Sommige mensen hebben mij de afgelopen week een beetje aarzelend gevraagd of ik misschien ‘een beetje’ ziek was. Ik? Hoezo? Die veronderstelling bleek ingegeven te zijn omdat ik binnen één maand tweemaal een positief, lief en aardig stuk geschreven had.
De eerste keer over mijn eigen provider, hetgeen voor enkele mede-sceptici aanleiding bleek om te veronderstellen dat die mij wel in gratis uren uit zou betalen. Flauwekul, natuurlijk, want omdat het allemaal beroepshalve is, zie ik nooit een rekening van een provider. Sterker nog, ik verzeker u dat u, als u ook de hele dag aan het net zou moeten hangen, een tientje of twee per uur zou willen ophoesten voor ieder uur dat u dat niet hoeft te doen. Zeker met het weer van de afgelopen dagen.
De tweede keer over de PTT en diens ISDN, en bij het lezen van dat laatste epistel zijn enkele lezers kennelijk met leunstoel en al achterover geslagen. Nee, achterdochtigen, ook daar verdien ik niks aan, want mijn telefoontikken zijn declarabel.
En nee, ik ben niet ziek, hooguit wat ‘older, sadder and wiser’, maar het mag toch ook wel eens gezegd worden als alles loopt zoals het moet. Je bent er nog blij mee ook, kan ik u verzekeren, en nou val ik u verder niet lastig met halleluja over mijn verbindingen. Als je dat namelijk nét iets te hard doet, maak je de gremlins wakker die ergens in die apparatuur liggen te winterslapen. Verder levert het alleen maar ergernis op bij die lezers bij wie ze nog steeds wakker zijn, en aan scheve gezichten heb ik niks.
Of ik PTT en NLnet – al heet de laatste nu ineens UUnet – binnenkort überhaupt nog nodig heb, is nog maar zeer de vraag. Maandag is een belangrijke dag hier op de redactie van BN/DeStem Online. Maandag de achttiende wordt de machine waarop ik dit verhaal zit te tikken rond het middaguur weggehaald door Laurent van de IT-afdeling, waarna hij hem op de operatietafel gaat leggen.
Hij heeft me al gewaarschuwd om van alles wat ik dinsdag weer nodig denk te hebben, een goede back-up te maken, omdat om te beginnen de harddisk geformatteerd moet worden.
Dat lesje heb ik de afgelopen week overigens op de verkeerde wijze geleerd, want mijn persoonlijke gastenboek is foetsie, verdwenen, gekilld, vernietigd, in rook opgelost, spoorloos, geschiedenis. Ik weet van niks en het beheer van de server van Tabnet in Napa, California, waarop meneer Krijnen zijn liefhebberij krijnen.com als een virtuele server draait, weet ook van niks. ‘I’m sorry, Leon’, schreef een van die Amerikanen, zoals Amerikanen een keiharde kern van zakelijkheid in een dikke schil van vriendelijkheid en beleefdheid kunnen omhullen, ‘maybe you’d better made a back-up of the logbook-file’.
Ik heb hem ‘thank you very much’ teruggemaild, en hem gevraagd of hij wist wat ‘kicking in open doors’ betekende, en of ze potjandorie nog aan toe gretverdorie voor die dertig dollar per maand (niet declarabel!) zelf de hele handel niet fatsoenlijk hadden kunnen back-uppen. Het per ommegaande antwoord was dat ze dat met ieder bitje automatisch doen en dat de back-up van mijn site honderd procent identiek aan de actuele site was. Zodat er, ‘dear Léon’, derhalve maar één mogelijkheid was: het bestand was door mijzelf overschreven.
Einde discussie, tijdverspilling om ze aan hun verstand proberen te brengen dat dat niet het geval is geweest. Ik ben er met mijn poten niet aan geweest! Laat maar, deze jongen maakt vanaf nu vaker een back-up en intussen wordt iedereen verzocht om nog eens langs mijn gastenboek te surfen.
