Krijnen.Com Krijnen.Com

Half leeg of half vol?

Is de aarde half vol, of half leeg? Een brandende vraag, nu volgens volkstellers vast staat dat maandag mens nummer zeven miljard wordt geboren.
Waar weet nog niemand, maar omdat India de snelste bevolkingsgroei kent is de kans het grootst dat nummer 7.000.000.000 daar in een sloppenwijk het levenslicht ziet.
Al kan zoiets nooit vastgesteld worden, netzomin of de miljardste passagier vorige week op Schiphol echt de miljardste was. Het zijn voor de gelegenheid uitgekozen symbolen.
Doemdenkers griezelen bij alle getallen.
Zij weten zeker dat het nu echt de verkeerde kant op aan het gaan is.
Maar is dat wel zo?
Niet alleen op het gebied van klimaatverandering is er geen consensus. Waar de ene wetenschapper vindt dat de bevolkingsgroei in alle opzichten funest is, zijn er anderen die denken dat de aarde met gemak 128 miljard of meer bewoners aan zou kunnen.
Geen idee wie er gelijk krijgt, maar ik hoop dat het de optimistische stroming is.
Wiskunde is de enige ware wetenschap. Elke som geeft altijd dezelfde uitkomst, geen wetenschapper die wiskunde kan manipuleren.
Als een filosoof op wiskunde leunt, wordt het leuk. Zoals Bas Haring, die in zijn colleges aan studenten vroeg hoeveel grond je nodig hebt als je iedere bewoner van de aarde één vierkante meter geeft.
De een dacht een werelddeel, de ander Frankrijk en Duitsland opgeteld.
De meeste geloven de uitkomst niet: maar die is 7.000 vierkante kilometer.
Dat is net iets meer dan Brabant en Zeeland samen.
Of de aarde in dat verfrissende perspectief half vol of half leeg is?
Ik zou het echt niet weten.