Op een jubileumborrel in een knus cafeetje in de Bredase wijk Zandberg beland. Zoals het hoort wordt het budget overschreden en loopt de receptie uit. Daardoor belanden de die-hards in een scène die doet denken aan de onvervalste saloon in de spaghettiwesterns van Sergio Leone. Aan de stamtafel zes gasten die allemaal een zwart pistool op het hoofd van een ander gericht houden. Komt daar ook nog dominee Frans Rookmaaker als een volleerd standwerker in het Wilde Westen zijn Boom Boom Ballon demonstreren
Die demo eindigt onvermijdelijk zoals bedoeld, tot hilariteit van de aanwezigen: een barstende ballon. De dominee, wiens gezicht half verscholen gaat achter zijn imposante snor, heeft een luxe-probleem. Sinds hij zijn ballonnen door heeft mogen prikken bij De Wereld Draait Door zijn de Boom Boom’s niet aan te slepen.
Er zijn er wereldwijd al ruim 300.000 verkocht, maar uitgerekend met Sint en Kerst voor de deur is er ergens een volle container kwijtgeraakt. Misschien doorgeprikt door een overijverige douanier. Welkom in Spelletjescafé De Zandloper, voorheen Het Maantje. Een knus pandje op de hoek van de Maanstraat en de Zandbergweg in Breda.
De naam zegt het: er kunnen spelletjes gespeeld worden. Te veel om hier op te noemen, maar op de website staan ze keurig opgesomd. Van Babuschka en BackGammon via Ganzenborden, Monopoly, Stratego en Tangram tot en met Zeeslag en Zwarte Piet. Ongeveer 120 spelen en spelletjes, op bor
den, in dozen, in onderdelen. Denkspelletjes, behendigheidsspelletjes, doespelletjes, gokspelletjes, kaartspelletjes, rekenspelletjes en tekenspelletjes. Het spel met de zwarte pistolen heet Cash ’n Guns. Minstens een keer in de maand arriveert er een spelletjesclub met nog veel meer spelletjes in plastic boodschappentassen.
Als de de versnaperingen uitgeserveerd zijn komen de handleidingen op tafel. Als ze mettertijd spoorloos geraakt zijn is er wel een kenner die uitlegt hoe het zit.
Het Maantje was ooit een echt volkscafé, met de daarbij behorende cliënteel. Het café zal ongeveer net zo oud zijn als de straten en het plein tussen de Zandbergweg en de Ginnekenweg, aangelegd in de jaren dertig van de vorige eeuw. Weinig bekend over de eerste vijfentwintig jaar van het café, wel dat Emma Klokgieters er vanaf 1953 de scepter zwaaide en dat een pint toen 40 cent kostte.
Beetje verpieterd toen Marjo Cambeen en Corné van Opstal het bijna acht jaar geleden overnamen. Marjo raakte al tappend en kletsend achter de bar van de Liquid verslingerd aan de horeca, Corné kreeg het bier en het
schuim met de paplepel ingegoten. Geboren en getogen in een Ginnekens monument dat niet meer bestaat, het legendarisch carnavalstentje Sientje van Opstal aan de Rozenlaan. Ze begonnen het café samen met een ander stel, om enkele jaren daarna na onderling overleg met zijn tweeën verder te gaan.
Corné heeft ook nog een full-time baan in België, Marjo had er een, maar kan zich nu dankzij de crisis full-time aan het café wijden. Wordt het te druk dan komt de vaste oproepkracht in actie. Dat is er een die ook alles van spelletjes weet: Margot Zijtregtop van de Spellenwinkel, een dobbelsteenworp verderop aan de Zandbergweg.
In De Zandloper concentreert zich alles in het weekeinde. Vrijdag, zaterdag en zondag is het café open, meestal voor iedereen, soms besloten, met of zonder spellen. Op de website staat de maandagenda. Die is gevuld met een rijke variatie aan vergaderingen van de wijkraad, buurtborrel, repetities van koor en carnavalsvereniging, bridgen, klaverjassen, bluesavond, darts, muzieksalon, Sinterklaas, en besloten disco-, kinder-, schminck- en verjaardagsfeestjes.
Een verzoek van een pokerclub werd niet gehonoreerd. „Ze die haakten zelf al af omdat ze niet om geld mochten spelen”, zegt Marjo, „daar kunnen we niet aan beginnen. Los van de vraag of dat nou wel of niet mag, dat past gewoon niet in ons café.”
Naast de vaste spelletjesclub is er nog een gezelschap dat een keer in vier weken te gast is. Iedere eerste zondag van de maand is er een jamsessie met oude stijl jazz, waarop volop wordt geblazen, getoeterd, getrommeld en gepingeld, regelmatig aangevoerd door Joep Peeters en Onno de Bruijn.
Op 16 december wordt ook in De Zandloper vijftig jaar Beatles gevierd met een ‘Get Back Combo’. Het idee om een café vol spellen te stoppen deden Marjo en haar toenmalige compagnon op in café ‘t Labyrint in Kemmel, bij Ieper. „Met een spellenwinkel ernaast,” zegt Marjo, „dat vonden we wel leuk, dus toen zijn we in Breda naar een passende gelegenheid op zoek gegaan.”
Op de tap Hertog Jan, aan de muren een paar reclame klassiekers van De Drie Hoefijzers en Breda Bier. Waaronder het trio fotomodellen Blond, Bruin en Stout zoals eind jaren vijftig gepromoot door Breda Bier. Het verhaal achter die historische campagne gaan we nog eens uitzoeken.