Krijnen.Com Krijnen.Com

Op naar Google Photos

Knoop doorgehakt: vanaf nu al mijn foto’s en mijn back-ups naar de nieuwe Google Photos. Dus niet meer alles naar DropBox, waar ik een 1 TeraByte account heb (had :-), maar nu meteen, vanaf het moment dat ik een sd card in een iMac of Macbook stop, automatisch naar de Google Cloud. Trouwens: volgende stap is een wifi kaartje in de Canon, dan doet ie dat vanaf de camera al. Beslissing genomen nadat ik de reviews op MacWorld en Wired las, en maar eens even geprobeerd. Meteen verkocht. Dit gaat Dropbox heel veel pijn doen, met al die nieuwe mogelijkheden. De editing tools zijn online net zo gemakkelijk als in de nieuwe Photo applicatie van Apple OS X, en ik hoef nu helemaal niet meer na te denken over wat ik nu wel of niet wil back uppen, of ik dat al gedaan heb, of ik dat nog moet doen, enzovoort. Wat betreft alle andere extra en nieuwe toeters en bellen: nu even te veel om op te noemen. Wat je vanuit Google Photos wel of niet en/of in Drive en Plus wil zien, of aan je vrienden en/of de hele wereld wil laten zien, dat maak je allemaal zelf uit. Ik kom er later nog wel een keer op terug, als ik alles onder de knie heb. Oh ja, en als alle in de cloud staat. De iMac is gisteravond om 22:30 begonnen met de upload van 34.000 foto’s in de hoge resolutie, en de teller staat nu op: ‘26.412 left’. Duurt dus nog een paar dagen. Komt goed.
Update: Update: De upload gaat intussen 48 uur z’n gangetje, met nog 7079 foto’s van de totaal 33714 te gaan. De indexering die ook op gang begint te komen is bijna angstaanjagend. Google heeft nu al duizenden foto’s geïndexeerd en voorzien van tags, kennelijk op basis van herkenbaarheid.
Dat dat gedaan is met de foto’s die ik bijvoorbeeld tijdens de afgelopen reizen naar India, de Emiraten, Hong Kong en China met de iPhone gemaakt heb, dat is niet zo gek. Kennelijk heb ik geo tagging aan laten staan. Bovendien is het logisch dat albums of filenames die ik ooit in albums in Google Plus (en daarvoor in Picasa Web) of in iPhoto en diens opvolger – Photo van Apple – aangebracht heb, nu ook weer opduiken.
Maar er zijn intussen ook al honderden of duizenden foto’s – dat kan ik nog niet beoordelen – van tags voorzien die ik nooit aangebracht heb, en die ook niet in de filenames voorkomen. Ergo: Google heeft op de nieuwe Photo app de algoritmes losgelaten die gebruikt worden bij ‘search by image’. Het is dus iedere foto zelf die beoordeeld wordt op wat er op de foto staat.
Zodat er nu automatisch albums aangemaakt worden met dogs, running, bikes, birds, cars, oldtimers, planes, en op allerlei plaatsnamen.
Zoals het er nu naar uitziet loopt de upload morgenavond op zijn eind en kunnen we het resultaat pas goed gaan bekijken.
Ik schat dat ik een jaar of twee – of drie – nodig heb als ik iedere dag een uurtje voor indexering en ontdubbeling ga zitten. Dat is op de Amerikaanse fora de op dit moment meest voorkomende klacht: ‘what about duplicates?’ Google kennende, zal er binnen niet al te lange tijd een overzicht van alle dubbele foto’s opduiken, met de mogelijkheid om ze in een keer te deleten – of te backuppen. Bijgaande afbeelding is een screenshot van een gedeelte van een resultaat op een random search. Al die rubrieken heb ik nooit aangebracht, dat doet Google. Wordt vervolgd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.