De Scientology Church snapt niks van Internet, schreef ik hier een maand geleden. Op vrij korte termijn lijk ik, voor de verandering, mijn gelijk te hebben gekregen.
Het ging er een maand geleden om dat die Amerikaanse sekte beslag had laten leggen op een leuke voorraad hardware van de Amsterdamse provider Xs4all. Verder kondigde de Scientology Church aan een kort geding aan te zullen spannen tegen datzelfde Xs4all en twee andere providers, Cistron en Dataweb. Bovendien werd schrijfster Karin Spaink aangeklaagd omdat zij fragmenten van cursussen van Scientology op haar home-page had geparkeerd. Dankzij dat soort lovenswaardige initiatieven kan iedereen zelf constateren wat een flagrante onzin die zich kerk noemende sekte uitdraagt en hoe gevaarlijk dergelijke nonsens kunnen zijn als ze gepredikt worden door en voor sufferds. Dat kort geding vond ik een stomme zet en dat bedoelde ik ook toen ik schreef dat Scientology niet goed begrijpt hoe Internet werkt.
Inmiddels zijn ze er zelf eindelijk ook achter gekomen dat slapende honden beter niet wakker gemaakt kunnen worden. Na de aankondiging van dat kort geding is er een kettingreactie op gang gekomen op het web. Overal duiken de teksten op, die Scientology zelf heeft geschreven, maar desondanks niet gepubliceerd wil zien.
Waar ze ook achter gekomen zijn, is dat het Nederlandse recht nogal wat afwijkt van het Amerikaanse. De Church eiste van de rechter de uitspraak dat de gewraakte teksten, op grond van het auteursrecht, niet openbaar zouden zijn.
Nu een aantal juridische adviseurs de vertegenwoordiging van de Church in Nederland ervan heeft kunnen overtuigen dat die aan een kansloze missie bezig is, is het kort geding ineens van de baan. Ook al omdat de tegenstanders van de Scientology Church, met de uitspraak van de Nederlandse rechter in de hand, daar gebruik van zouden kunnen gaan maken bij enkele Amerikaanse rechtszaken die nog lopen.
Die hele Scientology Church interesseert me eigenlijk geen lor. Wat ik alleen maar aan probeerde te tonen, is dat Internet een ongrijpbaar fenomeen is, dat zich als een veelkoppige draak keert tegen wie het aan banden probeert te leggen.
Ik ben gelukkig niet de enige die er zo over denkt. Op het adres http://www.votelink.com is een site waar je kan stemmen over wel of niet censureren van Internet. Vijfenzeventig procent van de bezoekers is het er tot nog toe roerend over eens dat dat, even afgezien van de vraag of dat gewenst is, praktisch en technisch een onhaalbare zaak is. De spreekwoordelijke wens die de vader van de gedachte is zal bij dat hoge aantal tegenstemmers overigens wel een rol spelen, maar toch.
Sommige lezers van deze rubriek verwijten me wel eens dat ik van de hak op de tak spring. Maar dat zijn dan waarschijnlijk diegenen die zelf nog nooit met een computer gesurft hebben. Want dat surfen, browsen, webben, dat ís alleen maar van de hak op de tak springen, niets meer en niets minder. Zo zat ik die home-page van Karin Spaink op te zoeken, omdat daar het volledige weerwoord te vinden is dat zij tijdens het kort geding voor had willen lezen. Dat bleek een flinke lap tekst te zijn en ik had weinig tijd en zin om die ook nog eens te gaan lezen. Ik geloof het verder allemaal wel, dat gedoe met die Scientology Church.
Wegewezen dus. Een paar mouse-clicks later zat ik ineens in het nieuwe stadion van NAC. Daar belandde ik via het fenomenale zoekprogramma Yahoo, dat mijn vroegere favoriet Lycos op punten verslagen heeft. De grote kracht van Yahoo is dat het het hele web, de hele wereld, in categorieën en sub-categorieën ingedeeld heeft. Een van de subs is sport, daarin koos ik soccer, daalde uit nieuwsgierigheid af naar the netherlands, en, verroest, daar hing een pagina NAC.
