Krijnen.Com Krijnen.Com

Dansen aan de overkant van de luie hoek

Echte Bredanaars kennen de kruising als ‘de luie hoek’. Want op de ene hoek van de kruising Ignatiusstraat, Nassaustraat, Nassausingel en Wilhelminasingel zaten ze (in de Koepel), en op de tweede hoek lagen ze (in het Ignatiusziekenhuis. Maar op de derde hoek dansten ze, decennia lang.
Hoeveel verkeringen er begonnen zijn weet niemand, maar duizenden Bredanaars moeten er voor de eerste keer een hand van een lid van de andere sekse in een hand hebben genomen, voorzichtig de andere hand op de rug van de nieuwbakken partner leggend. Muurbloemen zijn er verwelkt en opgefleurd, prille relaties gesneuveld, levenslange verbindingen begonnen. Waar ooit de legendarische dansschool De Kruijf gevestigd was, opgevolgd door Oksinski, zijn de 41 studentenwoningen eindelijk klaar.
Dansschool De Kruijf was er sinds de jaren ’50 gehuisvest. Dansleraar Antoni ‘Tos’ Oksinksi werd in 1971 door de familie De Kruijf in dienst genomen. In 1975 nam hij de school onder zijn eigen naam over, om er tegen zijn 25-jarig jubileum in 2000 een punt achter te zetten. Oksinski, die de rest van zijn leven in verschillende buurthuizen dansles bleef geven, overleed onverwacht in januari 2011, 65 jaar oud.
Nadat het karakteristieke leegstaande pand in 2003 onder verdachte omstandigheden af door brand verwoest werd, hebben de zwartgeblakerde restanten ruim tien jaar de hoek Nassaustraat – Nassausingel gedomineerd.
Daarna gebeurde er een decennium niets met de braakliggende grond. Nadat de Bredase aannemer Van den Broek in 2008 aankondigde om er appartementen te gaan bouwen, stond er jarenlang een groot bord met de tekst: ‘al 50% verkocht!’. Intussen stak Van den Broek er nooit een spade de grond in, in 2010 reden voor enkele krakers om het met onkruid begroeide stukje grond voor de ruïne een caravan neer te zetten. De ruïne die er toen nog stond bleek zelfs voor krakers niet meer bruikbaar.
Nadat WonenBreburg zich in 2011 achter de plannen van Nederlandse Bouw Unie tot realisatie van 41 studentenwoningen schaarde werden er tegenover de ‘de luie hoek’ alsnog bouwactiviteiten ontplooid.
Nu het pand door de NBU opgeleverd is neemt de corporatie neemt het project over, en zullen de studio’s verhuurd worden. Wonen Breburg richt zich daarbij op studenten, met de hogescholen Avans en NHTV op fiets- of zelfs op loopafstand.
De vier etages tellen 41 zogenaamde zelfstandige eenheden met een oppervlakte van ongeveer 23 m², en allemaal een eigen keuken en badkamer. Via een glasvezelaansluiting wordt in het hele gebouw wifi aangeboden. Beneden zijn er een wasserette, een fietskelder en een gemeenschappelijke patio. De meeste kamers hebben aan de buitenkant zogenaamd ‘frans balkon’. In het gebouw wordt aan de studenten, met glasvezel, wifi aangeboden. De Bredase architect Lucas Ruijs van Compositie V heeft het project vorm gegeven.
Met de komst van de studenten wordt wellicht een ander stukje uit de rijke geschiedenis van de dansschool opgerakeld: geluidsoverlast. Zolang wijlen Oksinski er les gaf heeft ie daarover altijd mot gehad met enkele buren in de Nassaustraat en aan de Nassausingel. Er kwamen geluidonderzoeken, -metingen, -rapporten en -begrenzers en controlemetingen aan te pas. Gestechel met de gemeente leidde eind jaren ’90 van de vorige eeuw zelfs tot twee zaken waarin de Raad van State de gemeente in de ene zaak in het gelijk stelde, en Oksinsksi in de andere.
Daarna werd het doodstil op de hoek, van 2000 tot 2014. Wordt vervolgd 🙂
P.s.
Ik had het maandag op mijn laatste dag in Etten-Leur een beetje druk, dus geen tijd gehad om de editie Breda te lezen. Daardoor was het – niet alleen mij overigens – ontgaan dat er afgelopen weekeinde al een en ander gepubliceerd was over de nieuwbouw op de locatie van Dansschool De Kruijf / Oskinski.
Dit verhaal had ik dus vandaag niet nog een keer hoeven maken. Maar als ik het hier presenteer heb ik het niet voor niks geschreven. Als er mensen die er dansles gekregen hebben op reageren, ook leuk, en foto’s zijn ook welkom, van binnen, van buiten, van het dansen of van Tos Oskinski. In ons archief op de krant heb ik niets van toen kunnen vinden.