Afgelopen weekeinde heeft een ooi (vrouwelijk schaap) een nakomeling gebaard na door een bok (een mannelijke geit) bezwangerd te zijn. Misschien was de bok bijziend, en het schaap gewoon verliefd. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er een menselijke grappenmaker met een zucht naar publiciteit aan te pas gekomen is en de natuur met een injectiespuit een handje geholpen heeft.
Hoe dan ook, de boreling heeft de vacht en de hoorntjes van zijn vader overerfd en de kop en staart van ma. Het levendige jong wordt een gaap genoemd. Was zijn moeder een geit en zijn vader een ram dan had het een scheit geheten.
Wie via Google op zoek gaat naar nog meer vreemde kruisingen in de dierenwereld begint aan een amusante reis met bizarre stations. Natuurlijk bestaan er kruisingen tussen een chihuahua en pitbull, of van een teckel met een sint bernhard.
Tot stand gekomen omdat de natuur zijn gang ging, of vanwege fokkers op zoek naar bizarre resultaten. Vanwege hun genetische overeenkomst kan een reu van ieder denkbaar ras nou eenmaal een teef van elk ander ras zwanger maken. Al zullen de afmetingen van de parenden in kwestie – of de maat van de geslachtsdelen – in veel gevallen voor technische dan wel pijnlijke hordes zorgen.
Op hondenforums moedigt men elkaar aan, of is men het woedend oneens. De smaken verschillen kennelijk. Men wordt het niet eens over de geslaagdheid van een kruising tussen een engelse buldog en een patrijshond. Op een forum van liefhebbers van schattige maltezertjes windt men zich hevig over de fokker die een rottweiler met een chi tsu heeft laten paren.
Paarden en vogels; in die werelden variëren de resultaten van prachtig tot bizar. De muilezel, tot stand gekomen vanwege een ontmoeting tussen ezel en paard, is volgens de kenners hét voorbeeld van geslaagde kruising. De koppigheid van de ezel schijnt met de genen niet mee te komen, maar de kracht van het paard wel. Reden waarom muilezel het ideale lastdier is. Overigens, zoals de meeste vreemde kruisingen, onvruchtbaar.
Forums vol paardenliefhebbers die opscheppen over prachtige veulens, resultaat van vrijpartijen tussen Haflingers en Arabieren. Zo mini mogelijke pony’s of miniatuurpaardjes blijken een ware rage te zijn. Helaas hebben we niet kunnen vinden of er ooit pogingen gedaan zijn om iets tot stand te brengen tussen Belgische trekpaarden en minipaardjes, die niet groter dan een tussenmaatje hond zijn.
Een stap verder terug in de evolutietheorie kom je de zorse tegen: het product van het bespringen van een zebra door een paard. Of omgekeerd. Schijnen nogal moeilijk te temmen zijn, als het allemaal klopt wat we daarover hebben kunnen vinden.
In de vogelwereld is van alles mogelijk. Zowel met kleine vogeltjes als enorme roofvogels wordt wat afgekruist, ter meerdere eer en glorie van de fokkers. Qua techniek niet zo moeilijk. Met warmtelampen en pipetjes kan al snel resultaat geboekt door wie een vliegende Frankenstein uit het ei wil laten komen.
We beginnen het overzicht kwijt te raken als er hoefdieren aan te pas komen. Een kama schijnt het resultaat van een passionele ontmoeting tussen een kameel en een lama te zijn. Terwijl volgens het kruispuzzelwoordenboek een lama een kameelschaap is.
Wie er zich in verdiepen wil, gebruik als zoekwoorden ‘hybride dieren’, en probeer daarna eens ‘hybrid animals’. Zoals dat gaat op internet: er zwerft sinds een paar jaar een populaire top-tien van hybride dieren rond. Kruisingen tussen tijgers en leeuwen (ligers of tions), luipaarden en leeuwen, wolven en honden, wilde zwijnen en tamme varkens, ijsberen en grizzly’s, en zelfs dolfijnen en orka’s.
Oh ja, we waren er helemaal niet naar op zoek, maar we komen ze wel tegen: publicaties over pogingen van kruisingen tussen mens en dier. Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken annex experimenten op dat gebied gaande. In het kader van stamcelonderzoek worden dierlijke en menselijk cellen in één embryo gecombineerd.
Minder bizar dan het lijkt, want vooral ten dienste van het voorkomen en genezen van genetische defecten.
Dus als u denkt dat uw chef de nakomeling is van een ezel: nee, dat kan niet. Dat moet ergens anders aan liggen.