Het is een onofficiële, zoals de schepper ervan, Ceesjan den Boer zelf eerlijk meldt, en hij bedankt desondanks netjes NAC en Ronald de Leeuw, die blijkbaar alle gegevens heeft aangedragen. Officieel of niet, ik adviseer hierbij John Peek en de zijnen om aan Ceesjan met onmiddellijke ingang het predikaat authorised te verlenen. Want de unofficial NAC home-page is een plaatje. Mochten de bestuurders van NAC plannen hebben om zelf de elektronische snelweg te gaan bewandelen dan zouden ze het zelf niet beter kunnen doen. Alle links werken, en, daar mankeert het bij vele van dat soort door fans opgezette sport-pagina’s nog al eens aan, alles is up-to-date.
Het programma van NAC, de uitslagen en de stand, de selectie, statistieken, teksten van clubliederen uit heden en verleden, hoogtepunten uit de geschiedenis, een overzicht van alle internationals van NAC, niets ontbreekt. Zo kun je er vinden dat Martien Vreysen een (halve) interland in Oranje gespeeld heeft en dat Cees Kuijs nog steeds NACs record-international is met 39 caps. Pierre van Hooijdonk is ook nog niet vergeten. Click je zijn naam aan, dan wordt het lekker groen voor je ogen: de home-page van Celtic, ook al unofficial en, net als in Breda, door een paar soccer-whiz-kids in elkaar gedraaid.
Van die van NAC kan het nieuwe logo, heel mooi, gedownload worden, of een mooie kleurengraphic en een beschrijving van het nieuwe stadion. Gratis en voor niks timmert Den Boer voor zijn geliefde club aan de elektronische snelweg en maakt hij geel-zwarte reclame over de hele wereld.
Alleen de Ajax home-page kan zich in Nederland meten met die van NAC. Die rood-witte gaat nog wat verder dan de geel-zwarte, want je kunt er ook nog een wave-file oppikken waarop het hoofdstedelijke legioen we are the champions zingt. Maar de home-pages van of over Twente, Den Haag, Feyenoord en PSV kunnen vooralsnog niet aan die van The Pearl of the South tippen. Van de resterende clubs in het betaald voetbal is nog geen teken te vinden op de elektronische snelweg.
Naar ik in de wandelgangen heb vernomen, wisten ze bij NAC zelf aanvankelijk niet goed wat ze met activiteiten aan moesten. Ze hadden er natuurlijk zelf niks over te vertellen, en dat was een raar gevoel. Maar dat kwam natuurlijk omdat ze zelf ook nog nauwelijks iets met Internet te maken gehad hadden en er net zo weinig van begrepen als de Scientology Church.
De uitslagen, de standen, het programma, de geschiedenis, de namen van de internationals, van wie zij die eigenlijk? Over het auteursrecht op en het gebruik van dat nieuwe logo laat ik me maar niet uit, want dat zou wellicht wat moeilijker kunnen liggen. Beslag laten leggen bij xs4all, of een kort geding aanspannen? Ik ben benieuwd.
Iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen, zingt de Scene. Dat geldt voor alles en ook voor NAC. Dat is van de supporters en de supporters zijn van NAC. Zo werkt dat in de gewone wereld, en zo werkt dat op het World Wide Web. Misschien dat ze dat nog niet goed in de smiezen hebben, maar dat is aleen maar een kwestie van wennen.
Voetballiefhebbers die in het bezit zijn van een browser volgen de weg naar NAC: via http://www.yahoo.com naar sports, via soccer en countries naar the netherlands. Daar vind u verwijzingen naar de Nederlandse voetbalpagina’s en kunt u zelf vergelijken. U kunt het adres ook rechtstreeks benaderen: http://www.xs4all.nl/cjrdboer/nac2.htm/.
Zeg nou zelf, zou die jongen niet gewoon betaald moeten worden door NAC voor dat mooie staaltje werk? Een beetje bureau had het waarschijnlijk niet voor minder dan een mille of tien gedaan…