Google Fast Flip: goed nieuws, of de volgende nachtmerrie van dagbladuitgevers? Afgelopen nacht Nederlandse tijd op de GoogleBlog gepresenteerd: Read news fast with Google Fast Flip. Nieuws, bij elkaar gegraaid door Google News, maar op een nieuwe en bliksemsnelle manier gepresenteerd.
Volgens Google is een van de problemen van nieuws online lezen dat browsen een tijdrovend proces is. Krishna Bharat, die zichzelf Distinguished Researcher van Google News mag noemen, legt het zo uit:
‘Een verrijkte pagina kan tientallen verschillende files en andere elementen bevatten, zodat het zelfs over een breedband verbinding soms tien seconden duurt voordat een pagina helemaal geladen is, hetgeen een frustrerende ervaring kan zijn.
Wat we nodig hebben is een manier om door artikelen te bladeren zonder onnatuurlijke vertragingen, net zoals we met een gedrukt product doen.
Dat zou vloeiend moeten gebeuren, zonder steeds opnieuw te wachten op het laden van de volgende pagina. Stel je voor dat het tien seconden zou duren voordat je de pagina van een magazine of van een krant heb omgeslagen!’.
Toto zover Krishna Bharat, welkom bij Google Fast Flip, dat er op het eerste gezicht uitzicht als een kruising van een website en een E-paper. U weet wel; zo’n een bladerbare verzameling van PDF’s die door nogal wat dagbladuitgevers tegen betaling op de websites van hun kranten aangeboden wordt.
Dat is dan altijd een dump van het papieren product, weliswaar bladerbaar, maar nooit interactief, of achteraf te veranderen, te updaten, of te redigeren.
Volgens Google is Fast Flip een nieuwe manier van lezen die alle voordelen van print en online combineert. Na een paar summiere verkenningspogingen blijkt al gauw dat die reclamempraatjes niet overdreven zijn. Bladeren door de websites van de New York Times en de Washington Post gaat razendsnel, en je bent er binnen een paar minuten zo aan gewend dat je niet beter weet.
Nog geen tijd gehad hebbende om de extra toeters en bellen van de applicatie uit te vogelen is de eerste vraag hoe uitgevers hier nu weer op zullen reageren. Waar er nogal wat zijn die Google News als een bedreiging zien, zal Fast Flip wellicht gezien worden als een oorlogsverklaring.
Immers; al bladerend blijf je bij Fast Flip, terwijl het leeuwendeel van de content kan lezen zonder naar de website van de krant door te klikken, hetgeen overigens wel gebeurt als je op ‘full story’ klikt.
Volgens Google biedt Fast Flip voor uitgevers nieuwe manieren om extra omzet te genereren. Interessant om te komende tijd te zien hoe die daarover denken en erop gaan reageren.