Krijnen.Com Krijnen.Com

Google: verkopen we onze ziel aan digitale duivels?

Hier en daar heibel is over de macht van de zoekmachine en mediamogul, maar wij kunnen van Google geen genoeg krijgen. Wij, dat zijn u en ik, want als er iets blijft groeien, dan is het wel Google, met de zoekmachine en met de nieuwe mogelijkheden die het bedrijf in sneltreinvaart zelf maakt of opkoopt en vervolgens op de markt gooit. Ook de lezers van BN/DeStem en de bezoekers van www.bndestem.nl blijken geinteresseerd in Google en Gmail. De tweehonderd invites voor een Gmail account die we voor u bij elkaar geschraapt hadden, waren binnen een paar dagen aangevraagd en gehonoreerd.
Slechts nieuws voor wie naast dat net gevist heeft, maar het goede nieuws is dat we elders op het web – met dank aan Hans Postelmans, de webmaster van www.haagsebeemden.nl – bijna 5000 invites gevonden hebben. Verder bleek een account die ik begin juli geactiveerd heb en daarna stomweg vergeten was, door Google van 50 invites voorzien te zijn. Wie afgelopen week door vrienden of bekenden lekker gemaakt is: stuur een mailtje en u ontvangt alsnog per ommegaande een uitnodiging voor een kersverse Gmail account.
Zoals een journalist betaamt: eerst iets over Google-haters en onoorbare streken die Google volgens hen uithaalt. Tik ‘evil google’ in Google, en de machine komt terug met ruim 8500 hits. Bovenaan de website die zichzelf benoemd heeft tot de officiële Google Watcher, met voor minstens een paar volle dagen negatief leesvoer en waarschuwingen ten aanzien van de activiteiten van Google en Gmail.
Ook in het Nederlands volop gekanker: tik ‘protesten Google’ in Google, lees en geniet. U kunt dus niet zeggen dat u niet gewaarschuwd bent, maar ik neem het allemaal met een pond zout. Bezoek de protestpagina’s, lees alles, als u de tijd daarvoor heeft, en trek uw eigen conclusies. Terwijl ik tot nader bericht Gmail vrolijk blijf gebruiken, hebben we intussen een andere mooie dienst ontdekt: Google Groups.
Aangetrapt voor mijn softbalteam, na een onderonsje tussen de Nederlandse en Belgische bond pardoes in de Belgische competitie gedumpt. Beregezellig, maar zie die velden in Antwerpen, Herselt, Berendrecht, Beveren en Borgerhout maar eens te vinden. Het is dus wel handig om via internet routeplanners uit te wisselen en een mailing list te onderhouden, ook al vanwege de in vakantietijd prangende vraag of we genoeg man op de been kunnen brengen op vrijdagavond.
Op mijn vorige mailserver was een softbal mailing-list aangemaakt, waar vandaan alles automatisch op en neer stuiterde. Met de verhuizing naar mijn nieuwe server werd die list vanwege spambeheer beperkt tot een te klein aantal adressen. Je kunt dan wel gaan scripten of andere stunts uit gaan halen, maar dat is extra gedoe.
Gauw een phpbb-bulletin board geinstalleerd, maar daar was altijd wel iets mee. De ene keer weigerde het kreng om me als administrator in te loggen, de volgende keer verdomde hij het om mail te versturen. Altijd wat en niet alleen het beheer kwam op ondergetekende neer, ook de extra megabytes drukten op zijn account. Moest simpeler kunnen, tijd voor iets anders.
En toen klikte ik bij Google per ongeluk op ‘Groups’ inplaats van op het ernaast staande ‘Images’, toen ik op zoek was naar een plaatje. Verroest, dát was precies wat we nodig hadden en het werkt als een tierelier. Die zuurpruimen van Google Watch zullen het wel een levensgevaarlijke inbreuk op privacy enzovoort vinden, maar wij zijn mooi uit de brand.
Google Groups is een ideale manier van communiceren voor – het woord zegt het – groepen. Groepen vrienden en/of vriendinnen, clubs, verenigingen en ik zie er ook nog wel voordelen in voor op de werkvloer.
Een groep aanmaken is een klusje van vijf minuten. Je maakt jezelf beheerder, de groep krijgt een e-mail adres en je voegt de e-mail adressen van wie je maar wil, toe aan de groep. De rechten en mogelijkheden zijn zeer divers, dus je moet er even goed voor gaan zitten en nadenken wat je er precies mee wil. Of je gaat er meteen mee aan de slag en je past het boeltje later aan. De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden, is of alles wat de groep publiceert voor de hele wereld zichtbaar is en of de content door de robots van Google geindexeerd mag worden. Zet je er een slagboom voor, dan moeten de leden van de groep hun username en password gebruiken en is je groep afgeschermd van de buitenwereld.
Verder moet je de leden van de groep wel of geen rechten verstrekken op het plaatsen van nieuwe entries. Het gemakkelijkste voor iedereen is als een mailtje naar het adres van de groep automatisch op het web geplaatst wordt en daarnaast bovendien vanzelf naar ieder lid gemaild wordt. Omdat het softbalteam niets te verbergen heeft – ook niet interessant voor anderen – staat onze groep wagenwijd open, maar wees gewaarschuwd: wie minder openbaar wil zijn, moet zijn rechten goed vaststellen, anders gaat het goed fout.
Google Groups is tevens de oplossing voor de vraag die een aantal lezers me gesteld heeft, nadat ze de afgelopen week zelf aan de Gmail gegaan zijn. In Gmail zit de mogelijkheid (nog) niet, maar Google Groups is de perfecte oplossing voor wie gewend was om vanuit Outlook groepjes en/of clubs te bedienen.
Tja, wie weet, blijken die Google-haters op termijn wel gelijk te krijgen en ben ik mettertijd mijn ziel steeds meer aan de digitale duivel aan het verkopen.
Stilletjes ben ik vanzelf dagelijks veelgebruiker van Google, Google Images, Gmail, Google Groups, Google Earth, Google Globe, Froogle, MyGoogle, de GoogleToolbar, Google Maps, Google Desktop Search, Google Adsense en Picasa geworden.
Wat ik me afvraag: zit ik straks bij Doctor Phil op de sofa om van mijn Google-verslaving af te komen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.