Ik wed dat deze foto ook in het Stadsarchief zit, maar dat niemand hem daar heeft kunnen vinden. Hij is in Breda gemaakt op donderdag 20 juli 1961, bij de opnamen van de film “Kermis in de Regen”. Achter de camera regisseur Kees Brusse, links Andrea Domburg en Wim van den Heuvel.
Mijn (ex) collega Peter de Leeuw schreef in augustus 2014 in BN De Stem een artikel over het boek, waar de film op gebaseerd is. Dat is geschreven door schrijver en journalist Joop van de Broek (1926-1997), die in Ranonkelstraat geboren is. Volgens sommigen de nestor van de Nederlandse misdaadliteratuur genoemd, die 1958 een misdaadroman over de kermis van Breda schreef. Die werd destijds nog opgebouwd en afgebroken op de Grote Markt en de Houtmarkt, maar waar deze scene opgenomen werd kan ik zo niet thuisbrengen.
‘Kermis in de regen’ is een krimi, waarin een een kleine crimineel de getuige van een autoroof om zeep laat brengen.
Het was het debuut van de acteur Kees Brusse als speelfilmregisseur. Guido de Moor, Ko van Dijk en André van den Heuvel speelden de hoofdrollen. Meer info bij Wikipedia, de Internet Movie Database, en EyeFilm.
Waar het hier om gaat is de Bredase connectie. In het Stadsarchief heb ik verder niets kunnen vinden. Behalve dan een paar foto’s van regenachtige edities van de Bredase kermis, nogal voor de hand liggend als je op ‘Kermis in de regen’ zoekt.
Bij het Brabants Historisch Archief wel een verhaal over de film, die voor een groot gedeelte in Uden is opgenomen. Volgens Rini de Groot, schrijver dan dat artikel: ‘ Tijdens de opnamedagen was het in Uden geen Kermis, die beelden zijn vermoedelijk in Epe opgenomen’. In het eerste comment onder het artikel wordt hij terecht gewezen: ‘De kermisopnamen zijn in Breda gemaakt’.
De reden dat ik wed dat deze foto ook in het Stadsarchief zit, maar dat niemand hem daar heeft kunnen vinden: hij is gemaakt door Hans Chabot. In opdracht van Anefo, waar ik hem gevonden heb, en hij staat overigens ook in de Wiki van de film. De charmante freelancer Chabot heeft zijn hele archief nagelaten aan het Stadsarchief, ook de foto’s die hij tussen het eind van de Tweede Wereldoorlog en zijn overlijden in 1996 in opdracht van persbureau’s en landelijke kranten schoot. Maar ja, omdat ie een broertje dood had aan foto’s beschrijven, zal ook deze wellicht nog een keer opduiken in de duizenden onbeschreven negatieven en afdrukken die hij alle Bredanaars nagelaten heeft.
Internet Movie Database: Fair in the Rain (Kermis in de regen)
Collectie Eyefilm: Kermis in de regen