Je moet er minstens vijftiger voor zijn, maar dan denk je ook meteen aan Dorus als het over ‘De Harmonie’ gaat. De droefgeestige komiek die De Harmonie van Krommenie onvergetelijk bezong in de ‘De Harmonie gaat nooit verloren’.
‘De Harmonie’ is ook een van de onsterfelijke café-namen in Nederland. Er zijn er tientallen, van Hippolytushoef tot Maastricht. Vaak vlak bij een kerk, vaak thuishonk van het gelijknamige fanfare of het zangkoor.
Zo ook in Terheijden, waar Café De Harmonie nooit verloren zal gaan zolang het dorp bestaat. De Harmonie, pal tegenover tegenover de gotische kruiskerk Sint-Antonius Abt, is tegenwoordig ook weer het thuis van muziekvereniging De Harmonie.
De Harmonie is lang weggeweest bij De Harmonie, maar De Harmonie blaast en toetert nu weer waar het hoort: in De Harmonie. Dankzij de door de gemeente Drimmelen uitgevoerde bezuinigingen, waardoor de huur van de repetitieruimte in gemeenschapshuis De Cour, vijftig meter verderop in de Markstraat, niet meer op te hoesten was.
Saillant detail: 112 jaar geleden dreigde De Harmonie de Harmonie stante pede te verlaten omdat men 40 gulden huur per jaar van de gekke vond. Waard Martinus Marisse deed in 1901 water bij de wijn, de huur werd gehalveerd en De Harmonie bleef in de Harmoniezaal. Tot de gemeente plannen in de jaren tachtig verzon om De Harmonie te slopen ten faveure van de uitbreiding van het aanpalende bejaardentehuis. Dat ging uiteindelijk niet door, maar de muziek was toen al verhuisd.
De muziekvereniging, van 1858, is iets ouder dan het café, dat in 1880 gesticht is. Door de tweede bewoner, net als de eerste een schoenmaker.
“Martinus Marisse begon hier toen een herberg naast de schoenmakerij en de schoenenwinkel”, aldus de huidige herbergier Joep van Bekhoven. Hij nam De Harmonie zes jaar geleden over, als telg uit een oud Terheijdens geslacht.
Zanger in het RK Herenkoor St Antonius Abt, waar zijn vader Joep senior al ruim vijftig jaar zingt en zijn grootvader ook meer dan vijf decennia zong.
Joep maakte ruim zes jaar geleden een drastische carriérewending: van hovenier tot herbergier. “Dat is het enige wat ik wel eens mis”, lacht hij, “tot 2006 was ik altijd buiten, en nu ben ik altijd binnen.”
Wat niet veranderd is: hij staat nog steeds tot aan zijn navel in het verenigingsleven. Toen en nu als deelnemer en bestuurslid van het een of ander, nu ook nog als gastheer. Bang om iets te vergeten als hij opnoemt wat er allemaal over de vloer komt. Zangkoren, biljarters, schutters, kaarters, carnavallers, fietsers, stappers.
Er is altijd wel wat te doen in De Harmonie, in het café of in de twee zalen achterin. Er is een groot podium, voor toneel en optredens, ruimte zat voor de repetities van verschillende zangkoren en het Traais Smartlappenkoor. Tegenwoordig oefent er ook de oer-Bredase legendarische Original Victoria Band.
Het biljart is de arena van ‘Elk Punt Telt’ en een paar losse clubkes die erop caramboleren. Het zijn de verenigingen waar De Harmonie op draait, het is de Harmonie waar de verenigingen op draaien. “De rode draad van het café”, noemt Joep junior het, “zonder de verenigingen kan De Harmonie niet bestaan.”
Parafernalia aan de muren, houten kruisbogen, koperen instrumenten, gewonnen bekers, foto’s en herinneringen. In een café dat eruit ziet alsof er mettertijd nooit iets veranderd is.
“Niet meer sinds de jaren zeventig,” zegt Joep, niet van plan om er voorlopig er iets aan te veranderen. “Het is precies goed zoals het nu is.”
De carrièreswitch heeft hij aan zijn eigen hyperactieve verenigingsleven te danken. Zijn voorganger Marius Buijs benaderde hem toen die zelf aan afbouwen en pensioen begon te denken.
“Ik had er zelf nog geen moment aan gedacht, maar Marius vond mij de geschikte kandidaat, omdat ik met de meeste verenigingen in Terheijden op de een of andere manier wel iets te maken had.”
Met het kruisboogschieten bijvoorbeeld, en luchtgeweer, als lid van Wilhelm Tell. Jack van Bekhoven is zijn broer, de ‘Traaise’ schutter die tweemaal de Olympische Spelen haalde. Maar Joep had of heeft ook iets met de Heemkundige Kring De Vlasselt, de Terheijdense Vogelvrienden, de blaaskapellen, de KVO en de EHBO-afdeling.
Bij de Muziekvereniging De Harmonie zijn ze er na terugkomst ook achter gekomen dat er niks veranderd is nu ze weer terug zijn in De Harmonie.
Vertrek- en eindpunt van alle optredens buiten de deur. Van de sinterklaasintocht en Koninginnedag, dauwtrappen en kermisconcert tot serenade’s, ze beginnen en eindigen allemaal bij Joep in De Harmonie. Bij de muziek zijn ze blij dat het weer ouderwets is.
“Net als vroeger. Bij het uitrukken duurt het altijd te lang voor we weggaan en na het thuiskomen duurt het nog veel langer voor we weer naar huis gaan.”
Adres: Markstraat 5
4844 CN Terheijden
Openingstijden: Van donderdag tot en met dinsdag vanaf 10. 00 uur. Op woensdag gesloten.