De foto’s die ik de afgelopen weekeinden op de server van De Stem Online heb gezet, zodat u ze kunt gebruiken als achtergrond in Windows, blijken goed aan te slaan.
Zowel die van de groep mantelbavianen als die van de nieuwe tientjes van de Nederlandsche Bank blijken, volgens de log-file van de Unix-server waarop de domeinnaam www.stem.nl ‘draait’, enkele honderden keren gedownload te zijn. Gistermiddag om vier uur waren die karakteristieke apen tweehonderddertig maal opgehaald op de server, terwijl de tientjes meer dan driehonderd keer ‘gepikt’ zijn.
Toevalligerwijze zijn dezelfde bavianen in het Noorderdierenpark in Emmen de afgelopen week in het nieuws geraakt. Ze zijn met z’n allen in een paar bomen geklommen en vertikken het om eruit te komen. Hooguit om wat fruit van de grond te pakken waarmee de verzorgers hen trachten te verleiden om weer op aarde terug te keren.
Die verzorgers maken zich overigens niet echt zorgen, want vorig jaar hebben ze ook al eens een tijdje in die bomen zitten mokken en toen zijn ze uiteindelijk ook weer afgedaald. Het zal dus wel weer goed komen, maar wie die verbazingwekkend menselijke expressie vertonende koppen op de gedownloade foto’s eens bekijkt, snapt meteen wat er aan de hand is. Verbazing, schrik, wijsheid, ontzetting, berusting, agressie, van alles stralen de individuele bavianen op die fascinerende plaat uit, en ik weet waarom.
Het oorspronkelijke onderschrift bij de foto maakte melding van het gegeven dat zeventien leden van de groep uitverkoren waren om naar de dierentuin in Melbourne gestuurd te worden. Vandaar die ontzetting! ‘Daar willen we helemaal niet naar toe’, denken ze op die foto, ‘we willen gezellig in Emmen blijven’. Volgens mij zijn ze dus vervolgens uit protest in die bomen geklommen en ze komen d’r niet meer uit voor die zeventien enkeltjes Australië gecanceld zijn. Ik wilde overigens dat ik zo’n enkeltje kreeg, maar daar hebben die bavianen waarschijnlijk geen boodschap aan.
Nu ik toch over foto’s bezig ben: ook op de gestaag op de honderd namen afstevenende presentielijst van Stem-lezers met een homepage blijken er nog steeds veel te zijn die zich niet realiseren dat de foto’s en/of tekeningen die zij op hun homepages presenteren te zwaar zijn.
Ik zeg er maar gelijk bij dat ik me ook pas een beetje ben gaan verdiepen in verschillende compressie-technieken na een boos mailtje van een lezer. Dat ontving ik toen we vorig jaar begonnen met dagelijks nieuwe kleurenfoto’s op de voorpagina van De Stem Online te plaatsen.
‘Dat moet zo niet’, schreef hij, ‘die foto’s kunnen veel kleiner!’. Voor de goede orde: als ik het hier over ‘zwaarder’, ‘groter’, ‘kleiner’ en ‘omvang’ heb, dan bedoel ik het aantal bytes dat het grafische bestand in beslag neemt en niet de buitenmaat van de foto, langs een liniaal gemeten. Al heeft het één uiteraard wel met het ander te maken.
Om uw een idee te geven: de gemiddelde kleurenfoto zoals die op de krant in de computer zit, klaar voor het doorlopen van het drukproces, zal een megabyte of zeven, acht zijn. Dat je daar voor Internet helemaal niks aan hebt, moge duidelijk zijn. Als zo’n fotootje uiteindelijk geschikt is gemaakt voor de voorpagina van De Stem Online, is het nog maar tussen de acht- en twaalfduizend bytes en zo’n bestandje wordt via een modem-verbinding in een paar seconden verzonden. Dat ziet er op de monitor nog net acceptabel uit, maar je hoeft het niet meer te gaan printen, want dan ziet het er niet uit.
Ik ga hier verder niet uitgebreid in op de ins en outs van compressie-technieken, maar op de adressenpagina van De Stem Online vindt u een uitgebreide verzameling links naar allerlei sites met HTML-cursussen en volop tips voor het kleiner maken van uw JPG- en GIF-files en daarmee het opfokken van de snelheid van uw site.