De normaal altijd voor iedereen openstaande deur van het Gastenboek van BN/DeStem heb ik helaas tijdelijk moeten sluiten. U kunt er uw ei nog kwijt, maar voorlopig aleen maar via een e-mail-formuliertje. De reden: het werd gebruikt als een podium van een moddergevecht tussen voor- en tegenstanders van een bepaalde zaak. Het is daar niet voor bedoeld. Zolang die discussie zich had afgespeeld volgens enkele elementaire fatsoensnormen, had ik daar vrede mee kunnen hebben, of had ik er een nieuw forum voor geopend. Het niveau van de desbetreffende discussie, die voor een groot gedeelte uit schuttingtaal bestond, deed voor mij de deur dicht. Nadat ik dinsdag de sleutel omgedraaid heb, is het gescheld per e-mail vrolijk verder gegaan, maar die onzin is wat gemakkelijker te verwijderen en komt niet iedere argeloze bezoeker onder ogen.
Terug naar mijn desktop. Als die door de IT-afdeling onderhanden genomen is, krijg ik hem terug met Windows NT in plaats van 3.11, met een netwerkkaart in plaats van een modem en met een vast IP-nummer in plaats van een dynamisch door UUnet toegekend adres. Vooruitgang in drie reuzenstappen.
Ik was tot vorige week stiekem een beetje bang dat het met de snelheid van het netwerk wel eens tegen zou kunnen vallen, in vergelijking met dat oude trouwe 33K6 modem. Maar hier achter me staan een paar Power Macs 9600 met een flinke stoot geheugen, 128 megabyte, die aan hetzelfde netwerk hangen, en dat spulletje doet in snelheid niet onder voor mijn ISDN thuis. Mooi zo, ik duim, en dinsdag zie ik verder.
Tussen dat soort bedrijven door wordt er hard gewerkt aan de nieuwe site, op het nieuwe domein www.bnstem.nl Wie dat adres nu ophaalt, krijgt de voorpagina van VNU Business Applications voor zijn neus, maar daar zal snel de nieuwe gezamenlijke site van BN/DeStem op gedraaid gaan worden. We zijn druk aan het testen, waarbij het meeste handwerk het dagelijks ‘spiegelen’ van de huidige en de nieuwe krant is. Dat is voornamelijk uitproberen en testen en in dat traject vallen nog maar weinig automatismen aan te brengen.
Het doel is om u uiteindelijk een snellere en actuelere Online dienst aan te kunnen bieden, met een archief dat dagelijks up-to-date wordt gebracht. Het streven is om de ‘body’ en de voorpagina van de krant, die nu soms pas tegen de middag ververst worden, ‘s morgens in alle vroegte automatisch te vernieuwen. Om in de loop van de dag met regelmaat, en zeker als daar aanleiding voor is, met nieuwe informatie te verschijnen.
Intussen heeft Casema gisteren bekendgemaakt (zie elders in de krant) in Breda internet via de kabel aan te gaan bieden. Dat biedt weer allerlei nieuwe en interessante mogelijkheden. IK weet nog niet wat dat gaat kosten, maar gisteren hoorde ik hier iemand ‘iets van tientjes per maand’ roepen. Da’s niks, zeker als je je voor die vijf tientjes die verbinding dag en nacht open kan laten staan en een belletje kan laten rinkelen als er een mailtje binnenvalt.
Kan ik dus bovendien zelf een webserver gaan draaien en tegen die Amerikanen zeggen dat ik ze niet meer nodig heb. Scheelt me dertig dollar per maand, zodat ik er per saldo een tientje op vooruitga, maar het geeft me nogal wat extra verantwoordelijkheden.
Zoals de beveiliging van mijn eigen systeem. En tegen wie moet ik dan gaan mopperen als er iets in de soep loopt?
Ik laat voorlopig maar rustig draaien wat draait. Eerst maar eens even gaan kijken bij een van die trendsetters die zo nodig als eerste zo’n kabelaansluiting moeten hebben. Vergeet ik nog die ADSL-modems.
Die komen er ook aan, kun je bovendien bovenop een ISDN-verbinding gebruiken en zijn weer een stuk sneller dan het snelste van snel. Ik hou me nog even gedeisd. Over een paar maanden zie ik verder.