Wij – heren softbal Jeka, a.k.a. de SuperSonjas – doen er al enige tijd ons voordeel mee; de Google Apps. Perfect om de onderling communicatie te regelen via een Google Group, gekoppeld aan de kalender en een spreadsheet in Documents. Op die spreadsheet heb ik via de mogelijkheid tot sharing alle spelers de rechten gegeven om de sheet te editen, zodat we een overzicht hebben wie en wanneer er gespeeld hebben, wie wanneer gewisseld is, enzovoort. Voor sommigen nog een leerproces, en eigenlijk een beetje overkill, want eigenlijk zouden we het beter allemaal vanuit de Google Calendar en de Group regelen, zonder die spreadsheet. Maar degene die begon met die spreadsheet werkt daar dagelijks mee, en moet nog wat wennen aan al dat Google gedoe, dus ik laat iedereen zoveel mogelijk aanklooien, en dan rolt er op termijn vanzelf de beste manier van werken uit.
Er kan natuurlijk veel meer met de Apps.
Dave Lee legt op Student Journalism Blog uit hoe je de Google Apps als een nieuwsbrief, zelfs als een studentenkrantje kan gebruiken. Als ik er even over nadenk, klopt dat niet alleen, wij doen het al min of meer met onze SuperSonjas. Je wil een nieuwsbrief, een online krantje, nog – uit te bannen Web 1.0 gedachten – als een compleet, dagelijks of wekelijks te ontvangen geheel zien, maar dat hoeft natuurlijk allang niet meer, en dat is het ook niet meer als je je Google Apps aan elkaar knoopt.
Of de duvel ermee speelt: terwijl ik dit zit te tikken valt de nieuwsbrief van De Nieuwe Reporter in mijn Gmail, met ondermeer het volgende kortje: Het Britse vakblad The Journalist van de National Union of Journalists, trekt zich wellicht geheel terug op het web. De journalistenbond moet bezuinigen. De april-uitgave van het zusterblad van De Journalist, verscheen al in pdf-formaat.
Zie: Future of NUJ’s The Journalist magazine ‘under review’
Misschien op termijn ook iets voor De Nieuwe Reporter zelf, en voor mijn eigen vakblad, NVJ, via VilleMedia al zo goed vertegenwoordigd op het web. VillaMedia en De Journalist zien er keurig uit na de laatste restyling, al zou ik het nog geen Web 2.0 willen noemen. Daar valt nog wel wat winst te halen.
Maar misschien is het nog vloeken in de kerk om journalisten(bonden) op alle mogelijkheden van Google Apps te wijzen. In medialand weten velen nog steeds niet goed wat van Google te denken (behalve dan dat de zoekmachine onmisbaar is). Maar Google News wordt door nogal wat uitgevers en journalisten als een vijand gezien, en niet als een vriend die traffic voor je genereert.
Link: Quick tour of Google Apps.
Link: Comprehensive overview of Google Apps.
Link: Welcome to Google Apps.