Vuurwerk. Sommige honden en katten worden er stapelgek van, anderen horen het niet. Wat te doen met oud en nieuw?
Dierenkliniek De Baronie in Prinsenbeek en Dierenartsenpraktijk Zuidwesthoek in Bergen op Zoom verstrekken de voor de hand liggende aanbevelingen. Gordijnen dicht, honden overdag lang uitlaten zodat ze ‘s avonds lekker moe zijn. Daarna op oudejaarsavond niet alleen laten, maar een groot bot geven waar ze nog een paar uur mee bezig zijn.
Met een beetje mazzel slapen ze door het geknal heen. Gedragstherapie helpt ook, maar daar is het nu te laat voor. Daar zijn een paar weken opleiding en training mee gemoeid. Dat moet u maar voor volgend jaar onthouden, als uw trouwe viervoeter overmorgen als een zombie uit zijn ogen kijkt.
Wie in dierenartsen en gedragstherapieën te weinig fiducie heeft en hond of poes niet nog een trauma op wil laten lopen, rest nog maar één besluit: met oudjaar de deur uit. Naar een pension. Al had u ook daar misschien eerder mee moeten zijn. Een rondje langs de pensions leert dat sommigen volgeboekt zijn, en dat de grotere nog maar een paar plaatsen hebben.
Overigens blijkt dat honden met kerst en oud en nieuw niet alleen vanwege het vuurwerk tijdelijk uit huis geplaatst worden. Er zijn honden die de feestdagen van hun mens vergald hebben en daarvoor moeten boeten. “Die hebben een keer de rollade of de kalkoen van tafel gepikt”, lacht Jac Verhoeven van honden- en kattenpension De Rimpelaar in Molenschot. “Ze zullen het niet als een straf ervaren dat ze hier zijn, maar hun baasje wil dat niet nog een keer meemaken.”
Verhoeven zegt de laatste dagen van het jaar steeds vaker ‘last minute boekingen’ te krijgen. “Dat komt omdat de mensen elk jaar vroeger beginnen met het afsteken van vuurwerk. Daarnaast hebben we nogal wat vaste gasten. Honden en poezen die ieder jaar voor kerst worden gebracht en en na nieuwjaar weer worden opgehaald.”
Voor de thuisblijvers onder de honden en katten zijn medicijnen beschikbaar. Al waarschuwt de dierenbescherming dat sommige middelen een huisdier weliswaar lichamelijk licht verdoven, terwijl hun gehoor en bewustzijn nog steeds optimaal functioneert. Er zijn ook verdampers en halsbanden die de geur van een zogende teef uitscheiden. Schijnen zowel reuen als teefjes rustig van te worden.
De pensionhouder heeft het niet zo op die medicijnen en ook niet op gedragstherapeuten: “Daar geloof ik eerlijk gezegd helemaal niks van. Als een hond bang is voor vuurwerk moet je zorgen dat hij er niet aan blootgesteld wordt.”
Maar de baasjes van wie de honden met behulp van een cd met vuurwerk- en onweersgeluiden of door een andere therapie voorgoed genezen zijn, denken daar heel anders over.
Marcella Smolders en Barbara Vuister die als hondengedragstherapeute aan dierenkliniek De Baronie in Prinsenbeek verbonden zijn, hebben een mooie case van een hond die ze genezen zeggen te hebben van chronische vuurwerkangst. “We hebben hem laten spelen met een half opgeblazen ballon, die half met water gevuld was. Vond ie prachtig toen die klapte. De volgende ballon probeerde hij zo snel mogelijk kapot te krijgen, en daar zat al iets meer meer lucht en minder water in.” Met oudjaar volgde om vlak voor middernacht de laatste behandeling. “We hadden een grote kast helemaal gevuld hadden met keihard opgepompte ballonnen. Om vijf voor twaalf lieten we die de kamer in stuiteren. Hij begon ze een voor een kapot kapot bijten. Intussen begon het vuurwerk buiten, maar daar hoorde hij niets meer van. Hijheeft er daarna nooit meer last van gehad”.
Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, komt er een algemeen verbod voor consumentenvuurwerk. Volgens de partij is dat nodig omdat de gevolgen van het jaarlijkse geknal slecht zijn voor mens, dier en milieu.
Partij voor de Dieren wil totaal verbod vuurwerk
Volgens Marianne Thieme, die evenals in 2010 een aantal Kamervragen ingediend heeft, is een vuurwerkverbod onafwendbaar. Volgens Thieme lopen jaarlijks honderden mensen letsel op en leidt het geknal tot veel angst en stress bij dieren. “Vuurwerk bevat daarnaast stoffen die slecht zijn voor het milieu.”
Ook de Dierenbescherming heeft zoals ieder jaar veel aandacht besteed aan de problemen die vuurwerk voor dieren oplevert. “Het is voor dieren extra angstaanjagend”, zegt een woordvoerder. “De meeste dieren horen het dubbel zo hard als mensen en ze begrijpen absoluut niet wat al dat lawaai, die felle lichten en de geuren allemaal betekenen.”
Op de site van de dierenbescherming staat een aantal tips waarmee de overdosis aan indrukken voor huisdieren morgenavond iets draaglijker gemaakt kan worden.