Krijnen.Com Krijnen.Com

Koninginnedag in de Van Goorstraat

In het Bredase Stadsarchief zijn 561 foto’s voorzien van de tag ‘Koninginnedag’. De mooiste vind ik deze, die ik hier al eens eerder belicht heb, in een stukkie en een album over het straatje waar ik nu 28 jaar woon: de (Thomas Ernst, 1688-1756) Van Goorstraat. Omdat al deze kinderen en volwassen, de meesten of allemaal wijlen, ooit hier in de straat gelachen, gehuild, gevallen of gewandeld, gekust of gevochten hebben, en er sommigen ongetwijfeld geboren of gestorven zijn.
Deze foto is op een Koninginnedag gemaakt, maar we weten niet welke: tussen 1925 en 1935. De exacte plaats is wel bekend: nummer 28. Dat pand, en de enorme tuin erachter, van hovenier Bastiaansen, bestaat niet meer, maar de poort waarin deze 61 kinderen en volwassenen poseren, is er nog steeds, min of meer, nu overdekt.
In het onderschrift in het Stadsarchief staat een aantal namen, met huisnummers. Daaruit blijkt dat ene Naantje Witlox voor de oorlog in het pand naast mij woonde.
De namen op deze foto: (met een paar huisnummers): Alie Hoenders, Cor van Eijck, Naantje Witlox, (Van Goorstraat 50), Riet Moonen, Bets Mijvis, Corrie Mijvis (nummer 29), Riet van Trier, (nummer 44), Riet Bindels (nummer 31), Nel van de Boom, 10. Bets Voermans (nummer 22), Jo Voermans, Rinus Voermans, Jo de Peijper, Zus Mijvis, Hoenders, Otto (nummer 32), P.C. de Jongh (nummer 38), Annie de Jongh, Taxs, Jo Wagemakers (nummer 9), Heer Hommel (nummer 33), Boom, (nummer 34), Verheijen, 34. Harrie v.d. Boom, Moonen (nummer 24), André Huijbrechts (nummer 41), mevrouw Rompa, Wies Kools, Jo van Tebbe (nummer 20, Kees Huijbrechts (nummer 41), mevrouw Van den Broeke.
Helaas staat er niemand bij die ooit in mijn huis gewoond heeft. Wie in een oud huis woont, en er in geïnteresseerd is; kijk eens in de gedigitaliseerde adresboeken van Breda, die tot begin jaren vijftig bijgehouden werden.
Daarin heb ik een leuk rijte bewoners van mijn huisje opgeduikeld, nadat het in 1895 opgeleverd werd. Achtereenvolgens sergeant Post Uiterwer, rijksklerk J. F. Hendriks, L. J. Heijnemans, kok van de gevangenis, de weduwe N. van Lieshout, timmerman en onderwijzers J. J. en H. A. de Veth, stukadoor C. A. van Gils, timmerman L. Smolders, J. van der Velden, werkmeester van een sigarenfabriek, L. Smolders, timmerman, en als laatste die ik gevonden heb, vanaf 1947: schoenmaker J. H. Kusters. De nalatenschap van de laatste kwam bijna tien jaar geleden boven de grond, toen aannemer Ger de Peijper aan de fundamenten voor mijn stenen schuur begon: tientallen versleten schoenzolen, die bijna 70 jaar begraven waren in de tuin.

De adresboeken, met ruim 18.000 namen: https://bit.ly/2x1GHkp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.