Was dat nou alles? Vraag ik me af nadat ik gisteren mijn complete Facebook gedoetje gedownload en vandaag gedeeltelijk doorgevlooid heb.
Was dat nou allemaal die ophef waard?
Wees gewaarschuwd: er gaat wat tijd inzitten: in mijn geval gaat het om ruim anderhalf gigabyte, de uitgepakte archive folder ‘facebook-leonkrijnen’ bevat 12.383 items. Het is opgebouwd als een HTML document met vier subfolders: html, messages, photos en videos.
Wat betreft de content; niks bijzonders. Het is gewoon alles wat ik sind januari 2011 gepost, gereageerd en geüpload hebt. Verder een overzicht van de ads die me voorgeschoteld zijn, die waar ik op geclicked heb, de adverteerders die in het bezit zijn van mijn contactgegevens, en de apps die ik geinstalleerd heb. Oh ja, en alle messages die ik ooit verstuurd of ontvangen heb. Allemaal dingen die je iedere dag kan bekijken via desktop of smartphone app.
Het enige wat ik een beetje raar vind, is dat mijn hele iPhone telefoonboek daar staat. Terwijl zowel in de app als op de desktop de toestemming om dat te synchroniseren uit staat. Daar kan verder niemand bij, maar toch zit me dat niet lekker. Ik denk dat ik zelf een setting verwaarloosd heb toen Messenger arriveerde, en daarmee destijds toegestaan heb dat dat bestand via Messenger binnengeslurpt wordt. Waar het dan weer om voor de hand liggende redenen dagelijks van pas komt.
Verder weet ik nu officieel, want me zojuist door Facebook officieel medegedeeld – dus dat zullen we dan maar geloven 🙂 dat mijn data niet maar Cambridge Analytica gegaan zijn. Dat had ik ook niet verwacht, want ik heb nog nooit een kwis, poll of spelletje op Facebook gedaan, en heb ook een aantal mensen ontvriend die me bleven bestoken met die flauwekul.
Ach; ik heb Facebook altijd gebruikt als een publicatie podium, als een soort verlengstuk van de krant en website, en dat blijf ik doen. Laat Lubach lekker naar de maan lopen met zijn discipelen 🙂
Kijk, het is niet allemaal goed en mooi wat Facebook gedaan heeft, of de manier waarop zich een oor aan hebben laten naaien door Cambridge Analytica, maar dat wil nog niet zeggen dat het allemaal shit is. Het blijft ook een geweldig mooi platform, zij het met een totaal achterhaalde vormgeving.
En dan nog iets: op 1 januari 2018 had Facebook 2.7 miljard gebruikers. Cambridge Analytica heeft volgens Zuckerberg com suis van 87 miljoen Feesboekers de data opgeslurpt. Als dat allemaal klopt gaat het om 1 op de 31 gebruikers.
Nog steeds ernstig, maar waarom heeft geen enkele journalist dat rekensommetje de afgelopen week even gemaakt heeft, ter vergelijking, ter perspectief. Lubach hoor je daar ook niet over. Nogmaals: het is niet goed wat er gebeurd, Zuckerbergs reacties zijn tot nog toe too little, too late, maar ik vind alle reacties een beetje overdreven. Ja, ik heb zelf ook overwogen om het te laten gaan, en alleen nog maar aandacht te besteden aan Google Plus en mijn eigen website. Wie die wil lezen abonneert er zich maar op via RSS en verder zoeken ze het maar uit. Misschien doe ik dat nog wel, en dan Facebook alleen nog maar als uithangbord gebruiken bij een nieuwe post.
De hypocrisie is ook iets waarom ik dat zou kunnen doen. Twee weken geleden had ik ineens een aanvaring met Facebook, over een post die ik in juni 2013 gepubliceerd heb, naar aanleiding van het overlijden van strafrechtadvocate Saskia Holleman. Ooit het meisje dat in 1970 naakt voor een koe poseerde, op die legendarische verkiezingsposter van de PSP.
Met een link naar het in memoriam in De Volkskrant, waarbij die poster afgedrukt was. Die verscheen dus ook als foto op mijn timeline, maar daar heb ik toen niets van gehoord. Vijf jaar later wordt die post en die gelinkte foto er via een nieuw algoritme uitgepikt en wordt ik op mijn vingers getikt door een onderbetaalde digitale detective in een Facebook center in India of de Filippijnen: Foei! Mag niet! Frontal nudity! Mijn poging om uit te leggen wat de historische context van die poster in Nederland bleek tevergeefs. Ik vroeg ze ook nog of ze op dit moment niks beters te doen hebben dan zich druk maken om twee tepels, een bos seventies schaamhaar en een naakte koe, met twee spenen zichtbaar. Gezien de nogal vormelijke reactie is die vraag daar niet in goede aarde gevallen, en staat er nu ergens een gele of rode vlag achter mijn naam.
Maar die heb ik dan weer niet terug kunnen vinden in mijn Facebook history 🙂