Het jongetje dat voor het deurtje van dit Knibbel Knabbel Knuisje Huisje staat heet Paul de Graauw. In het aanpalende pand, aan de rechterkant, woonden zijn oom en tante, Sjef en Sjaan Segers. Het adres was Zandbergweg 43. Het stond op de hoek van de Zonstraat, nu een geasfalteerd parkeerterrein achter de Albert Heijn aan de Ginnekenweg. De exacte lokatie waar maxi en mini stonden is op de parkeerplaatsen aan de linkerkant van de uitgang, gezien vanaf de kant van de uitgaande bestuurder. Er staat nu een bord dat waarschuwt voor ‘fietsers van links!’, geplaatst na een paar aanrijdingen.
Het kleine huis is eind 19e eeuwse bouwstijl, geheel op schaal uitgevoerd. Rond 1890 woonde er een aannemer in het hoekpand, die er voor zijn kinderen het kleine huuske tegenaan bouwde. Onder de dakgoot stond in drie panelen de naam van het huisje Kin Der Lust. Ik kan niet vinden welke aannemer het gebouwd heeft, de oudste vermelding in de adresboeken dateert van 1908, en toen woonde er een koperslager, Van den Broek, gevolgd door twee ‘werkmensen’ Steinvoorte en Verwijmeren. Vanaf 1914 wonen er koetsier Van Gulick, loodgieter Emmerik en schoenmaker Van Dijk.
Ook duikt er steeds een mevrouw Mentzel op, die misschien kamers onderverhuurde, gezien al die verschillende ingeschrevenen. De weduwe Mentzel woonde ook aan Zandbergweg 32. Dat zal een pandje schuin aan de overkant geweest zijn, waar nu het straatje ‘De Vlieger’ is. In 1928 trouwde een Vincent Mentzel met een Marie Hop vanaf ‘Kinderlust’, en een Carl Theissen met Gertruda Mentzel. Misschien waren dat de kinderen waar het huisje voor gebouwd was. Hoe dan ook, een aannemer heb ik niet kunnen vinden, maar de man moet veel van zijn kinderen gehouden hebben.
Wat het zoeken er ook niet simpeler op maakt: de Zandbergweg, of een gedeelte daarvan, heeft ook Boeimeerstraat geheten, maar ik weet niet precies wanneer, en de buurtvereniging ‘Kinderlust’ had zo te zien helemaal niets met het kleine pandje te maken, het secretariaat was aan de Vlaszak gevestigd. De begeleidende tekst in het Stadsarchief verwijst naar de ‘Bredasche Krant van 17 juni 1987’. Wat daarmee bedoelt wordt, geen idee, de Bredasche Courant verscheen voor het laatst op 8 november 1966.
Misschien iets in Dagblad De Stem van die datum? Daarvoor zou iemand op het Stadsarchief misschien even in de microfiches kunnen kijken, in Delpher kan ik behalve de bijgaande advertenties niets vinden.
De foto is in 1965 door wijlen Ben Speekenbrink gemaakt, kort voor het grote én het kleine pand gesloopt zouden worden. Jammer. Overigens, maar dat terzijde; de naam ‘Kinderlust’ zou anno 2023 niet meer te handhaven zijn, vrees ik.