Een identiteitscrisis zou ik het niet willen noemen, maar wat zijn wij internetredacteuren nou eigenlijk aan het doen? Voor wie, onze vakbond gezegend en geprezen, een webstatuut in de maak is. Waarin de duiding van wat redactioneel, commercieel of des duivels beschouwd is, en de scheidslijnen daartussen, vastgelegd gaan worden.
Een digitaal magna carta, waaraan de betrokken partijen zich committeren. `Kan ik eindelijk`, zo hoorde ik pas geleden een misschien iets te enthousiaste internetredacteur roepen, `de commercie terug naar hun hok schoppen als ze weer met hun poten aan onze site proberen te komen`.
Internetredacteur is zowel een vak als een status aparte. De functie is zo nieuw dat nog niet vaststaat wat wel en wat niet hoort, hetgeen dagelijks tot verrassende verwikkelingen leidt. Wat rondom het papier al begin vorige eeuw afgebakend was, moet voor de digitale editie nog afgesproken worden.
Het komt goed. Er is inmiddels een sectie internet opgericht binnen de vakbond van journalisten, het webstatuut is in de maak. Wat er precies in komt te staan, lezen we tezijnertijd, maar een ding is zeker: het gaat veel verspilde tijd voorkomen.
Het grootste voordeel van het statuut is dat het merendeel van alle discussies maar een keer gevoerd hoeft te worden, inplaats van iedere keer. Iedere dag opnieuw, als een van de twee partijen meent iets uit te moeten gaan spoken op het gezamenlijke platform, de website.
Met statuut zal het gekibbel mettertijd vanzelf verminderen, al zal het nooit verdwijnen. Ook de beschikbare oppervlakte van de voorpagina van de papieren krant wordt soms nog via levendige discussies verdeeld. De advertentieverkoper die een aantrekkelijk contract in de wacht gesleept heeft probeert een paar millimeter over de schreef te gaan, waarop de waakhonden van de redactie de hakken in het zand zetten.
Het afbakenen van de territoria is een belangrijke zaak, maar mij interesseert ook de identiteitscrisis waar dit stukkie mee begon. Wat is een internetredacteur? Is dat iemand die over internet schrijft. Of iemand die voor internet alleen schrijft? Wat is een webeditor? Moet een internetredacteur alleen maar verstand van internet te hebben en er een leesbaar stuk over kunnen produceren?
Of is het iemand die een website onderhoudt? Hoeft hij dan alleen maar happen tekst van het redactionele systeem over te kunnen hevelen naar een content management systeem? Of moet moet hij vloeiend HTML, Unix, Perl, PHP, C++ en XML kunnen spreken, en ook nog een tovenaar met Photo Shop, Fireworks en Dreamweaver zijn?
De content van de krant wordt geproduceerd, nagekeken en afgeleverd aan de drukkers vanuit een aantal verschillende disciplines: verslaggeving, layout, eindredactie, fotografie en beeldredactie. Door die pilaren wordt de redactie van iedere krant gedragen.
Een verslaggever schrijft teksten, de eindredactie haalt de fouten eruit, zorgt dat de lengte klopt, laat de kopsuggestie staan of maakt er een andere van, de fotograaf levert beeld aan, de beeldredactie haalt die productie door PhotoShop, en de opmaakredacteur schuift alles in elkaar tot wat u nu in handen heeft. Als u dit tenminste niet op uw monitor vanaf de website zit te lezen.
De internetredacteur doen alles wat hierboven beschreven staat, en nog veel meer. Actuele stukken schrijven en redigeren, beeld, geluid en video produceren en redigeren, en layouten vanuit een HTMLeditor, Dreamweaver of een content management systeem. Het gastenboek, het forum en de chatbox in de gaten houden, waar lolbroeken of rascisten misbruik van proberen te maken. Tientallen emails per dag beantwoorden of doorsturen.
Voor hen die van hun hobby hun beroep gemaakt hebben: heerlijk hacken van scripts, in php, perl of cgi. Soms tot diep in de nacht blijven wroeten tot dat stomme programma op die verdomde Linuxserver eindelijk lopen wil. Ik vind het allemaal verrekte leuk, maar vraag me niet wat ik doe. Wat is een internetredacteur?