Samenvatting van een document dat ik geproduceerd heb, naar aanleiding van een verzoek van collega’s, die nieuwsgierig zijn naar RSS en naar journalistieke blogbronnen. Wellicht dat sommige bezoekers er ook hun voordeel mee kunnen doen.
Ter introductie: een van de gemakkelijkste methoden om op de hoogte blijven van wat reilt en zeilt op internet, is RSS.
Mijn collega Jan van den Oord van het Brabants Dagblad heeft dat fenomeen hier al eens handig samengevat.
In de rechternavigatie aan de onderkant staan wat links naar websites waar je meer kan vinden over RSS.
Mijn persoonlijke voorkeur is om RSS te lezen via een online aggregator, omdat je dan zowel op de krant als op je machine thuis of elders altijd naar een webpagina kan gaan, waar je aanlogt, en waar je voorkeuren en interesses geserveerd worden. Gebruik je dagelijks maar een machine (die op de krant), dan kan je ook een ander RSS apparaat gebruiken, maakt niet zoveel uit welke. Als je een account aanmaakt bij GoogleReader – een Google Account is om meer redenenen reuze handig vanwege veel meer mogelijkheden – dan kun je ook daar RRS op laten hoesten op een gepersonificeerde startpagina.
Mijn favoriete nieuwslezer is Bloglines op www.bloglines.com waar je een account in het Nederlands aan kan maken.
(Bloglines.nl is kennelijk weggekaapt voor de neus van de Amerikanen, moet je dus niet zijn).
Ben je geabonneerd, dan geeft Bloglines je automatisch een seintje als er op de door jou gekozen blogs een nieuwe bijdrage geplaatst wordt.
Onder My Feeds kun je zoveel abonnementjes toevoegen als je maar wil.
Dat was de techniek, die is niet belangrijk voor niet-liefhebbers, het gaat er alleen maar om dat je weet hoe jezelf te abonneren op een RSS feed, en als je dat kunstje onder de knie hebt, hoef je jezelf niet meer af te vragen hoe het werkt, want dat doe je ook niet als je de televisie of de magnotron inschakelt.
Resteert mij slechts om aanbevelingen te verstrekken, om in het virtuele boeventaaltje te blijven, via mijn blogroll.
Die is tamelijk uitgebreid en technisch, dus ik ga hem inkorten en aanvullen met praktische journalistieke blogs. Mijn volledige blogroll, voor de liefhebbers, staat op /blogroll.shtml
Mijn favoriete blogs zijn vrijwel allemaal Amerikaans of Brits. Dat komt omdat Amerika door de bank genomen qua internet en web/news ontwikkelingen een tot anderhalf jaar voorloopt op Nederland. Als je in Nederland www.villamedia.nl dagelijks bezoekt (nu ook in RSS, zie ik) dan blijf je aardig bij van wat er in journalistiek Nederland op het web (nog niet) gaande is.
Ook handig op villamedia: de sectie internet.
Blogs over journalistiek: www.cyberjournalist.net/ (News and resources about how technology is transforming the media) van Jonathan Dube., onder auspicieën van de The Online News Association, werkelijk uitstekende blog voor en door journalisten, waar het om kwaliteit en niet om kwantiteit van de postings gaat.
Nederlandse blog die het probeert (minder frequent): www.internetjournalist.nl
Meer technisch dan journalistiek, maar desondanks aanraders: de technology rss feeds van New York Times en Sydney Morning Herald
Nog meer tech (meestal niet, over journalistiek, maar wel handig om op de hoogte te blijven): CBS tech op www.cbsnews.com/sections/tech/main205.shtml?source=RSS
en CNet: news.com.com/ News of Change
Werkelijk prachtige essays van cultuurfilosoof Lawrence Lessig, hoogleraar recht, gespecialiseerd in internet, aan Stanford, op zijn blog: www.lessig.org/blog
Lessig schrijft ook in Wired, en wie iets van internet en nieuwe ontwikkelingen wil weten, móet maandelijks Wired lezen! Je kunt de website bezoeken, waar je alle artikelen kan lezen, maar desondanks heb ik er toch een abonnement op. Wired leest in bed prettiger dan op een monitor, zo simpel is het.
Des internets: ga naar de cyberjournalist, en volg de links, zowel in de artikelen, maar vooral de linkjes onder ‘Quick Links’, ‘Great Works’, ‘Tips and Tools’, “Special Futures’ en ‘Hot Discussion’ in de rechternavigatie.
In de linkernavigatie heeft Jonathan Dube zijn eigen blog in categorieën ingedeeld, waarbij voor ons van belang zijn:
www.cyberjournalist.net/citizen_media_monitor
www.cyberjournalist.net/convergence_chronicle/
Wat deeper in de site onder ‘Super Search‘:
nytimes navigator: the home page used by the new york times newsroom
sree’s links: columbia university professor sreenath sreenivasan teaches for journalists
journalist’s toolbox: more than 6,500 reference links selected for
journalistsno train, no gain
gannett web resources: newsroom resources organized by topic
american press institute’s media tools
assignment editor; commonly used links by journalists, organized by category
ojr’s j-links: a collection organized by beat from paul grabowicz of the university of
california at berkeley graduate school of journalism
barbara’s news research: topical links for journalists
cjr’s resource guides: reports on the best sites for major beats
facsnet: news backgrounders and annotated links to web resources
Dat gaat niet allemaal lukken, in een week of zo, maar wie volhoudt, krijgt uiteindelijk een redelijk beeld van wat er aan de hand is.
Mijn absolute favoriet van de afgelopen acht jaar, maar dan wel voor hard core internet/hightech liefhebbers (jargon soms ondoorgrondelijk, maar dan biedt Google wel uitkomst via bijvoorbeeld [glossary: ‘RSS’] ) blijft Bob X. Cringely.
Loopt altijd maanden voor met analyses, voorspellingen en uitleg van wat Google en Microsoft nou achter de schermen echt aan het doen zijn.
Heeft bijna altijd gelijk, en rekent zelf aan het begin van het nieuwe jaar genadeloos af met zijn foute voorspellingen.
Tenslotte: wie in het Nederlands wil leren zoeken gaat naar www.voelspriet.nl gemaakt door collega Henk van Ess, chef multimedia van het AD. Niet mooi, qua lay-out, maar wel helder, snel, doeltreffend.
Oh ja, bijna vergeten; de Politie Midden en West Brabant levert sinds kort zijn persberichten via RSS.
Zie: Snel politienieuws?