Even kijken, voordat ik de naam krijg dat ik te vaak hetzelfde schrijf, over dezelfde dingen. Krijg je eenmaal zo’n etiket
opgeplakt, dan kom je daar maar moeilijk van af. Ik denk daarbij aan wijlen onze gewaardeerde collega Wim Kock die jarenlang de dagelijkse rubriek ‘Even Uitblazen’ verzorgde.
Kock was een fanatiek Engelandvaarder, en af en toe schreef hij iets over de tripjes naar zijn geliefde Albion. Het hielp hem geen moer dat hij kon aantonen in een bepaald kalenderjaar slechts driemaal iets over Groot-Brittannië te hebben geschreven. Maakte niets uit: zowel voor lezers als collega’s was Wim Kock de man die ‘altijd’ over Engeland schreef.
Even kijken derhalve, want ik ben van plan om weer iets over een stokpaardje te schrijven, in casu Virgil. Valt mee, zo laat mijn database van internetcolumns zien: de afgelopen jaren is Virgil op deze pagina slechts driemaal opgedoken.
‘Virgil’, schreef ik in september 1998, nadat ik het eerste boek uit de serie Net Force van Tom Clancy verslonden had, ‘staat voor ‘Virtual Global Interface Link’. Virgil is net zo groot als de huidige Palm. Virgil een satelliet-telefoon die overal op de wereld via hetzelfde protocol werkt, met een supersnelle verbinding. Virgil is een Global Position Finder, een computer van 1000 megaherz, met een geheugen van een paar gigabyte. Virgil is alles, klok, modem, creditcard scanner, haarscherpe kleurentelevisie, newsreader, digitale portemonnee, twee kanten uit werkende webcam, volledig ‘voice-activated’.
Vorig jaar begon ik weer over Virgil, nadat ik op de Cebit in Hannover in twee dagen een paar schoenen had versleten. Een echte, complete Virgil werd toen nog niet verkocht op de Cebit, maar, zo schreef ik toen, ‘alles wat Virgil zal bevatten is er al of begint eraan te komen. Over een of twee jaar zijn alle fabrikanten zijn erin geslaagd om alles te combineren in een handzaam apparaatje’.
Dat was eind maart 2002, en nu is er opeens de OQO. Bezoek vooral de websites van OQO en Transmeta, waar van alles over dit leuke speelgoed te vinden is. Het meest verrassende vind ik nog dat nu ineens Windows XP op een Crusoe processor gedraaid wordt. Dat zal tot enige opwinding en discussie in de Linux wereld leiden, want Transmeta is toch echt het bedrijf waar Linus Torvalds werkt.
Verder lijkt het me een verrekt interessant apparaat, en ik ben bang dat ik de verleiding niet kan weerstaan om er op termijn eentje aan te schaffen. Je steekt het ding in je binnenzak, en je hebt altijd en overal een volwassen machine bij je. Thuis en op het werk leg je hem op je bureau, en als je zorgt dat het wireless gedoe overal op orde is, hoef je dan alleen maar een adaptor in te pluggen om de batterijen bij te laden. De rest gaat vanzelf.
Alleen dat Windows XP… U herinnert zich wellicht dat ik daar bijkans gillend van terug gekomen ben en alweer een maand of drie geleden als de wiedeweergaa naar Windows 2000 ben teruggekeerd. Dat zich zowel op de laptop als op de bureaumachine keurig gedraagt. Maar misschien loopt XP op die OQO wel vlekkeloos, omdat de drivers ervoor speciaal geschreven zijn door Microsoft.
Ik lees tenminste op de website van OQO een warm pleidooi van Jim Allchin, een van de hoogste Microsofties onder Bill Gates en Steve Ballmer, dus we zullen maar aannemen dat er overleg geweest is. Ach, zodra deze Virgil op de markt is, zullen hackers er ongetwijfeld in slagen om Linux op het apparaat te draaien.
Met OQO begint Virgil er sneller dan verwacht aan te komen. Laat de de andere toekomstvoorspellingen van Tom Clancy maar komen. De boeken uit de serie NetForce spelen zich af vanaf het jaar 2010. De hoofdpersonen verwisselen constant de reele voor de virtuele wereld. Dat is mogelijk omdat de gehele wereldgeschiedenis in supercomputers opgeslagen is en elk denkbaar scenario in simulators nagespeeld kan worden. Kruip in de huid van Caesar, of Bin Laden, en doe het allemaal over, of anders.