Wat ik vorige week in deze rubriek geschreven heb is sommigen maar matig bevallen. Zo was Rini van Haperen van PTT Telecom in zijn wiek geschoten, omdat ik schreef dat ik naar een andere telefoonmaatschappij verkas zodra dat mogelijk is in Nederland. Daarnaast genoot ik, nog steeds in Australië, de twijfelachtige eer om van Pim Gaanderse, de hoofdredacteur van het ANP, een bijzonder boos briefje te mogen ontvangen. Hij schreef, maar gelukkig meende ik een ironisch ondertoontje te bespeuren, van woede bijna ontploft te zijn om wat ik over zijn ANP geschreven had. Dat zou te veel eer geweest zijn, temeer daar hij helemaal gelijk bleek te hebben. Alleen daarom al had ik die explosie, die ongetwijfeld lang nagegalmd zou hebben in medialand, niet op mijn geweten willen hebben.
Ik heb een week geleden geschreven dat het ANP er maar een rommeltje van maakt op Compuserve en dat was dus een stommiteit van mij. De omissie is tot stand gekomen omdat ik er gemakshalve vanuit gegaan was dat het ANP zijn eigen spulletjes op Compuserve parkeert en onderhoudt. Net zoals nogal wat binnen- en buitenlandse landse magazines eigen secties hebben in verschillende forums op Compuserve.
Nou zijn dat veelal week- of maandbladen en die hebben natuurlijk veel minder met de actualiteit te maken dan een persbureau, zoals het ANP is. Maar daar ging het allemaal niet om, heb ik inmiddels begrepen, want Compuserve is een afnemer van het ANP. “Net zoals De Stem dat is,” aldus Pim Gaanderse. “Het ANP levert gemiddeld ongeveer driehonderd berichten per dag en die zie ik echt niet allemaal in De Stem terug.”
Waarvan acte. Het ANP doet zijn werk dus goed, maar Compuserve maakt er daarna een rommeltje van. Want zo blijf ik het noemen als er weinig lijn te bespeuren is in de keuzes die gemaakt worden, en als er consequent zeer slordig omgesprongen wordt met de actualiteit.
Gaat die Elfstedentocht in Nederland nu inmiddels wel of niet door? Ik schrijf dit donderdagavond in Byron Bay, New South Wales, waar het vandaag dertig graden was, maar waar het nu even lekker tropisch aan het onweren is. Twintig uur geleden heeft Mark Woodforde in Melbourne, dertienhonderd kilometer zuidelijker, blijkbaar de halve finales van de Australian Open bereikt en dat wil hier nogal wat zeggen.
Ik begrijp best dat Woodforde in Nederland niet zoveel losmaakt, maar ANPNEWS, Compuserve dus, heeft de afgelopen week toch steeds, zij het vaak pas een dag later, de uitslagen gepubliceerd. Maar die kwartfinale van gisteren, ik verval in herhalingen, want ook Willem II – Ajax heeft ANPNEWS nooit gehaald, is nog steeds niet op het net van Compuserve verschenen.
Nogmaals, daar kan het ANP niks aan doen, maar het is uitermate slordig van de kant van Compuserve. ANPNEWS werd bij de invoering gepresenteerd als een actueel medium, maar dat is het helaas niet. Hoe het wel moet is te zien als je in WinCim GO: AP intikt. Dat internationale persbureau wordt op Compuserve wel netjes ieder uur van dag of nacht geactualiseerd. Al staat er natuurlijk geen letter Nederlands of over Nederland op, zolang er tenminste geen leden van het Koninklijk Huis ontploffen van woede.
Goed, die kat naar het ANP is rechtgezet, maar die naar PTT Telecom nog niet. Dat ben ik ook niet van plan, ondanks de te prijzen beroepseer van Rini van Haperen, die er trots op is daar te mogen werken. Dat respecteer ik bijzonder en ik denk dat het een goede zaak is als er in welk bedrijf dan ook zo’n cultuur leeft.
Het is maar goed dat ik zo’n eind weg zit, anders zou ik nu ongetwijfeld van verschillende kanten horen roepen dat er ook bij ons sommigen iets van zouden kunnen leren, en dat is ook zo. Maar ik blijf erbij dat ik weg ben bij PTT Telecom zodra die het monopolie op de vaderlandse lijnen definitief kwijtraakt en te maken krijgt met concurrentie. Want ik wed dat de concurrentie de prijzen eerder laat zakken dan het voormalige staatsbedrijf. Zo is het ook in Australië gegaan waar Telstra (Telecom Australia) na het opengooien van de markt het leeuwendeel van de buitenlands e gesprekken naar nieuwe leveranciers heeft zien vertrekken, zoals Optus. Telstra zorgt voor de apparatuur en de lokale gesprekken en die zijn nagenoeg of helemaal gratis. En als het spul goed werkt, dan is dat echt het enige waar iedere bezitter van een telefoon naar kijkt.
Intussen heeft een aantal slimmerikken een aardige manier gevonden om de abonnementskosten te drukken: sterretje eenentwintig. PTT Telecom heeft de afgelopen jaren heel wat geld gestoken in een reclamecampagne om dat *21 te promoten. Met die code kunt u uw telefoonnummer doorschakelen naar een ander nummer, binnen dan wel buiten het basisgebied. Het kostte geloof ik een gulden vijftig of een vijfennegentig per keer, maar omdat het nooit massaal aangeslagen is, zijn die eenmalige kosten per omschakeling nu naar vijftig cent verlaagd.
Verschillende websurfers hebben sterretje eenentwintig nu ook ontdekt. Zit je met een provider buiten het basisgebied? Zoek een tante in het basisgebied van de provider, die zelf weinig belt, en maak met haar goede afspraken over haar tijdelijke onbereikbaarheid en over de verdeling van de kosten. Telefoon doorschakelen en surfen maar. Dubbel basisgebied betalen plus die twee kwartjes is goedkoper dan een enkeltje buiten het basisgebied.
Omdat ik geen tante in Brisbane heb, is het ditmaal prijzig surfen voor me, vanuit de Motor Lodge in Byron Bay. Brisbane betekent een long distance call en de hotelier alhier gooit natuurlijk ook nog een toeslag van een paar kwartjes op ieder gesprek. Maar niet getreurd, Byron Bay is een boomtown, vol met hippies en nieuwe rijken.
Crocodile Dundee woont er ook, en in zijn restaurant ben ik al koffie wezen drinken. Hij was er helaas niet, maar zo’n stadje zal toch wel een Internetcafé hebben, dacht ik. Dat klopte zowaar. Er stonden twee Mac’s in een hoek en daar kon je tegen betaling van een paar dollar een half uur op surfen. Daar had ik dus geen moer aan, want er zat nog geen programma op om DOS-floppen te lezen, zodat ik er mijn al op de Toshiba vervaardigde epistels helaas niet mee kon verzenden.
John Hayward, de eigenaar van het hotel, zei dat-ie het helemaal niet erg vond dat ik nog een paar ‘runs’ naar dat nummer in Brisbane moest maken om mijn spulletjes naar Nederland te krijgen. Hij had zeker net de uitdraai van de telefoonrekening van kamer zeven gezien. Wie ook eens naar Byron Bay wil, maar eerst eens wil zien hoe het er allemaal uitziet: ze hebben een website. Het adres: http://www.om.com.au/planet byron. Om met Mick Dundee af te sluiten: ‘Goodday mate, have a good one…’