Als iemand me vorige week de sterke verhalen die ik u nu ga vertellen had voorgeschoteld zou ik mijn schouders hebben opgehaald: laat maar lullen. Wie in onzin gelooft moet dat zelf weten, zolang hij mij er niet mee lastig valt.
Het ging om de volgende sprookjes: er bestaat een volwassen besturingssysteem voor personal computers dat zichzelf binnen drie minuten compleet installeert. Een computer met dat besturingssysteem draait meteen daarna als een tierelier. Met een internetverbinding, een browsertje dat browst, een mailclient die mailt, en een partij grafische en audiovisuele toeters en bellen die er vrolijk op los toeteren en bellen.
Het is nog gekker, en des te meer verstand u van computers denkt te hebben, des te onwaarschijnlijker de volgende stunt u voorkomt. Het besturingssysteem waar het hier om gaat staat in een directory in een bepaalde partitie, op een willekeurige harddisk. Verplaats die hele directory voor de lol eens gewoon naar een andere schijf, of naar een andere partitie. En probeer daarna om BeOS te booten. Niet bang zijn, doen: het systeem start gewoon op.
Tot afgelopen dinsdag had ik er een maandsalaris om durven te verwedden dat zoiets onmogelijk is. Wie zoiets met welke Windows dan ook probeert zit met een computer waarmee niet veel meer te beginnen is. Het scherm kan blauw zijn, het moge zwart zijn, maar dat zal het zijn. Wellicht opgesmukt met een willekeurige selectie uit de verzameling fatal errors.
Starten en afsluiten, ook zoiets. Het kost een seconde of vijf om een BeOS-systeem, waaronder tien verschillende programma’s lopen, af te sluiten, en ongeveer net zoveel om het vanaf nul op te starten. Vergelijk dat eens met Windows of Linux!
Wat kan ik nog meer voor onwaarschijnlijks melden? BeOS is gratis, net als Linux. Het verschil is dat ik in het verleden dagen en nachten aan soms volledig mislukte installaties verspild heb, en dat de installatie van BeOS drie minuten duurde. Ik begrijp niet alles van de verschillen in de architectuur tussen Linux en BeOS, maar ik stel vast dat BeOS geniaal in elkaar gestoken is.
Ik zit dit stukkie te tikken in een text-editor die StyleEdit heet. Intussen heb ik een stuk tien applicaties in verschillende vensters openstaan, op een desktop, maar als ik dat wil kan ik ook negen – of nog meer – verschillend aangeklede desktops tegelijkertijd draaien en van de een naar de ander ‘toggelen’.
Ik heb een truc ontdekt waardoor ik alle openstaande vensters in een keer eruit kan laten zien alsof ik een Windows-computer voor me heb, een Mac, of zowaar een Amiga.
BeOS zou wel eens hét systeem van het jaar 2000 en daarna kunnen worden. Het systeem is vanaf nul geschreven, waar alle versies van Windows de erfenissen van alle voorgaande Windows als een mud aardappelen in hun processors mee moeten sjouwen.
Foto’s openen, geluidsfragmenten, videotjes, BeOS laat zijn hielen zien aan Windows 2000, dat op dezelfde computer is geinstalleerd. Een vergelijking met Mandrake Linux en een van de daaronder draaiende desktops kan ik nog niet maken. Dat komt omdat de harddisk van de Toshiba, waarin Linux en Windows 2000 vredig samenleven, halverwege het BeOS-installatieproces pardoes de geest gaf.
Kwestie van toeval, aan het gereutel te horen zijn er een paar leeskoppen naar de filistijnen, maar gelukkig staat er drie jaar garantie op een Tecra, dus dat wordt wel weer hersteld.
Linux dan ook maar op de Pentium op mijn bureau installeren?
Ik denk het niet. Als ik net zo veel plezier aan BeOS blijf beleven als ik de afgelopen vier dagen heb gehad, dan komt Linux er niet meer in, en zal ook Windows 2000 niet vaak meer opgestart worden. Iedereen kan BeOS proberen zonder er zich een buil aan te vallen.
U kunt het downloaden vanaf http://www.be.com Nog gemakkelijker is de PC Magazine van september kopen. Let wel: niet de Nederlandse Personal Computer Magazine, van VNU. Het gaat om de Nederlandse uitgave van het Amerikaanse PC Magazine, van uitgever Ziff Davis. Bij het blad zit een cd met ondermeer BeOS – let wel effe op dat een twaalfminner het schijfje er niet uitgepikt heeft – plus een uitgebreid verhaal over BeOS.