De vaste bezoekers van De Stem Online hebben het wellicht al gemerkt: we hebben er de afgelopen week een paar overzichtsfoto’s van de redactie aan toegevoegd plus een colofon. In dat colofon vindt u de namen van alle redacteuren die op dit moment in dienst zijn. Degenen die al een E-mail-adres hebben, springen er blauw en onderstreept uit zodat een snelle telling leert dat tien procent van de ongeveer tachtig redacteuren thuis een internet-aansluiting heeft.
Zeven man om precies te zijn en nummer acht heeft er wel een, maar nooit gebruikt, zou ook niet weten hoe dat moet, en hij hoopt dat-ie het ergens opgeschreven heeft. Ik schat maar voorzichtig dat er zo nog wel eens enkele tienduizenden in Nederland rond zouden kunnen lopen. U hoeft geen rode oortjes te krijgen als u dat herkent, want ik kan me precies voorstellen hoe dat gaat.
Uw partner of de kinderen hebben u aan een computer geholpen, daar zat van alles op en bij, en toen u d’r mee zat te spelen, belde dat ding ineens een nummer en voor u het wist, was u abonnee van iets, maar u weet allang niet meer waarvan. Geeft allemaal niks, het kost tegenwoordig bijna niets meer en als u nou even die credit-card-maatschappij belt om te zorgen dat ze niks meer van die kaart af kunnen pakken, komt alles vanzelf weer goed.
Ik overdrijf misschien een beetje, want zo simpel gaat het niet altijd, kan ik u uit eigen ondervinding mededelen. Als je niks nodig hebt, werkt het allemaal vanzelf maar als de nood hoog is, gelden er hele andere normen. Dat geldt voor oude auto’s en met computers is dat precies hetzelfde. Hemelhoog heb ik dat OS2 Merlin 4.0 zitten prijzen, maar ik heb er de afgelopen dagen heel wat op af zitten vloeken omdat ik er maar niet in slaagde om dé TCP/IP naar NL-Net aan de gang te krijgen.
Voor niet ingewijden: het Transfer Control Protocol/Internet Protocol. Dat klinkt heel duur en als je het snel uitspreekt met de Engelse uitspraak (tisipiaaipi) dan willen er wel eens monden openvallen maar u mag ook gewoon internet-verbinding zeggen. Die kreeg ik dus niet voor elkaar gebokst waarbij ik pas na twee dagen voor de zoveelste keer geleerd heb om niet al te gauw op een redelijk geheugen te vertrouwen. Want goed dingen kunnen onthouden, is gemakkelijk, maar als je begint met iets verkeerd op te slaan in die met de jaren toch al krimpende massa grijze hersencellen heb je er niet zoveel aan.
Noemt u dat eigenwijs? Hoezo?
Goed dan: terwijl ik al die tijd wel tientallen keren de web-site van NL-Net opgehaald heb, waar keurige installatie-handleidingen voor het grijpen hangen, compleet met screenshots voor de verschillende besturingssystemen, keek ik niet eens meer naar dat vakje VJ-compression . Want dat stond, zoals ik immers uit mijn blote hoofd wist, op aan , omdat dat moest, en niet op uit .
Voelt u hem al? Ja hoor, dat ding moest dus uit staan, terwijl ik tientallen keren venster voor venster, string voor string, vakje voor vakje, die installatie van ticipiaaipi opnieuw nagelopen heb. Dat is allemaal nog tot daar aan toe, en u hoeft geen medelijden met me te hebben omdat het mijn eigen stommiteit was. Maar nog stommer is vervolgens dat ik degene die ik om hulp vraag ook meteen vertel dat-ie naar dat vakje niet hoeft te kijken omdat volgens de meneren van NLNet toch echt aangevinkt moest staan.
Het wordt, geloof ik, tijd dat ik op vakantie ga. Vlak voor de deadline van deze bijdrage clickten we eindelijk dat V-tje in dat vakje weg, en bleek de server van NLNet uiteindelijk bereid om zonder afstotingsverschijnselen mijn modem te accepteren. Waarmee ik, pardon, we, in combinatie met de verandering van enkele karakters in de initialisatie, eindelijk voor de eerste keer de Web Explorer van OS2 aan de gang bleken te hebben gekregen.
Volgende week meer daarover, waarbij ik toevallig gisteren in IDG-nieuws las dat deze week de definitieve versie van Netscape voor OS2 klaarstaat om gedownload te worden. Dat zou dus best wel eens het eerste kunnen zijn wat ik met die Explorer ga doen.
In de Daily Planet van donderdag signaleerde Francisco van Jole een aardig nieuwtje, dat-ie zelf weer opgepikt had op de site van Wired, over een Fins omroepbedrijf. Of is het misschien beter om er maar niet over te schrijven teneinde u en mijn directeur of hoofdredacteur niet op hetzelfde idee te brengen?
Hoe dan ook, de directie van FBC bespiedt via het net zijn eigen werknemers. Op de eigen computers werden een soort elektronische muizevallen in de vorm van links naar sex-sites aangebracht. Vervolgens werd door het systeem keurig gelogd wie op welke computer en wanneer en hoe vaak naar het tentoongestelde gingen kijken, en hoeveel tijd ze daarmee kwijt waren. Die journalisten die hun muis niet konden bedwingen, kregen een reprimande. Ze zijn er weer snel mee opgehouden toen een en ander uitlekte en de directieburelen te klein bleken voor het oproer dat volgde. En weet u wat nou het mooiste is van die hele actie: het motto van FBC, zoals dat tenminste afgelopen donderdag nog vrolijk op de homepage prijkte, is: Network and Play . Natuurlijk vindt u op de site van De Stem Online een link naar dat adres, maar ik kan niet garanderen dat u daarachter de gewraakte adressen vinden kan. Geen nood, de liefhebbers weten allang hoe de Internet Sex Resource Guide te vinden. Maar kijk uit, u weet maar nooit of Big Brother meekijkt.
Kerstmis komt eraan, en we leren nog steeds een hoop bij. Een jaar geleden waren we net begonnen met wat losse flodders op internet te plaatsen, nu maken we dagelijks een nieuwe Online-editie met kleuren-foto’s en iedere dag opnieuw ongeveer honderd nieuwe verhalen uit de papieren krant van dezelfde dag. Wie vandaag aanlogt bij De Stem Online vindt daar een Kerst-surprise: een kaartje met een liedje. Met Netscape 3.0 gaat verder alles vanzelf en hoort u een muziekje, en met een lagere versie zult u ervoor moeten zorgen dat er een zogenaamde midi-plug-in geïnstalleerd is. Informatie over plug-ins kunt u vinden op de site van Netscape. Zoals altijd vindt u op de site van De Stem de links naar alle adressen die op deze pagina genoemd worden. Een vrolijk en gelukkig Kerstmis van de redactie van De Stem Online.