Krijnen.Com Krijnen.Com

The Great Firewall

Sommige mensen schijnen ouder én wijzer te worden. Of dat in mijn geval ook klopt laat ik aan uw oordeel over, maar over bepaalde zaken denk ik langer na, voor ik er iets van vind. De vraag is of dat een kwestie van verstand is, of dat van afgestorven grijze cellen. Twee keer in een week onder het espresso apparaat koffie en melkkannetje door elkaar halen is verstrooidheid, niet?

Ik denk na over Google. Amnesty International heeft een rapport uitgebracht waarin geconcludeerd wordt dat Google, Yahoo en Microsoft de mensenrechten van Chinezen aantasten en ze beperken in hun vrijheid van meningsuiting, en een rol spelen in censuur in China.

Yahoo kreeg eerder een veeg uit de pan van Amnesty, nadat het de Chinese autoriteiten behulpzaam was bij het opsporen van journalist Shi Tao, die vorig jaar tot tien jaar cel werd veroordeeld. Microsoft heeft op verzoek van de Chinese regering een weblog op MSN gesloten, en wie vanuit China via Google naar Falung Gong gaat zoeken, krijgt nul op zijn request.

Overigens wel grappig om dat te proberen via Google.cn, want als je daar de Chinese lettertekens negeert en ‘Falung Gong‘ tikt, krijg je als eerste hit een ‘Fuck China’ site. Vanuit een internetcafé in Shanghai zal dat een ander resultaat opleveren, dus als u daar toevallig zit, probeer het eens en laat het me weten. Maar Google vanuit hier op Google en China, en u bent wel even zoet met het bepalen van een standpunt.

Toevallig heb ik afgelopen weekeinde het maandblad van Amnesty International gelezen, dat als thema ‘internet’ had. Met dank aan mijn collega van de afdeling documentatie die het op mijn bureau gelegd had omdat Google op de omslag stond. Mijn conclusie: dat Amnesty zelf niet aan censuur doet, en dat de redactie van het blad onafhankelijk is.

Of heb ik het te snel gelezen? Ik pak het dit weekeinde nog maar eens omdat het hoofdverhaal over Google in China ging, en dat leek me een journalistiek gedegen verhaal, waarin de positie van Google weliswaar niet verdedigd werd, maar waarvoor toch enig begrip getoond werd.

Voor Google is het kiezen of delen: bepaalde resultaten filteren, of Google komt helemaal niet meer voorbij de Great Chinese Firewall. Wat te doen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.