Het is vandaag weer Apple-dag, wereldwijd. Een paar keer per jaar slaagt de software- en computermaker uit Cupertino erin om wereldwijd het nieuws te beheersen. Op een manier waar alle uitgevers, marketeers en fabrikanten alleen maar van kunnen dromen.
Of het nou om de presentatie van de iPod gaat, of de Iphone, de iMac, de Mac Mini, de Power Mac, nieuwe versies van iTunes of Snow Leopard, het woord Apple zoemt vooraf wekenlang de wereld over. Hoe lapt Apple hem dat iedere keer weer?
De inwijding van de nieuwe parafernalia op het tabernakel verloopt volgens een vast patroon. De hogepriester, gekleed in sneakers, spijkerbroek en zwarte coltrui, introduceert eerst een paar nieuwe bijzaken. Middels een vlekkeloze presentatie worden de ademloze apostelen opgewarmd voor de finale.
Bestuursvoorzitter Steve Jobs mag dan wekenlang letterlijk op sterven na dood geweest zijn, nog steeds fragiel ogend, sterk vermagerd na een levertransplantatie, zijn charisma is zo mogelijk groter dan ooit.
De 35.000 mensen die bij hem in dienst zijn noemen hem fluisterend ‘The Man’, de man die het bedrijf eerst gemaakt en later gered heeft.
The Man is de miljardair die maar één dollar salaris per jaar krijgt. Aan het eind van de key-note van vandaag, tussen 19:00 en 20:00 Nederlandse tijd, komt het hoogtepunt. Dan doet-ie weer wat-ie altijd al gedaan heeft, zo zorgvuldig ingestudeerd en uitgevoerd dat je er weer bijna in trapt.
De man verlaat het podium!
Om halverwege op zijn schreden terug te keren alsof hij echt iets vergeten is: “One more thing”. Tik die drie woorden in Google, en u krijgt wat u zoekt. Een hele pagina in Wikipedia over de Stevenote alleen al, de manier waarop deze vader van alle verkopers en inspirators zijn smetteloze spullen aan de man weet te brengen.
Waar het vanvond over gaat weet iedereen al lang; de Apple Tablet. Dat is ditmaal het ‘One more thing’ dat Jobs vanavond in het Yerba Bueno Center in hartje San Francisco uit zijn broekzak tovert. Al zal het apparaat waarschijnlijk iSlate heten. Omdat we dát nog niet zeker weten zijn er bookmakers waar u nog een paar uur een gokje kan wagen.
Het ding vliegt vanavond de wereld over. Summier: het is van Apple, dus het is mooi, het werkt perfect, en het is te duur. Het is een computer zonder toetsenbord, je kan op het scherm tikken, en verder kan er alles mee wat je maar wil: internetten, navigeren bellen, skypen, muziek, films kijken, boeken lezen, noem maar op.
Dat kan u ook allemaal met een iPhone, of met een Nokia of een andere moderne telefoon, een E-reader of een kleine computer. Maar de tablet gaat niet alleen het gat vullen tussen telefoon en computer, hij zal bij een hoop gebruikers beiden gaan vervangen.
Is de iSlate daarom uniek? Nee hoor, helemaal niet. Twee weken geleden op de Consumer Electronics Show in Las Vegas werden liefst 24 soortgelijke apparaten gepresenteerd. Allemaal tabletten van het een of ander, de een wat minder sexy dan de ander. Voornaamste verschillen: ze draaien op Windows, of Linux, en vrijwel allemaal goedkoper dan wat Apple er vanaf vandaag voor gaat vragen
Maakt allemaal niet uit: het merendeel van wie van plan is om een Tablet of iets van dien aard te kopen, wacht op wat De Man vandaag laat zien. Apple is er via een zorgvuldige strategie van suggereren, voeren, lekken, zwijgen en ontkennen weer in geslaagd om de hype tot hemelse hoogten te laten stijgen.
Let vanavond op de man, zie hoe hij het doet. Als hij klaar lijkt te zijn en zich nog één keer omdraait; “Wait, one more thing…”.
* Op mijn werk moet ik met Windows werken, maar verder doe ik alles op mijn Macs