‘Het kan alleen maar beter worden’ stond er een jaar geleden boven de laatste Interface van 1995. Ik heb er nu maar twee woordjes aan toegevoegd want ik heb het gevoel dat ik dat stukkie eergisteren geschreven heb. En ook al prijkt boven deze rubriek een analyse van het afgelopen jaar van de hand van Nico Koolsbergen, ik waag me maar weer even aan een persoonlijke terugblik op momenten van computer-vreugde en -ellende die ik in 1996 heb mogen ondervinden.
Eén ding heb ik gelukkig afgeleerd en dat is ‘s avonds dat ding niet meer aanzetten. Bijna nooit meer klinkt ‘s avonds nog het gepiep van het modem, het geratel van de leeskoppen van de drives en het gezoem van de ventilators in de tower en de monitor.
Ik doe ‘s avonds andere dingen. Een goed boek lezen, of op zijn tijd de stamkroeg in, om maar eens wat te noemen. Sinds ik de hele dag met computers mag spelen kijk ik tegenwoordig om half negen ‘s morgens wat er allemaal aan post is. Als ik aan het eind van de dag helemaal genoeg heb van het geworstel met de Toshiba, de Digital Venturis en de Power Mac gaan de stekkers eruit en is deze jongen off-line. Dan heb ik even genoeg van Netscape Gold, PhotoShop, PaintShop, Graphic Workshop, R84, QuarkXpress, CuteFTP, NetscapeMail, GIF, JPG, HTML, FrameNet, MailBox, Reuters en weet ik veel wat nog meer software-pakketten, servers en verbindingen waarmee we dagelijks de papieren én de De Stem Online voor u in elkaar zetten.
Alles uit, ik kan dat iedereen aanraden die een substantieel gedeelte van de dag achter een monitor doorbrengt. Ogen, polsen, hersens en rug kunnen dan wel wat rust gebruiken.
Als ik dan toch iets mag voorspellen is het wel dat er nog veel meer interessant klinkende afwijkingen uitgevonden worden in het spoor van het CTS (Carpal Tunnel Syndrome) en de RSI (Repetetive Strain Injury). Zoals bijvoorbeeld de WES (Whistling Ear Sickness) en het WBS (Wooden Bottom Syndrome) Nou heb ik natuurlijk een beetje gemakkelijk praten in die zin dat nogal wat mensen die graag met een computer hobbyen dat noodgedwongen ‘s avonds en thuis zullen moeten doen. Die groep vormt nog steeds het leeuwendeel van de gebruikers en daardoor is het net ‘s avonds nog steeds niet vooruit te branden. Dat is dus een van die dingen die nog steeds beter zullen moeten worden, de bandbreedte van het net en de betrouwbaarheid van de verbindingen.
Zo heb ik me van de week in moeten houden want ik had de neiging om een voorhamer door de monitor thuis te gooien. Zoals u zich wellicht van vorige week herinnert, had ik eindelijk de TCP/IP onder OS2 aan de gang gekregen. Dat bleek uiteindelijk, zoals altijd, een kwestie van juiste vakjes aanvinken en net zolang prutsen aan een initialisatiestring tot zowel modem als NLNet er niet meer van op hol sloegen en toen werkte dus alles.
Bleek tot mijn teleurstelling dat de IBN Web Explorer, volgens wat ik er in binnen- en buitenlandse publicaties over gelezen had, met vlag en wimpel de snelste browser zou moeten zijn, geen frames te herkennen! Ik hoop dat ik een mailtje krijg van een OS2’er die me erop wijst dat ik iets fout ingesteld heb, maar ik kan vooralsnog niet vinden wat.
Geen nood, bij de installatie van OS2 4.0, oftewel Merlin, verschijnt er op de desktop een icoon Get Netscape . Als je dat aanclickt, ga je naar de site van Netscape, die toevallig net de afgelopen week een officiële release voor OS2 op de markt gebracht heeft. Vervolgens kan je onder de Explorer een FTP opstarten en begint er een enorme file van 4.3 megabyte binnen te lopen. Daar ben ik altijd een beetje huiverig voor, want dat is om moeilijkheden vragen. Maar goed, het tellertje tikte weliswaar gestaag maar niet erg driftig en zo te zien zou het met een uurtje wel gepiept zijn.
