Het Sportcafé in Rijen is het het 26e café in deze serie, en het eerste dat er helemaal niet als een café uit ziet. Sterker nog: het ziet er helemaal niet uit. Het Sportcafé in Rijen is het het 26e café in deze serie, en het eerste dat er helemaal niet als een café uit ziet. Sterker nog: het ziet er helemaal niet uit. Zouden we Sportcafé Rijen op uiterlijk beoordeeld hebben, dan waren we er nooit naar binnen gegaan.
Nog nooit een café gezien met zo’n lelijk uiterlijk. Eigenlijk helemaal geen uiterlijk, alleen maar een deur in een hoekje tussen hemelsblauwe borden en teksten die de bezoeker naar sporthal, health, beauty en zwembad proberen te lokken.
De schijn bedriegt, al blijft de indruk na de eerste deur nog even hangen, in een halletje waar de voeten geveegd kunnen worden. Pas na de tweede deur toont het Sportcafé zijn ware gezicht. Een echt café, waar van alles te doen is. Qua openingsuren een vermelding waard in het Guinness Book of Records. Altijd open, iedere dag van negen uur ‘s morgens tot twee uur ‘s nachts, zaterdag zelfs nog een uurtje eerder open. Alleen zondagavond wat eerder dicht. Met een mannetje en vrouwtje of 26 aan personeel, in uren vertaald negen of tien fte’s.
Het café, veertig jaar geleden bij de bouw ingebed tussen zwembad en sporthal, ontleent zijn bestaansrecht aan de sport. Terwijl biljarters en darters in het Sportcafé hun competities afwerken komen de zwemmers en de gebruikers van de hal van tevoren een bak koffie pakken, en achteraf de welverdiende pint.
Uitbater Rob Marcelissen en bedrijfsleider Bram van Osch proberen uit het blote hoofd alle verenigingen en competities op te noemen die ze over de vloer krijgen. De tientallen verschillende zaalvoetbalverenigingen vegen we voor het gemak op een hoop. Samen met RHV (handbal), BVM, OVM, Tropical en OBC (biljarten), CSS (volleybal) en Migliore (basketbal). Reddingsbrigade Moby Dick doet iets in het zwembad, de pijltjesgooiers gaan voor de 180 in de competities van de Darts League of de West Brabantsche Darts Federatie.
Tot zover de sport. Wie wil weten wat er nog meer op de agenda staat gaat maar naar de website. De website loopt in de pas met het café. Zelden zo’n keurig verzorgd en uitgebreid digitaal uithangbord gezien. Er staat een agenda waarmee hier nog een pagina gevuld zou kunnen worden. Van kwisavonden tot Koninklijke Luchtmachtkapel, van wekelijkse disco voor de jeugd tot vlooienmarkt, tussen het biljarten en het darten door. De twee biljarts verdwijnen na een druk op de knop in de kelder, waarna de beentjes weer van de vloer kunnen.
Nog twee opmerkelijke gegevens: Sportcafé Rijen, dat veertig jaar geleden als Restaurant Margriet door prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven werd geopend, wordt sinds die tijd geëxploiteerd door de familie Marcelissen. Rob nam het over van zijn vader, en doet de sporthal er tegenwoordig bij.
Ondanks dat lelijke smoel aan de buitenkant is het binnen een café met een ziel, waar de sfeer opperbest is. Je ziet het aan de inboedel, waar alles brandschoon en piekfijn in orde is. Je voelt het aan de manier waarop de personeelsleden met elkaar omgaan. Hoe de bestellingen afgewerkt worden, hoe de klanten bejegend worden, hoe klanten en kinderen binnen komen of weggaan.
Je zou denken dat de gemeente de boel het best aan de uitbater zou laten, zeker na vier decennia zonder financiële of logistieke problemen. Toch hangen er een paar donkere wolken aan de horizon. Drie maanden geleden werd er in Rijen in een Raadscommissie gediscussieerd over het Toekomstplan Accomodaties Binnensport. Wethouder Willem Starreveld liet toen weten dat enkele binnensportverenigingen belangstelling zouden hebben voor de exploitatie van het Sportcafé.
Niet verrassend dat Marcelissen, die tijdens de bewuste vergadering de gelegenheid kreeg om de vergadering toe te spreken, dat geen best idee vindt. Los van de vraag of het fatsoenlijk is om een overeenkomst na veertig jaar eenzijdig te willen ontbinden, lijken andere door hem gehanteerde argumenten nog meer hout te snijden.
“Ik begrijp niet hoe ze überhaupt kunnen denken dat tien of twintig verenigingen samen de boel zouden kunnen rooien. Dat zou een conflictgevoelige en daardoor risicovolle onderneming worden. Die clubs kunnen de kosten straks nooit samen opbrengen. Vrijwilligers? Ze zullen er achter komen dat ze die te weinig hebben en dat die niet beschikken over de benodigde know-how omtrent wet- en regelgeving. Dat wordt allemaal chronisch onderschat.”
Marcelissen, geboren en getogen, gepokt en gemazeld in het Sportcafé, blijft intussen gewoon doen waar hij het Sportcafé een succes mee gemaakt: nieuwe dingen proberen, zijn personeel inspireren, ondernemen, een intussen ‘soms een beetje aanpassen aan de crisis’.
Met carnaval is het altijd bommetjevol geweest, in de sporthal én het café.
“Maar je ziet overal dat het geen vier of vijf dagen feest meer is, zoals vroeger. Carnaval is tegenwoordig vrijdag, zaterdag, zondag, en dan houden veel mensen het voor gezien. Dan maar twee dagen minder, in plaats van twee dagen waarop je geen omzet draait en de gezelligheid die dagen ook ver te zoeken is.”
Dat heet aanpassen, maar volgens Marcelissen en Van Osch kan je de crisis ook frontaal te lijf gaan.
“De sandwichservice bezorgt in heel Rijen vanuit de keuken hier, en we zijn een tweede zaak begonnen, Smaak. Bestellen kan helemaal via de website, we bezorgen binnen een half uur.”
Vanuit de smetteloze keuken van een warm café, dat altijd open is, achter een bedrieglijk lelijke gevel.
Sportcafé Rijen:
Adres: Mgr. Schaepmanstraat 32
5121TM Rijen
Telefoon: 0161-222134, 0161-241111
Website: www.sportcaferijen.nl
Openingstijden: weekdagen dag van 09.00 – 02.00, zaterdag vanaf 08.00, zondag tot 18.00.