Les Hinton is boos op bloggers, omdat ze een puinhoop van ons vak maken. Hinton is de rechterhand van Rupert Murdoch, die hem de dagelijkse leiding van de Londense Times, de Sunday Times, Sun en News of the World toevertrouwd heeft. Bezig baasje, druk met targets en quota, en als-ie die niet haalt steekt Murdoch zijn wijsvinger uit: ‘You’re fired’.
Hinton sprak deze week op de jaarvergadering van Britse uitgevers over bloggers en de last die zij de gevestigde media opleveren. Hij onderbouwde de puinhoop met de gang van zaken tijdens de orkaan Katrina, toen bloggers melding maakten van rellen en verkrachtingen die er niet geweest waren.
Hinton heeft gelijk en ongelijk. Gelijk, want er waren honderden blogs en bloggers die tijdens Katrina flauwekul publiceerden. Ongelijk, want die onzin werd door de mainstream media, die hij vertegenwoordigd en verdedigd, overgenomen zonder dat de feiten voldoende gecontroleerd waren.
Volgens Hinton stelen de bloggers ons publiek, de tijd van onze lezers; ‘Hun tanks staan bij ons in de voortuin. Deze nieuwe wereld eist nieuwe disciplines en technieken. We zijn nog steeds aan het zoeken naar wat mensen willen van de nieuwe media, net zoals de bloggers’.
Ik denk dat bloggers, en zeker ook de slechte, een goede ontwikkeling voor de journalistiek zijn. De slechten doen de behoefte aan betrouwbare journalistiek vanzelf groeien. Dat is een van de belangrijkste uitdagingen voor de journalistiek in de nieuwe tijd: betrouwbare blogs maken.
Niets nieuws onder de zon: in de negentiende eeuw waren kranten niets meer dan papieren weblogs. Ze stonden vol met alleen maar ingezonden brieven, en al die kranten vol ingezonden brieven citeerden uit elkaar, verwezen naar elkaar, en schreven elkaar over. Uit die wereld van ‘user generated content’, avant le lettre, zijn de huidige kranten onstaan. De belangrijkste vraag is derhalve welke vorm van nieuws brengen door de wedergeboorte van dat fenomeen – maar nu op het web – van ons geëist wordt.