Iedereen dient vroeg of laat waan voor eeuwigheid in te wisselen. Voor hen die in dit ondermaanse belangrijk lijken, is het in memoriam geprefabriceerd. Toen ik bij de krant begon, lagen in een stoffige la de necro’s van prins en paus geduldig te wachten.
Tegenwoordig zit dat in computers, en waar mensen met die krengen werken, worden mooie fouten gemaakt. Zo verscheen, vier jaar voordat de einddatum klopte, de necrologie van Prins Bernhard op de website van de Haagse Courant. Andersom kan ook; als stagiair heb ik ooit geblunderd door een dode burgemeester te citeren als de lintenknipper bij de opening van een nieuwe school.
Gisteren raasde de necrologie van Steve Jobs web en wereld over omdat iemand bij het deftige Bloomberg, mega in financiële software, nieuws en gegevenshandel, op een verkeerde knop gedrukt had. Jobs, dat is Apple, en dat betekent nogal wat in Amerika.
Steve Jobs is onlangs genezen verklaard van alvleesklierkanker, maar voor hij die opbeurende mededeling ontving, heeft hij zijn ziekte acht maanden geheim gehouden, om de aandeelhouders niet al te nerveus te maken.
Je vraagt je af of degene die bij Bloomberg op de verkeerde button klikte dat per ongeluk gedaan heeft, of in opdracht van een effectenhandelaar met een paar honderd miljoen aan opties op het een of ander.
Ik ben benieuwd of die redacteur nog in functie is. Van mijn historische blunder herinner ik me dat de mij begeleidende eindredacteur de uitbrander ontving.
Die had beter moeten weten dan de door mij geraadpleegde almanak van Noord-Brabant, volgens welk naslagwerk de dode burgemeester nog steeds in functie was.