Op de dag dat mijn werkgever bekend maakt dat er bij onze dagbladen ‘minstens’ 300 ontslagen zullen vallen, laat Bloglines me weten dat de toekomst van columnisten rooskleurig is. Althans voor die van de New York Times, waar ze de enige producenten van content zijn waar bezoekers van de website voor wensen te betalen.
Net als die van BN/DeStem is de digitale koers van de NYT zwalkend geweest. Eerst was alles vanuit New York gratis, daarna werd registratie verplicht, vervolgens ging het slot op de deur en moest er gedokt worden voor ieder artikel. Om tien jaar na de eerste stappen op het web weer bij af te beginnen: de hele krant op internet, voor iedereen gratis.
Het moet u, als lezer van BN/DeStem en bezoeker van onze website bekend voorkomen, want het is dezelfde weg die wij aan het bewandelen zijn. Waar hij eindigt weet niemand, maar de doodlopende afslagen kennen we nu.
Eerst gratis, toen de log-in, vervolgens de slagboom omhoog, nog geen jaar later weer neergehaald, terug naar gratis, registratie vanwege systeemvernieuwingen tijdelijk uit de lucht.
Resteert een belangrijk verschil met de New York Times: bijna 160.000 bezoekers, voor wie verder alles op de site gratis is, betalen acht dollar per maand of vijftig dollar per jaar om alle columns te kunnen lezen. Verder zijn er nog 230.000 abonnees van de krant die zich – niet verplicht – geregistreerd hebben, zodat ook zij gratis de columnisten kunnen lezen.
Dat is in deze barre tijden goed nieuws voor de columnist die zich afvraagt of u voor wat u nu aan het lezen bent twee euro per week zou willen betalen. Voor de prijs van een glas bier krijgt u er wekelijks minstens twintig andere columns bij.
Leg ik mijn eigen leesgedrag onder de loep, dan zijn er ongeveer tien columns waar ik iedere week twee euro per stuk voor zou betalen, als de schrijvers het aan me zouden vragen.
Columns: unieke content, die je elders op het web niet voor nop kan vinden. Nou maar hopen dat mijn bazen meelezen.