Krijnen.Com Krijnen.Com

Gmail? Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

Het grootste computergenot dat me de afgelopen jaren ten deel gevallen is: Gmail. Wat een fantastisch mailprogramma en wat een plezier om mee te werken.
Dat realiseerden we ons op de internetredactie afgelopen maandag maar weer eens dankzij een streek van KPN, waardoor we ongeveer 24 uur van Gmail verstoken bleven.
Gmail werkt via het https protocol, een standaard volgens welke twee computers elkaar eerst de hand schudden en vervolgens door een beveiligde ‘tunnel’ gegevens toe gaan sturen.Zodat er niemand mee kan koekeloeren, terwijl je mail over het net schiet. Als u via internet bankiert, gaat dat ook over https, maar omdat daar iets meer belangen mee gemoeid zijn, moet u zich bij de bank ook nog op een andere manier bekend maken. Bijvoorbeeld door middel van uw bankpasje, dat eerst door uw computer gelezen moet worden, in combinatie met de pincode of door middel van een zogenaamde ‘challenge’.
Zelf heb ik een apparaatje gekregen van de bank, die ik om te beginnen met een vijfcijferige pincode moet aanslingeren. Vervolgens log ik aan bij de bank, die me verwelkomt met een code van negen getallen. Die cijferreeks moet ik weer aan mijn machientje voeren, dat negen nieuwe cijfers ophoest. Pas als die aan de computer van de bank zijn verstrekt, komt de verbinding op gang en kan ik met mijn rekeningen mijn gang gaan. Het is een beetje een gedoetje, maar ik begrijp dat het niet veel anders kan en dat ik op deze manier niet bang hoef te zijn dat een digitale onverlaat mijn tegoeden plundert.
Afgelopen maandag kon dat allemaal niet, althans niet vanachter de firewall van ons bedrijf, en dat lag weer aan KPN. Dat zondagmiddag een update van de software van de firewall installeerde, waarna half Nederland geen https-verkeer meer kon gebruiken. Bankverkeer vanachter een hoop bedrijfsfirewalls was de hele dag onmogelijk. Wat niet zo’n ramp was, want de meeste mensen gaan niet in het zicht van hun collega’s hun bankrekeningen op het scherm halen.
De internetredactie had andere problemen: omdat de registratie van de website ook via https verloopt, konden we de hele dag niet controleren wat we op de website veranderd, geplaatst of geredigeerd hadden. Als het er maandag een beetje raar heeft uitgezien: u weet nu waar het aan lag.
Daarnaast kon niemand zijn webmail gebruiken, want niet alleen Gmail, maar ook Hotmail en vrijwel alle door providers beschikbaar gestelde webmail systemen maken tegenwoordig gebruik van https. Er werd dus nogal wat afgekankerd op KPN, maar ja, het is en blijft techniek en waar techniek gebruikt wordt, kan altijd iets fout gaan.
Dat Gmail ga je dus wel erg missen op zo’n dag. Niet alleen mijn persoonlijke account, want sinds vorig jaar april doet mijn eigen mailserver nog maar een ding: niets bewaren, alles doorjassen naar mijn Gmail. Niks meer te maken met opslagproblemen en virussen, alle ellende de deur uit.
De twee grootste voordelen van Gmail: de opslag van twee gigabyte (iets meer, want Google geeft je 2440 megabyte!) en het geruststellende gegeven dat spam en virussen door Google tot vrijwel nul gereduceerd zijn, terwijl je daar zelf niets voor hoeft te doen. Dat het programma daarnaast altijd bliksemsnel reageert en je mail net zo flitsend doorzoekbaar blijft met de zoektechniek van Google. Wat een genot, vergeleken met die achterlijke zoekfunctionaliteit van Outlook, die op een Exchange server bovendien nooit vooruit te branden is.
Voor twee fotoacties (Vakantiekiek van de dag en Het mooiste in Breda) die op de krant en de website lopen gebruiken we nu het adres zomerfoto@gmail.com. Door die vette opslagruimte van Gmail hoef je de mensen die foto’s in willen sturen niet lastig te vallen met allerlei regeltjes omtrent omvang en beeldformaten. Verder niks te maken met de it-afdeling, volgens wie mailboxen bij twee megabyte (een procent van Gmail) overvol zijn. Hetgeen standaard de merkwaardige medededeling ‘Uw mailbox is te groot’ oplevert, terwijl-ie volgens mij op dat moment te klein in plaats van te groot is.
Als onze lezers naar Gmail jpg of bitmaps op willen sturen van 4 megabyte, als attachment of ingebed in het mailtje, het maakt allemaal niets uit. Gmail slikt alles en hoest alles weer flitsend op, als je het nodig hebt; op moment van schrijven iets van 400 foto’s, totaal 369 megabyte. De gemiddelde inzending is derhalve 0.9 megabyte en ik vraag me af of dat een landelijke gemiddelde is.
Er kan nog veel meer mee, volgens hackers en nerds die dat kunnen weten. Zelf ben ik er niet aan begonnen, maar Gmail kan vanaf uw computer als externe harde schijf benaderen worden. Wat ik wel gedaan heb: Gmail als rss-reader gebruiken. Voor nieuwsgierigen: ik zal op mijn weblog uitleggen hoe dat te doen.
We begrijpen dat u staat te trappelen om Gmail te proberen. Het slechte nieuws is dat Gmail nog steeds in de beta fase verkeert en dat u een account alleen maar kan krijgen, als u door een andere gebruiker uitgenodigd wordt. Wat de criteria precies zijn, daar zijn we hier niet achter, maar kennelijk verschijnen er op een goede dag 50 ‘invites’ op je account als je die maar vaak genoeg gebruikt. Het goede nieuws is dat we dat gedaan hebben, zodat we vanaf drie Gmails uitnodigingen mogen versturen.
Dat zijn er in totaal bijna 150, want er zijn er al een paar de deur uit naar collega’s en vrienden. Stuur een mailtje naar zomerfoto@gmail.com en we drukken op de knop ‘Give Gmail too’, zodat U per ommegaande een uitnodiging ontvangt. Als u op een link in die uitnodiging klikt, komt er vanzelf een proces op gang waarmee u zelf een Gmail-account aan kan maken.
Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Veel plezier ermee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.