Het ligt net buiten het centrum van Zevenbergen, maar over aanloop hebben ze niet te klagen bij café De Druif. Het ligt net buiten het centrum van Zevenbergen, maar over aanloop hebben ze niet te klagen bij café De Druif.
Geen kroegbaas die de afgelopen vier jaar niet meer dan hem en zijn klanten lief was geconfronteerd is met het rookverbod. De een liet stiekem doorroken, om al dan niet via proefprocessen en hoger beroepen tot een definitief besluit te komen. De ander gaf meteen de pijp aan Maarten, met alle asbakken erachteraan en zijn vingers kruisend om het effect op de omzet af te wachten.
Misschien moeten we nog maar eens een fotoboek maken van creatieve rookruimtes. Zoals in een café in Made, waar al sinds onheuglijke tijden een gang van een meter of tien tussen café en achterzaal was. Met glazen deuren. Twee stickers aan weerskanten, een afzuigkap aan het plafond, klaar.Mooie oplossingen hebben we ook gezien. In ‘t Vaartje in Dongen is de rookruimte een klein en sfeervol cafeeke op zich geworden.
Café De Druif aan de Langenoordstraat in Zevenbergen is het eerste café waar de biljarters zelf kunnen kiezen of ze een sigaar opsteken of niet. Er staan twee mooie tafels van 2.30 meter, een Gabriëls en een Verhoeven. De een staat in het café zelf, de ander in de rookruimte, ongeveer zo groot als het café zelf.
Er zijn hele grote cafés, kleine cafés, familiecafés, eenmanszaken zonder personeel of juist met veel tappers, koks of schoonmakers. In De Druif doen ze alles met z’n drieën. Van de inkoop tot de tap, de wekelijkse grote en de dagelijkse kleine schoonmaak, ramen lappen, terras lopen, vakken vullen en glazen spoelen, biljartlakens stofzuigen en ballen poetsen. En dat ook nog zeven dagen per week, 362 dagen in een gewoon jaar, 363 in dit schrikkeljaar.
“Alleen op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag dicht”, aldus uitbater Ad Crezee, “en één keer per jaar gaan we met de klanten in een bus op een brouwerijtrip.”
Kastelein Crezee doet dat met zijn partner Annette de Rooij en zijn dochter Jocintha. Vrije dagen? Die pakken ze om en om, komt vanzelf goed. Ze wonen boven het café, zegt Ad. “Ad slaapt boven”, verbetert Annette met een knipoog, “maar hij woont beneden.”
Ze tappen Heineken, maar hebben wel het gemak van contractloos eigenaar van het pand en het café te zijn. “Dat praat makkelijk”, aldus Ad, “ik bestel wat ik nodig heb en dat is dat. Ze proberen me wel eens een nieuwe installatie met nieuwe tanks aan te praten, maar die hebben we helemaal niet nodig.”
Zijn klanten profiteren mee, de onafhankelijkheid is is te merken aan de prijzen die hij hanteert. Die liggen een stuk lager dan gemiddeld.
In De Druif, zoals in alle cafés ten westen van Breda, worden om de een of andere reden veel meer fleskes gedronken dan in de stad. In Café Calfven in Calfven bijvoorbeeld is de tap niet eens meer aangesloten, omdat er meer in de leiding bleef zitten dan er verkocht werd.
“Ik weet ook niet waarom dat zo gegroeid is”, zegt Jocintha, “maar we zorgen gewoon dat er genoeg in de koeling staan. De klanten maakt het uit, ons maakt het niet uit.”
De Druif begon zijn bestaan in 1983 als ‘In Den Druif’. Ad Crezee nam het in 2007 over van zijn zwager die het vanaf 1985 bestierde. “Ik zat als opzichter in de bouw, maar ik had er genoeg van om 70.000 kilometer per jaar in de file te staan.”
De Druif is het zestiende café in deze serie en ze hebben één ding gemeen: de verenigingen. Het is niet zo dat een café verenigingen in huis moet hebben, voordat wij er Op Café gaan. Ze worden om andere redenen aangemeld, aangeprezen. Omdat het ‘een goed café’ is, of omdat ‘het er altijd gezellig is’. Kennelijk vormen de verenigingen een onontbeerlijk onderdeel van ieder goed café.
Aan de Langenoordstraat zijn het de biljarters, darters, carnavallers en zaalvoetballers die De Druif thuis noemen. De dartclub heet De Druif, het zaalvoetbalteam heet De Druif en een van de biljartclubs heet De Druif. Ook nog twee biljartclubkes met illustere namen: De Suikerklontjes en de Till Boys. “Dat ene clubke zijn voormalige werknemers van De Suikerunie en dat andere is naar Tilleke Nagtzaam genoemd.” Klanten van vroeger, van wie er mettertijd meerdere omgevallen zijn.
Net zoals veel goedlopende cafés hebben ze in De Druif verschillende groepen klanten met verschillende aanlooptijden. Ook aanloop van de Zevenbergse jeugd, aldus Jocintha, “vooral in het weekeinde, voordat ze naar andere cafés hier in het centrum gaan, of met de bus naar Breda.”
Tijd voor vakantie is er ook nog, maar ook dat doen ze om de beurt. Ad mag dan volgens Anette beneden wonen, als ze op vakantie gaan, zet hij Zevenbergen een of twee weken helemaal van zich af. “Dan laat ik met een gerust hart alles aan Jocintha over en zet ik de telefoon uit. Overdag dan; alleen ‘s avonds voor de zekerheid gauw één keer checken.”
Café De Druif:
Adres: Langenoordstraat 154
4761 DR Zevenbergen
Telefoon: 06 30092494
Open: weekdagen vanaf 14.00 uur, in het weekeinde eerder