Volgens de initiatiefnemers was het een Europese primeur: een trein die een ritje maakte op zonne-energie. Gevuld met media en genodigden reed hij gisteren op en en neer tussen Antwerpen Centraal en Brecht. Ter gelegenheid van de officiële ingebruikname van de zonnetunnel.
Vanuit vogelvlucht lijkt het een rivier van glas: 16.000 zonnepanelen op het dak van de treintunnel naast de E19. IJs en weder dienende zal het drienëenhalve kilometer lange dak volgens de berekeningen per jaar gemiddeld 3.300 megawatt stroom opwekken.
Om die hoeveelheid in perspectief te zetten: dat is een hoeveelheid die overeenkomt met het jaarverbruik van een gezin of duizend. Tevens de hoeveelheid stroom alle treinen in België op één dag verbruiken. Het aanleggen van de fotovoltaïsche panelen op het dak van de tunnel heeft bijna 16 miljoen euro gekost.
De initiatiefnemers hadden na het schitterende weer van de afgelopen weken geen beste dag geprikt voor hun feestje. Gezien de bewolking en de buien is de vraag of er genoeg stroom werd opgeleverd om de verlichting in de perstrein brandend te houden, maar dat mocht de pret niet drukken.
Vertegenwoordigers van Infrabel, Enfinity, de gemeenten Brasschaat en Schoten, en investeerders Finea en Ika somden de cijfers nog maar eens op voor de tientallen televisieploegen en journalisten die gisteren heen en terug gingen van Antwerpen Centraal naar ststion De Noorderkempen in Brecht.
De 16.000 zonnepanelen op het dak van de HSL beslaan een oppervlakte van 50.000 vierkante meter,een voetbalveld of acht. “Dit project zorgt voor een vermindering van 2400 ton CO2 per jaar”, aldus Chloé van Driessche van Infrabel.
Ze legt uit dat de HSL-tunnel naast de E19 gebouwd werd om de overlast van de hogesnelheidstrein op nataurgebied Peerdsbos te beperken.
“Pas toen de tunnel klaar was onstond het idee om het dak te gaan gebruiken voor het opwekken van stroom.” In de twee financieringsmaatschappijen participeren de stad Antwerpen, de vijf deelgemeenten van de Sinmjorenstad en 48 andere gemeenten uit de Kempen en de provincie Antwerpen. Aandeelhouders krijgen een gedeelte van hun investeringen terug via groenestroomcertificaten en premies de door het Vlaams Gewest worden uitgekeerd.
Stroom van het voltage dat treinen nodig hebben kan niet in accus kan worden opgeslagen. Daarom wordt de stroom die door de zonnetunnel opgewerkt wordt altijd rechtstreeks aan het net van Infrabel gevoerd. Maar hoe weet de reiziger op welke stroom zijn trein rijdt?
Van den Bossche: “De reiziger merkt daar uiteraard niets van. Maar omdat we de hoeveelheid stroom die door de zonnetunnel opgewekt wordt niet van een andere producent meer af hoeven te nemen merken wij het wel. We betalen immers minder aan klassiek opgewekt stroom, terwijl we daardoor minder CO2 uitstoten.
De door de zonnepanelen opgewekte stroom wordt niet alleen voor het rijden van de treinen gebruikt, maar ook voor de infrastructuur, zoals de seininstallaties en de wissels.”