Zo vaak gaat de voorklep van Dorus nou ook weer niet open, maar als zijn muiltje geopend werd schreeuwde dat rode reservewiel van vroeger me toe: Hey! You! Doe er iets aan!
Meer foto’s op Facebook
Dus vandaag maar even gedaan: eerste naar de carwash, wieltje eruit en met de hogedrukspuit voorbehandeld. Daarna met de hand, scotch brite en schuurpapier, wasbenzine en thinner voorbehandeld. Mal gemaakt van bolletjesplastic dat ik nog had liggen. Malletje met duct-tape rondom de velg op de band geplakt, oud spuitbusje hoogglans zwart gepakt. Het bandje ook maar meteen zwart gemaakt met een oeuroud potje bandenzwart. Hoppa!
Zaterdag ook nog wat achterstallig werk verricht. Kapot dimlicht, matten vastgemaakt, en nog een paar dingetjes.
Goed, nou de bedrading nog een keer netjes wegwerken. Mooi klusje voor volgend weekeinde. Woensdag worden de contactpuntjes door een digitale dinges vervangen en hoef ik die nooit meer na te kijken.
Pas al deze radio met bijpassende dashboard speakers er in zit ga me eens buigen over hoe die bedrading netjes aan het oog te onttrekken – voordat die klep bij het openen weer Hey! You! Doe er iets aan! roept 🙂
P.s. blijft geniaal, de ruitensproeier van een Kever. Het tankje met water hangt achter in het reservewiel met twee splitpennen. Tankje sluit je aan op het reservewiel, dat met de luchtdruk van het wiel het sproeiertje bedient als je een ventielknop op het dashboard indrukt – die zit bij de meeste klassieke VW’s in de knop waarmee je de ruitenwisser zelf bedient.
Als je hem te vaak gebruikt sta je je met een leeg reservewiel, als je een lekke band hebt, zegt u?
Nee hoor, daar is aan gedacht. Een keverband staat onder normale omstandigheden op 1.5 bar. Het reservewiel pomp je op tot 3 bar, zodat je 1.5 bar overdruk hebt voor de ruitensproeier.
Het ventiel waarmee je het reservoir voor de sproeier op de band aansluit is op 1.5 bar afgesteld. Dus zodra er nog maar 1.5 bar in de band zit stopt de ruitensproeier zodat je nooit met een plat reservewiel komt te staan.
Geniaal 🙂