Velen van u die al wat met foto’s gespeeld hebben, zullen waarschijnlijk gebruik maken van Paint Shop Pro, sommigen van PhotoShop en anderen zullen weer andere programma’s toepassen. Dat maakt allemaal niet zoveel uit, als u maar uit weet te vogelen hoe in die respectievelijke programma’s de compressie-technieken zó toe te passen, dat de foto’s én zo gecomprimeerd mogelijk én het aanzien waard zijn.
Vuistregeltje: over het algemeen geldt dat u voor foto’s JPG toepast en voor graphics, buttons en vignetten en dergelijke het GIF-format. Soms, als een foto bijvoorbeeld weinig kleuren bevat, blijkt hij in GIF iets kleiner te zijn dan in JPG, dus dan is het een kwestie van converteren en vergelijken.
Er zijn talloze boeken in de handel over die respectievelijke technieken. Als iemand mij vraagt welk boek het beste is, zeg ik altijd maar: dat boek van Peter Kentie. Kentie is een vormgever uit Eindhoven die hele mooie dingen doet en zijn meest waardevolle tips op het gebied van kleuren, compressie, tabellen, frames en van alles en nog wat over zowel HTML zelf als over de foto-toepassingen heeft hij vervat in zijn manifest: ‘Webdesign en HTML in de praktijk’.
De uitgever is Addison Wesley en de prijs is stevig, ik zeg het er maar meteen bij. Ik geloof dat ik voor het exemplaar dat ik een jaar geleden aangeschaft heb 120 gulden moest betalen. Ik zag vorige week een nieuwe en aangepaste druk in de winkel liggen, en overigens ook een Nederlandse vertaling. Wie 120 piek teveel vindt, al is het dat in dit geval naar mijn mening niet, kan om te beginnen eens een kijkje nemen op de website van Peter Kentie, waar het een en ander uit het boek gepubliceerd is. Het adres staat op de adressenpagina van De Stem Online.
Vorige week en de week daarvoor heb ik de ‘Foto van de Week’ in drie verschillende afmetingen op de server gezet. Ditmaal heb ik de drie foto’s genomen die u op de voorpagina van dit katern in de papieren krant aantreft: afbeeldingen van voedsel, drank en sigaretten. Ze zijn niet écht geschikt als achtergrond in Windows, maar wie vindt van wel, moet het vooral niet laten.
Maar ze lenen zich wel bij uitstek voor oefenen. Ideaal om spelenderwijs Paint Shop Pro of een ander grafisch bewerkingsprogramma een beetje te leren kennen. Probeer maar eens om die etiketten op die flesjes bier of de merken op die pakjes sigaretten uit te knippen en in een andere foto te plakken. Ga eens wat stoeien met afmetingen, met formats en met verschillende compressies. Sla ze bijvoorbeeld eens op als GIF, als JPG 20, 30, 40, 70 of 80 procent gecomprimeerd, als Bitmap, als TIFF en zie wat dat allemaal uitmaakt in de omvang van de bestanden.
Links naar de drie foto’s staan op de adressenpagina van De Stem Online, waar u ook een link vindt naar sites waar u Paint Shop Pro kunt downloaden. De foto’s zijn alledrie 1024 pixels breed, de hoogte is ongeveer 600 pixels en alledrie zijn ze ongeveer een halve megabyte. Wie ze toch als beeldvullende achtergrond wil gebruiken, zal ze iets op moeten rekken, omdat de verhoudingen niet helemaal kloppen.
Dat is dan oefening één en meteen de laatste tip: als u de maat van een foto in JPG wil veranderen, kies dan (in Paint Shop Pro althans) de optie ‘resample’ in plaats van ‘resize’. Dat geeft een beter resultaat, met dank aan ‘homepager’ Pieter-Jan Krijnen (nee, écht geen familie) die mij daar terecht op wees: minder rafelige randjes, iets meer scherpte. En die mij gelijk liet weten dat-ie het nieuwe navigatie-gif in het linkerframe niet mooi vond. ‘Maak er dan maar iets beters van’, mailde ik terug, ‘en als het iets is, gebruik ik het misschien wel’.
Tien minuten later lag de nieuwe imagemap in de mailbox, waarna ik dus moreel verplicht was om het te plaatsen, maar het moet gezegd, het is een hele verbetering. Net als het nieuwe vignet van Interface zoals dat hierboven in full-colour prijkt, een cadeautje van een andere lezer, Ron van Bale, waarvoor mijn dank. Dat is een van de mooie dingen van het world wide web: iedereen kan snel iets leren van iedere andere spin in dat web, en iedereen kan snel iets doen voor een ander.