Vaak van strategie veranderen is kennelijk een manier om publiciteit te halen en bezoekcijfers te scoren. De afgelopen dagen ben ik suf gebeld en gemaild vanuit het hele land – en van verrassend ver daarbuiten – over het besluit van Wegener om BN/DeStem weer gratis toegankelijk te maken. Van horen zeggen dat in ieder geval Trouw er op papier een stukkie aan besteed heeft, maar omdat ik sinds medio 2001 nooit meer een krant lees, heb ik dat zelf niet gezien. Wellicht dat andere media die nog op tot pulp gemalen bomen verspreid worden (hoe ouderwets als je het zo leest) er ook iets over afgedrukt hebben, maar op het web haalden we nogal wat RSS feeds, E-zines, portals en blogs.
Vanuit Suriname arriveerde namens Gabriëlle Chan, internetmanager van De Ware Tijd, het verzoek om ons besluit nader toe te lichten. De Ware Tijd is van plan om vanaf augustus een online abonnementenservice in te gaan voeren, wilde graag weten wat onze ervaringen waren, en waarom we erop teruggekeerd zijn.
Verder publiceerden ondermeer Villamedia, Omroep Brabant, Webwereld, Dutch Cowboys, Nu.nl, Planet en E-merce maandag op de websites over BN/DeStem, en kwam van de uitgever van E-publisher het verzoek om een gastcolumn te schrijven. Gisteravond was ik te gast bij Radio Tros Online over – jawel, alweer – ons kennelijk opmerkelijke besluit om binnen tien maanden na invoeren van de betaalde abonnementsservice er weer mee te stoppen.
En dat allemaal uitgerekend op dezelfde dag (Independence Day) dat de oplagecijfers van al wat op gemalen bomen gepubliceerd en verspreid opdoken. Tamelijk deprimerend voor ons, opwekkend nieuws voor prinses Irene en andere boomknuffelaars.
Wat je uit die cijfers op kan maken is dat het kannibalisatie-effect van de website op de papieren krant een mythe is. We hebben het geprobeerd, qua techniek was het een geslaagd experiment, maar het heeft geen moer geholpen. We zijn 4500 abonnees kwijt geraakt in de periode dat er voor de website betaald moest worden, en op de website zijn we tot overmaat van ramp veertig procent bezoekers kwijt geraakt ómdat er betaald moest worden. Moraal: wie op zijn website geld vraagt voor zijn content, verliest zowel bezoekers als abonnees. Wie abonnees van de krant kwijt raakt, krijgt met lagere advertentietarieven te maken, wie bezoekers op de website wegjaagt gaat dat ook meemaken.
Is er een (tijdelijke, want ooit verdwijnt het papier) oplossing? Jawel, zie Spits en Metro, maar dat is geen oplossing die journalisten zelf zullen willen of kunnen kiezen. Maar als het zo nog een paar jaar doorgaat lijkt mij een sanering, gevolgd door het invoeren van dat model, zowel noodzakelijk als onvermijdelijk. Totdat de krant op papier definitief verdwijnt – kijk nu echt eens naar dat filmpje van EPIC als U dat nu nóg niet gezien heeft! – zullen regionale kranten wellicht hetzelfde business model als dat van Spits en Metro moeten gaan volgen: gratis (huis aan huis?) verspreid (drie keer per week? Alleen op woensdag en zaterdag met leesverhalen, het nieuws alleen op de website?), met een kleine, jonge, scherpe redactie.
Link Emerce: Laten betalen voor online content mislukt
Link Webwereld: BN/DeStem ziet af van betaalmodel
Link Planet: Wegener kranten onbetaald online
Tros Radio Online: www.radio-online.nl
Beluister: Betaalde site regionaal dagblad mislukt