Ushuaia, Terre de Fuego, Argentina
Ooit was ik katholiek, althans door mijn ouders als dusdanig ingeschreven bij het bevolkingsregister. Dus, totdat ik daar zelf iets over te vertellen dacht te hebben, gedoopt, gezalfd, de eerste communie door de strot gepropt, in de zesde klas op retraite voorgelicht door een stotterende pater.
Na de eerste klas op de Newman werden de ouders van deze puberende brugpieper verzocht hun lastpak elders onder te brengen en dat werd godzijdank de goddeloze Rijks HBS. Wat me van de lagere school niet bijstaat, is dat de evolutietheorie daar ontkend werd.
Wel dat de sprookjes van paradijs en appel, de onbevlekte ontvangenis en de wederopstanding in de godsdienstlessen werden verkondigd. Ik moet er aan denken vanwege het debat tussen Midas Dekkers en Johan Huibers, een discussie die me als liefhebber van Darwin zeer interesseert.
Fan van Sir Charles ben ik geworden nadat ik zijn boek The Voyage of The Beagle aanschafte in Ushuaia, Tierra del Fuego, de meest zuidelijke stad ter wereld, in een piepklein boekenzaakje, volgepropt met Darwin boeken en dingen.
Het is het verslag van zijn vijf jaar durende reis rond de wereld, waarin de gedachten groeiden die hij pas decennia later zou beschrijven in zijn Origin of Species.
Nauwelijks voor te stellen dat het genie pas 22 jaar oud was toen hij aan die reis begon. Iedereen zou dat boek eens moeten lezen, al was het maar om weerwoord te hebben tegen de niet nadenkende, niet analyserende, niet wetenschappelijke religieuzen die zeker weten dat de evolutietheorie een geloof is. Maar een fout geloof omdat het niet dat van hen is.
Update: Scheppolutie