Tijd genoeg om een boodschapje te doen, een eitje te bakken en de afwas te doen. Intussen af en toe maar eens op die teller gekeken: 800 kilobyte, anderhalf megabyte, twee, drie megabyte, mooi zo. Tot er op 3.9 megabyte na drie kwartier een belletje klonk, en er een vakje in beeld verscheen: FTP-site had denied access to the site, connection broken. Dat is dus nog steeds een van die dingen waar ik gruwelijk de pest van krijg.
Je krijgt toegang van zo’n computer, waarom ook niet, want ze maken er zelf reclame voor, je begint te winkelen en als je dan na een uur bijna klaar bent word je zonder pardon buiten gegooid. Ik snap nog steeds niet dat ze zo’n vet varken van een file niet in tien of twintig stukken hakken, dan kan je die koteletjes één voor één ophalen en is het allemaal niet zo’n ramp als de verbinding er uitvliegt. Da’s dus ook een van die dingen die nog steeds niet verbeterd zijn.
Ik heb dit jaar voor het werk volledig vertrouwd op enkele systemen: DOS 6.2 en Windows for Workgroups op de Toshiba en de PC, Apple Systeem 7.5 op de Power Mac, terwijl de server waar De Stem Online thuis is op Unix draait. Daarnaast heb ik, voor zover de tijd het toeliet, lekker zitten rommelen met Linux en OS2.
Van mensen die ik vertrouw begin ik nu ook te horen dat zij er in geslaagd zijn om een stabiele Windows 95 aan het draaien te houden. Dat zal verdorie tijd worden, aan het eind van 1996, anderhalf jaar na de officiële introductie. Misschien ga ik me daar in het voorjaar weer eens aan wagen. Hoe je het ook wendt of keert, de gebruikersinterface van Windows 95 is een juweeltje zodat het alleen maar te hopen is dat het systeen net zo betrouwbaar als gelikt wordt.
Een jaar geleden schreef ik ook dat ik nog maar even zou wachten met ISDN. Daar ben ik om verschillende redenen blij mee. Ten eerste is de prijs van een aansluiting nog maar een fractie van wat hij een jaar geleden was. Ten tweede hoor ik links en rechts nogal wat verhalen over gelazer met ISDN. Het is natuurlijk reuze gemakkelijk als je een paar lijnen tegelijkertijd binnen krijgt, maar er komt nogal wat kijken voordat je ook kan genieten van de bandbreedte voor die internet-verbinding. Ten derde schreef ik een jaar geleden dat je over een gewone telefoonlijn nooit snelheden hoger dan 28K8 kan bereiken. Dat bleek geleuter, maar ik kakelde daarbij alleen maar mensen na die dat allemaal veel beter weten dan ik en die nu bezig zijn met de ontwikkeling van 56K6 modems. Dat zijn snelheden die al dicht in de buurt van ISDN komen, dus ik wacht gewoon nog wat langer af.
Dat is tenslotte, naast al het goeds wat ik u allen toewens voor het nieuwe jaar, het enige wat ik aan wil raden. Ik kan met mijn ogen dicht werken met DOS 6.2 en Windows 3.11 en dat loopt op een beetje pc nog steeds een stuk sneller dan wat dan ook onder Windows 95. Maar ik snap best dat er nu bijna alleen nog maar pc’s met Windows 95 verkocht worden, en als dat lekker werkt is het mij ook goed, zeker met die Interface.
Mijn eigen wetje, en hoe u dat noemen wil moet u zelf weten: laat u niet gek maken. Laat rustig werken wat werkt. Kijk eens om u heen hoe het anderen vergaat met nieuwe hard- en software. En lees intussen zoveel mogelijk over computers en internet, waaronder vooral deze rubriek. Gelukkig Nieuwjaar.