Krijnen.Com Krijnen.Com

In Den Anker: café én monument

Wie ‘oudste café’ aan Google vraagt, ziet dat er tientallen de titel claimen. Van Friesland tot Zeeland, van Noord Holland tot Limburg, in iedere provincie is minstens één kastelein te vinden die zeker weet achter de tap van het oudste café van Nederland te staan.
Altijd goed voor dorstig makende discussies aan de stamtafel. Laten we het er hier intussen op houden dat herberg In Den Anker in ieder geval een van de oudste twee in deze serie is. Een jaar geleden waren we bij Oud Brabant in Oosterhout, waar volgens een gegraveerd muuranker in 1680 getapt werd.
De boerderij en herberg In Den Anker is iets ouder, maar of er vanaf het begin bier geschonken is?We mogen aannemen van wel, is het niet voor klanten, dan wel voor eigen gebruik.Want de opdrachtgever die het huis in 1653 iets ten westen van Zundert liet bouwen was de Bredanaar Peter van Bernagien, eigenaar van brouwerij ‘Het Ancker’.
De brouwer verkocht de boel later aan de familie Snellen, die het in 1792 op haar beurt doorschoof aan haar pachter. In 1861 werd de eerste De Beer eigenaar, boer en kastelein, en zijn nazaten zitten er anno 2012 nog steeds. Oudste of niet, In Den Anker is een van de uniekste en oorspronkelijkste kroegen in Nederland.
Het pand een prachtig rijksmonument, het café een historisch horecamonument. Tot in alle kieren en gaten, een herberg zonder geluidsinstallatie, zonder tapkranen, zonder espressomachine.
Wordt er een rondje koffie besteld, dan zou het zomaar kunnen dat u tien minuten geduld uit moet oefenen, want dan moet de koffiepot doorlopen. De kaart is simpel; frisdrank, thee en koffie, fleskes pils uit de koeling, 35 speciale bieren op keldertemperatuur, appeltaart of worstenbrood, ’s winters erwtensoep.
Meer heeft een vermoeid of dorstig mens niet nodig.
Het interieur kan zo naar De Efteling verhuisd worden. Als huiskamer van de heks, of Hans en Grietje. Net of hoofdontwerper Anton Pieck in de jaren vijftig In Den Anker alles opgemeten en nagetekend heeft.
Van het Mechels buffetje tot de bedstee, van de houtkachel tot de vliegenkast waarin de varkenshammen vroeger hingen te drogen. Een prachtige geborduurde merklap en andere parafernalia aan de groene muren onder het ossenbloedrode plafond.
Het borduurwerk is in 1891 in elkaar gepriegeld door Bet de Beer-Musters, overgrootmoeder van de huidige kastelein. Karien en Jos de Beer zijn de huidige uitbaters, zoals er In Den Anker vanaf 1861 altijd een De Beer op de boerderij én in de herberg aan het werk was.
De tweede helft van de vorige eeuw was In Den Anker het domein van de moeder van Jos, Beth De Beer-Verheijen. Zij is twee weken geleden op de gezegende leeftijd van 99 jaar en 9 maanden overleden. Op de schouw staat haar portret, in zwart-wit.
Deze zonnige oktoberweek staat de gietijzeren houtkachel nog tegen de muur, maar binnenkort wordt ie weer een meter het café in geschoven om de klanten te verwarmen.
Dat zijn voor het merendeel wandelaars en fietsers. Ze komen met de bergschoenen en prikstokken uit de omringende Pannenhoef, of met (elektrische) fietsen, rollator of auto van verder.
Op de maandagmorgen van mijn bezoek loopt om half elf het terras al aardig vol. De fitte seniorenbrigade die in De Moeren is wezen wandelen laat zich de kans om in de laatste week van oktober van het zonnetje te genieten niet ontnemen.
„Dat is tien jaar geleden dat we ook zo’n prachtige zomer hadden. Dat maak je niet zo vaak mee”, zeggen Jos en Karien de Beer.
Ongeveer 375 jaar was In Den Anker zowel herberg als boerderij. Tot drie jaar geleden het melkvee de deur uit ging, en de stal omgebouwd werd tot tweede café. Zoals verwacht mag worden in het rijksmonument: geheel in stijl. Onder de eeuwenoude dakbalken, onder toezicht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
„Maar wel met vloerverwarming,” lacht Karien, „zodat het daar altijd lekker behaaglijk is.” Geen kwaad woord over de Rijksdienst. „Het is af en toe wel wat gedoe met regels,” aldus het kasteleinsechtpaar, „maar als die er niet geweest waren, dan bestond In Den Anker waarschijnlijk niet meer.”
In 1998 kreeg het boerderij-café de Brabantse Monumentenprijs, als beloning voor het bewaren van het authentieke karakter van de uniek eeuwenoude combinatie. In Den Anker is omringd door landgoederen en natuurgebieden. Wallsteijn, De Moeren, De Reten, de Pannenhoef en de abdij Maria Toevlucht met de Monniksmoeren.
Tientallen wandel- en fietsroutes beginnen of eindigen er. Of een van hun vier kinderen straks de familietraditie vanaf 1861 voort gaat zetten, weten ze nog niet.
Ook al is dat kwartet junioren De Beer inmiddels volwassen. „Maar het is nog geen onderwerp van discussie geweest. We hopen hier zelf nog heel lang rond te mogen blijven lopen.”
In Den Anker
Adres: Rucphenseweg 35
4882 KB Zundert
Telefoon: 076 – 5972615
Website: www.indenanker.nl
Openingstijden: Iedere dag om 10.00 uur open, vrijdag alleen op afspraak. Zaterdag en zondag is alleen de oude stal als café geopend.