Too little, too late. Het zijn de sleutelwoorden in de meeste analyses die gisteren op het wereldwijde web opdoken na de presentatie van de smartphone van Microsoft: Windows Phone 7.
Ofwel: niet verrassend genoeg, niet goed genoeg en veel te laat. Microsoft die voor de zoveelste keer te laat komt op het feest. Het eten is op, de drank ook, de mooiste meiden allang verdwenen met de leukste jongens. Waarna Microsoft eenzaam naar huis loopt. In een pak dat nog niet klaar was, en overigens ook weer uit de mode.
Het is een terugkerend probleem bij Microsoft, waar tot ver in de jaren negentig nog de doctrine heerste dat internet niets voorstelde. Pas nadat toenmalige gezagvoerder Bill Gates inzag dat hij het fout had, ging het stuur van de mammoettanker om.
Ook met de besturingssystemen van Microsoft loopt het verre van op rolletjes. Vanaf 1995, toen Windows 95 op de markt werd gebracht, is er van de opvolgers van dat systeem geen versie meer op tijd uitgebracht. De releases van Windows 98, ME, 2000, XP, Vista of 7 werden met veel bombarie als dé verlossing van alle voorlopers gepresenteerd. Stuk voor stuk te laat, en allemaal moesten ze binnen dagen en soms zelfs binnen uren al opgelapt worden met de eerste patches.
Dat Microsoft desondanks wereldleider werd, is niet vanwege de kwaliteit van de besturingssystemen. Het heeft alles te maken met het zakelijke instinct van Gates en de zijnen. En de manier waarop concurrenten werden weggevaagd of opgekocht.
Op andere terreinen is Microsoft er nooit in geslaagd als eerste met iets leuks of verrassends te komen, maar heeft het altijd achter de concurrentie aan gelopen. Of het nu gaat om muziek, video, advertising, zoekmachines, maps, mobiele telefoons of sociale netwerken.
De grootste innovators zijn Apple en Google. Apple bezit de onverslaanbare top-3: iPod, iPhone en iTunes. De afgelopen drie jaar werden er 34 miljoen iPhones verkocht.
Google werkt onder meer rustig verder aan wat de doodssteek voor Microsoft zou kunnen zijn: een eigen besturingssysteem. Ook heeft Google met Voice en het Android platform voor de neus van Microsoft het zoveelste stuk van de telefoonmarkt ingepikt.
Steve Ballmer van Microsoft benadrukte gisteren luidkeels dat er wereldwijd nog genoeg ruimte is voor nieuwe mobiele smartphones. Waar hij wijselijk over zweeg, is wat financiële analisten allang weten: hoge merkentrouw. Van alle iPhone gebruikers zal 90 procent nooit meer een ander merk kopen, net als 71 procent van de Android-gebruikers. Met andere woorden: er is niet veel over voor Microsoft Windows Phone 7.