De meeste uiteenlopende vragen en verzoekjes bereiken mij dagelijks via Internet. Of ik zo vriendelijk wil zijn om dat-en-dat programmatje even naar die-en-die te mailen. Het desbetreffende `programmaatje` blijkt vier directories te beslaan, goed voor een paar honderd-files en alles bij elkaar een slordige vier megabyte.
Dat spul moet je dus even zippen. Voor nog niet ingewijden: zippen is comprimeren, samenpersen, kleiner maken. Met een beetje mazzel breng je die vier megabyte terug tot twee en heb je dus twee maal zo weinig verzendtijd nodig, en dat scheelt een hoopt tijd en een paar centen. Net of je een leeg colablikje platslaat, zoiets moet u zich er voor het gemak maar bij voorstellen.
Heb je dat allemaal gedaan en de bulk van dat verzoek tot twee megabyte samengeperst kun je er vergif op innemen dat de verbinding crast als je bijna klaar met zenden bent, want grote files verzenden via een mail-programma, dat is nog steeds de goden verzoeken. Of het ditmaal goed ging? Nee, natuurlijk niet, maar gelukkig ging het al na een paar minuten fout, en niet toen de meelopende teller op negenennegentig procent stond. Ik kopieer het wel naar een paar floppen, duw het in een enveloppe en dan zorgt Tante Pos wel dat het, gezipt of niet, een dag later ter bestemde plekke aankomt. Dat Internet is hartstikke mooi, maar voordat alles werkt zoals het zou moeten werken, moet er nog heel wat gebeuren.
Het is ongetwijfeld goed bedoeld, maar bespaar me alle goede raad. Ik kan zelf ook nog wel wat kunstgrepen verzinnen waardoor het uiteindelijk wel goed zou komen, maar daar heb ik geen tijd voor en geen zin in.
Volgende vraag: waar mijn homepage gebleven is. Antwoord: die staat nog steeds op hetzelfde adres, maar omdat me de op dit moment de tijd ontbreekt om hem te actualiseren, heb ik de richtingaanwijzers ernaartoe tijdelijk verwijderd.
Hoe het met Linux is? Goed, denk ik, en voor de rest verwijs ik naar het vorige antwoord. Ik vind dat Linux en XWindows een fenomenaal systeem, maar je hebt nog meer fenomenaal veel tijd nodig om het systeem te leren kennen en gebruiken. Tijdelijk op een zijspoor gezet derhalve. Overigens heb ik me afgelopen donderdag gewaagd aan de installatie van het nieuwe OS2 van IMB, onder de veelbelovende naam Merlin. Het bleek dat je helemaal niet zo`n tovenaar behoefde te zijn om dat besturingssysteem aan de praat te krijgen. Ik had de hele boel er binnen anderhalf uur opstaan, en, dat moet nu al gezegd, het ziet er zeer veelbelovend uit. In Amerika werd het eergisteren officieel op de markt gebracht, maar met aanmerkelijk minder tam-tam dan Windows 95 op 24 augustus van vorig jaar.
Ik had overigens wel enige voorzichtigheid in acht genomen voordat ik de beslissende druk op de knop durfde te geven. Ik had een paar weken geleden al twee beta-versies gekregen van IBM, die na een E-mailtje de volgende al in de brievenbus lagen. Daar kunnen ze bij Microsoft nog wat van leren, want daar duurt het soms maanden voor er beloofde spullen uiteindelijk afkomen. Goed, een van die twee pakketjes met twee cd-roms had ik in een vrijgevige bui aan Frank van systeembeheer gegeven die als de OS2-specialist te boek staat.
Die had hem een uurtje later al aan het draaien op een Pentium-100, en dat zag er allemaal zo aantrekkelijk uit dat ik zelf bijna niet meer kon wachten om er thuis mee te gaan stoeien. De graphical user interface (GUI, als je wilt doen of je er echt verstand van hebt zeg je met een serieus gezicht goewieeee), de goewiee dus heeft wel wat weg van die van Windows 95, maar het schijnt allemaal een stuk stabieler te zijn. Ik laat volgende week, hoop ik, wel weten hoe het mij verder vergaan is met OS2 en als u helemaal niks meer hoort is het misschien wel lelijk fout gegaan.
Volgende vraag: hoe laat De Stem `s morgen op Internet verschijnt? Da`s een goeie, want daar kan ik geen betrouwbaar antwoord op geven. Als de techniek ons niet in de steek laat, dan zou dat om een uur of negen s`morgens moeten zijn. Dat is nu soms nog een half of een heel uurtje later omdat sommige processen nu met enige regelmaat nog een handje geholpen moet worden. Een mooie homepage maken, da`s één ding, maar om een stabiel en goedlopend proces op poten te zetten dat er iedere morgen om zes uur tussen de vijftig en de tachtig converteert naar HTML en zijn voorgangers verplaatst, ingedeeld in acht hoofdrubrieken, da`s een ander verhaal.
Of het niet mogelijk is om alleen een lokaal katern in de bus te krijgen, hetzij op papier, hetzij via Internet? Nee, op papier kan niet vanwege onoverkomelijke organisatorische problemen, maar op Internet zou dat misschien wel een van de opties voor de toekomst kunnen zijn.
Waarom de personeelsadvertenties nog niet op Internet staan? Ook dat is een van de dingen waarover gepraat en nagedacht wordt, en ook dat geldt als een zeer waarschijnlijke optie voor de toekomst. En nog veel meer van dat soort werk. Voor zover mogelijk probeer ik alle mailtjes binnen vierentwintig uur te beantwoorden, maar soms zijn het er iets te veel en duurt het wat langer. Waarna ik in het gastenboek meteen op mijn vingers getikt werd door Cees Jacobs die blijkbaar een beetje verwend was met die pronte reacties.
Sinds vorige op de site van De Stem Online dat gastenboek is geopend, worden daar driftig aan- en opmerkingen achter gelaten. Iedereen die een Internet-aansluiting heeft wordt bij deze uitgenodig om daar een herinnering aan zijn bezoekje achter te laten, hetgeen dan, in tegenstelling tot de E-mailtjes, voor iedere bezoeker zicht- en leesbaar is. En ook al is dat gastenboek daar eigenlijk niet specifiek voor bedoeld, ook op alle vragen die daarin gesteld worden, krijgt u zo snel mogelijk antwoord.
Tip voor wie OS2 al draait of het ook wil gaan installeren: bij het septembernummer van PC-Active krijgt u gratis een cd-rom met zeventien verschillende programma`s voor OS2.