Krijnen.Com Krijnen.Com

Telegram

Het zegt ook wel iets over het gemiddelde IQ van al die wappers en rellers dat ze nu massaal overstappen op de berichtenapp Telegram. Omdat die encrypted en dus voor hen veilig zou zijn. Bij Bellingcat en de inlichtingendiensten weten ze wel beter. Om te beginnen is het inderdaad mogelijk om via Telegram van begin tot end user het verkeer te encrypten. Maar; dat staat niet standaard ingesteld, en in de praktijk blijkt dat een meerderheid of te dom, of te laks is, om de kleine lettertjes en de manuals te lezen en vervolgens in de settings te duiken, om daarna begin-end encryption aan te slingeren. Dat is niet simpel, en het vereist een aantal stappen die iedere gebruiker voor ieder nieuw contact moet uitvoeren. Bovendien biedt de de groups messaging option van Telegram daardoor standaard geen begin to end encryption aan, omdat voor ieder (nieuw) lid van een groep iedere keer weer dat stappenproces uitgevoerd en ingesteld moet worden. Een Amerikaanse security expert vergelijkt het met een auto, waarvoor je iedere keer als je hem wil gebruiken, drie of vier keer achter elkaar een pincode in dient te voeren om er zeker van te zijn dat de airbags en de remmen werken.
Het tweede, en ik denk het grootste security gevaar; de servers van Telegram – schrik niet – staan – schrik niet – in de Verenigde Arabische Emiraten, en het is volstrekt onduidelijk wie daar wat kan lezen, en wie daar wat – ik zou voor mijn eigen veiligheid aannemen alles wat ze maar willen – mee kunnen doen. Op aanvraag gebruikersdata delen met Westerse inlichtingendiensten bijvoorbeeld – waarbij natuurlijk zelfs daar in die zonovergoten oorden de zon niet voor niets opgaat, want voor wat hoort wat. Huiver als je even nadenkt wat ze nog meer met de gebruikersdata zouden kunnen doen, én met het niet versleutelde berichtenverkeer van hen die hun reilen en zeilen niet versleuteld hebben.
Telegram heeft, nadat er een hoop rechts radicaal van Twitter, Facebook geschopt is, Apple en Google de Parler App verwijderden en Amazon de Parler website niet langer hostte, deze maand een stormachtige groei beleefd, met op dit moment bijna een half miljard gebruikers.
Die voelen zich daar veilig, ik vind het best, en ik hoop vooral dat ze zich daar veilig blijven voelen en het blijven gebruiken.
Signal is dus wel safe, in tegenstelling tot Telegram. Des te onbegrijpelijker dat die hordes digitale verbannelingen overstappen naar Telegram. Kijk maar naar de cijfers; Signal is in januari ook spectaculair gegroeid, met 7.5 miljoen downloads in de eerste week. Maar daarmee kwam het totaal nog maar op 20 miljoen, tegenover de 500 miljoen van Telegram.
Facebook: Telegram/Signal
Wired: Fleeing WhatsApp for Better Privacy? Don’t Turn to Telegram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.