Krijnen.Com Krijnen.Com

Roodharigen maken Breda wereldberoemd

De Roodharigendag heeft zich ontwikkeld tot een fantastisch visitekaartje voor Breda, wereldwijd. Duizenden websites over de hele wereld hebben er de afgelopen dagen op de een of andere manier aandacht aan besteed.
Op de websites van persbureaus, van honderden grote en kleine kranten, op de nieuws portals en de sociale netwerken, op journalistieke-, op roddel-, en fotoblogs en op video-sites zoals YouTube en Vimeo kleurde het rood. Er werd getwitterd door roodharigen, over roodharigen. Vanuit Breda, Holland.
Een Google search op ‘Red Hair Day’ leverde gisteren ruim 170.000 hits op. Vrijwel altijd verscheen het woord ‘Breda’ in beeld. Al heeft er een redacteur van de Huffington Post zitten suffen. Die is er gemakshalve van uit gegaan dat alle roodharigen uit Schotland komen en heeft Breda daar gepositioneerd.
’Oh my god the Netherlands is on fire’!, schrijft een creatieve redacteur op VideoSift, ‘Oh wait, it’s red hair day.’ In het Angelsaksische taalgebied worden een roodharige ook wel een ‘ginger’ genoemd, een ‘firehead’, ‘copper-cloured top’, of ‘orangina’. Franse kranten hebben het over ‘la journée des cheveux rouges’, in Duitsland heet het ‘Tag der Rothaarigen’, op Spaanse sites gaat het over ‘el día del pelo rojo.’
Op al dan niet bonafide psychologische websites wordt uitgebreid ingegaan op de vraag of het temperament van roodharigen vrouwen ook roodgloeiend is. Kappers en stylisten geven raadgevingen over hoe te handelen met rood haar. Op het forum van ‘Forever Amber’ leidt de vraag van een moeder over haar ‘ginger baby’ tot de nodige boosheid: ‘Ik hou niet van rood haar. Ze is twee maanden oud. Kan ik haar haar al verven’?
Overigens is het nog maar de vraag of alle roodharigen afgelopen zondag ook rood haar hadden. Op een van de websites die opduiken in de resultaten van Google worden rode pruiken aangeboden, in alle soorten en maten.
De Engelstalige Wikipedia over de Parel van het Zuiden heeft al een alinea over Red Hair Day. Daarin wordt uitgelegd dat het evenement gratis is, dankzij ‘the sponsorship of the local government’. De gemeente Breda zou eens rond moeten gaan neuzen op het web om de overweldigende publiciteit die het evenement genereert in beeld te brengen. Misschien moet Breda maar gauw de plaatsnaamborden aan de invalswegen rood maken.
Past ook mooi bij de officiële vlag van de gemeente: die is al sinds jaar en dag bloedrood.
Google: Red Hair Day
Daily Mail: It’s the Red-ing festival!
Are Redheads Better in Bed?
YouTube: Red Hair Day
The Vine Australia: Red Hair Day

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.