Krijnen.Com Krijnen.Com

Push en pull: smaken verschillen

Misschien is het de leeftijd, maar ik begin steeds minder op te krijgen met die sites waarop van alles schuift, beweegt, flikkert, knippert en trilt. Geef mij maar een rustige homepage. Eentje die staat als de voorgevel van een monumentaal pand. Met daarachter kamers vol mooie boeken en schilderijen die rustig liggen te wachten om bekeken en gelezen te worden.
Niet zo’n site zoals je ze tegenwoordig steeds meer tegenkomt, met zo veel mogelijk bewegende vignetten en beelden, schreeuwerige reclameteksten en voorbijglijdende huizen en winkels. Allemaal bombastisch digitaal vuurwerk, verbaal begeleid door luidruchtige toeters en bellen in de vorm van midi- of wave-files.Push is het toverwoord en omdat ze push uitgevonden hebben zal het gebruikt worden ook. Ik mot geen push , ik heb genoeg aan pull , mag ik potjandorie nog aan toe zelf uitmaken wat ik met mijn computer uitspook. Ik waarschuw jullie, alle webmasters in cyberspace: blijf met je poten van mijn pc af!Push en pull dus. Een simpele explicatie. Dankzij push is het mogelijk om nieuws en informatie naar een gebruiker toe te sturen zonder dat hij er om vraagt. Bij pull daarentegen maak ik zelf uit wat, waar en wanneer ik iets van een andere computer af wil halen, en dat wil ik zo houden.
Ik wil niet lastig gevallen worden door allerlei onzin die over mijn monitor begint te wandelen en te fietsen. Als ik behoefte heb aan het laatste nieuws log ik zelf wel even aan bij een site die ik zelf uitkies, terwijl er ook altijd nog zoiets als Teletekst is.
Als het allemaal op de achtergrond gebeurt, mij best, zet maar ergens een pakketje klaar met informatie die mij interesseert. Dat bekijk ik wel even onder het genot van een borrel als ik er zin in heb. En niet als het u, webmasters van de push, het beste uitkomt, en dat is zo snel en zo vaak mogelijk.
Intussen zit ik thuis vrolijk verder te stoeien met de laatste versies van Microsoft Inernet Explorer 4.0 en Netscape Communicator 4.0 en loop ik derhalve dagelijks de zegeningen van push tegen het lijf. Hey, i’m an active desktop component schreeuwt mij een geel geval toe als ik mijn Pentium wakker maak. Heeft te maken met de active desktop waarin Explorer 4.0 mijn Windows 95 omgebouwd heeft. Die component nodigt mij uit om een bezoekje te brengen aan de site van Microsoft waar ze nog veel meer push op me los willen laten.
Ben ik nog maar niet aan begonnen want ik gebruik Explorer alleen maar om te kijken waar hij nou weer de hik krijgt van pagina’s van De Stem Online die er in Netscape Comunicator keurig uitzien. Vooral met achtergrondjes wil Explorer nog wel eens rare strapatsen uithalen terwijl Communicator ze zonder blikken of blozen foutloos op de monitor schildert.
Een dag of tien geleden al kon ik, tot mijn verbazing, de nieuwe Communicator downloaden, die volgens Netscape zelf pas afgelopen woensdag beschikbaar zou komen. Dat nadat ik de voorproef (lijkt me nog het beste Nederlands voor preview ) eind april had geïnstalleerd en er nog steeds bijzonder tevreden over ben.
Het is natuurlijk een zware en eigenlijk idiote combinatie, die van Explorer 4.0 én Communicator 4.0, maar het spul loopt nog steeds als een tierelier. Explorer ziet mijn hele systeem alsof het web-pagina’s zijn. Daarmee surf ik dus door mijn eigen PC, terwijl ik Communicator gebruik voor het echte werk buiten de deur en voor de afhandeling van de post.
Mooi, maar een van de componenten van Communicator is Netcaster. Daarmee wil Netscape laten zien wat ze allemaal kunnen met push en dat hoeft voor mij niet. Zeker nu ik lees dat het allemaal zo goed werkt dat ABCNews, Cnet, CNN Financial News (CNNfn) en Wired News met Netscape in zee gaan, ga ik waarschijnlijk constant bestookt worden met allerlei flauwekul waar ik helemaal niet op zit te wachten.
Zie ik het hier misschien een beetje té zwartgallig? Als ik de keus kan maken vind ik het best. Het is in de pull-down menu’s van Communicator allemaal wat dieper graven dan bij zijn voorgangers het geval was, maar ook hier is ongetwijfeld het een en ander mogelijk in het bepalen van wat wel kan en niet mag. Kun je, net zoals je wel of geen Java-grappen kan toelaten op je PC en zoals je vanaf de eerste oer-versie van Netscape het laden van foto’s achterwege kan laten, ook de push een halt toeroepen? Mmmmmmm, moet ik nog eens gaan uitvogelen.
Waar ik al deze (pseudo)wijsheden vandaan haal, wordt mij regelmatig de vraag gesteld. Gewoon, door middel van push én pull , zoveel mogelijk lezen op een mettertijd steeds verder uitgeselecteerd aantal betrouwbare sites.
Ik heb er al eens een aantal genoemd hier, en de afgelopen week is er weer eentje bijgekomen. Ik weet niet meer hoe ik hem tegen het lijf gelopen ben, maar Windows Watch News is een hele mooie. Het is een perfecte site voor alle gebruikers van welke Windows dan ook. Of het nou om een versie 3.11, 95, NT of alle daar de komende tijd uit voortvloeiende producten gaat. Tips, artikelen, downloads, en een mooi magazine. Dat kun je online lezen, maar je kunt het ook in één klap downloaden in het PDF-format van Adobe, waarna je het met de (gratis) Acrobat kan lezen of printen.
Wie niet kan wachten tot er weer een nieuwe versie van Windows 95 aankomt, moet maar eens kijken op msmemphis.com . Daar is al het nodige te vinden over Memphis, zoals dat systeem wellicht gaat heten, en er hangt een mooie verzameling screenshots . Eén daarvan vindt u hierboven afgedrukt. Zó ziet uw scherm eruit als u die active desktop ongebreideld zijn gang laat gaan. Wat zegt u? Heel mooi? Tja, smaken verschillen. Gelukkig maar.