‘Chase Cringely klinkt als de naam van een Nascar-coureur’, zo begon woensdag de wekelijkse internetcolumn van Bob X. Cringely. ‘Chase was mijn zoon. Hij ging deze week zomaar dood na 74 dagen geleefd te hebben. Hij stopte met ademhalen, terwijl hij op mijn schoot lag. Geen geluid, geen strijd. Ik keek naar hem en hij leefde niet meer. Ik heb geen idee of hij een minuut dood was, of tien, maar we slaagden er niet in om hem te reanimeren’.
Dat is slikken voor de vaste lezer die trouw iedere week naar de website van Cringely klikt om te zien wat hij aan het uitspoken is met techniek. Of die nieuwsgierig is naar zijn analyses van wat er goed of fout gaat met computers en internet. Mooie verhalen over hoe hij ADSL binnenhaalt via een schotelantenne van iemand die tien kilometer verderop woont, dicht genoeg bij een telefooncentrale. Hoe hij een supercomputer gebouwd heeft van componenten die in iedere winkel verkrijgbaar zijn, zijn jaarlijkse voorspellingen aan het begin van het nieuwe it-jaar.
Cringely weet bijvoorbeeld precies uit te leggen waarom Microsoft weg weet te komen met wat het allemaal doet, of waarom Apple nog geen OS X voor een Pentium-computer geschikt gemaakt heeft.
Insiders zoals Cringely zijn er niet zoveel. Misschien wel wat betreft zowel technische kennis als informatie uit het wereldje, maar Cringely is aan niets of niemand gebonden. Om schijn te voorkomen, verklaart hij altijd dat hij geen aandelen bezit, noch zal gaan kopen van de bedrijfjes die hij een veelbelovende toekomst toedenkt.
Voor wat dat waard is, denk ik dan maar. Enerzijds heb ik op zijn website nog geen accountantsverklaringen aangetroffen en als hij die aandelen zelf niet bezit, zouden ze altijd nog door een handlanger aangeschaft kunnen worden. Anderzijds durft ‘ie misschien niet eens het risico van aanschaf op zijn eigen voorspellingen te nemen. Kennelijk ook niet nodig, want met zijn aandelenpakket Apple was ‘ie er heel vroeg bij en als ‘ie dat heel conservatief belegd heeft, is er geen reden om risico te nemen.
Bob deed dus alleen maar wat ‘ie leuk vindt, maar heeft zich al de dag na het tragische drama dat hem en zijn vrouw overkwam op het proberen te voorkomen of verminderen van wiegendood gestort.
‘Baloney’, het forum op zijn website, loopt over van blijken van medeleven, maar belangrijker is dat daar ineens een netwerk van medebestrijders begint te ontstaan. Programmeurs bieden zich aan, mensen slepen artikelen, links en url’s aan en er ontstaat discussie over de oplossing die Bob voor ogen staat: een monitor die de ademhaling van de baby in de gaten moet houden en hem wakker moet schudden als de hersenen vergeten om de impuls naar de longen te geven.
Wat Cringely voor ogen staat, is de techniek van de intensive care in te pakken in een apparaatje dat hooguit tien dollar mag kosten en dat de hartslag, bloeddruk, temperatuur en wat dies meer zij in de gaten houdt.
Hij denkt aan een proefperiode waarin 100.000 baby’s met het nog te ontwerpen apparaatje uitgerust zullen gaan worden. Volgens de statistieken zullen er daarvan 50 overlijden tijdens de testperiode, maar door het gebruik van die monitors zullen meer gegevens over wiegendood verzameld worden dan er ooit geweest zijn.
De volgende stap is volgens Cringely om de monitors, aan de hand van de verzamelde gegevens, zo te herprogrammeren en in te richten dat ze in een aantal gevallen de naderende wiegendood kunnen voorspellen en voorkomen.
Dus roept Cringely op zijn website programmeurs op, hardware-ingenieurs, specialisten in zo klein mogelijke chips en geheugen, mensen met ervaring met bio-medische sensoren en database-specialisten.
Het typische van internet is de snelheid waarmee zo’n initiatief van de grond komt. Nog voordat Chase Cringely begraven is, begint het netwerk dat zijn vader voor ogen staat, zichzelf op te bouwen. Vanzelfsprekend is het initiatief ‘open source’: alles wat eruit voortkomt, zal gratis aan de hele wereld ter beschikking gesteld worden.