Ik zie het in Nederland nog niet gauw gebeuren, maar een Australische parlementariër is er in geslaagd om de directeur van Apple Australia op het matje te roepen. Ed Husic, die namens het kiesdistrict Chifley en Labor in de Australische Tweede Kamer zit, wil met Tony King van Apple een hartig woordje spreken over de prijzen van de producten van Apple in Australië. King heeft beloofd eens in zijn agenda te kijken om een gaatje te vinden.
Pakken we voor het gemak even het duurste instapmodel van de iMac. Ik noem dat instapmodel omdat je er naar behoeven allerlei extra toeters en bellen in laten proppen. De 3.1GHz Quad-Core Intel Core i5 iMac kost in de Verenigde Staten, 1999 US Dollar. Volgens de Currency Converter op xe.com zou die iMac derhalve in Australia voor 1661 Aus Dollar en hier voor 1388 Euro over de toonbank geschoven moeten kunnen worden.
De realiteit is dat bovenstaande configuratie Down Under 2299 Aus Dollar kost en hier 1899 Euro. Nou weet iedereen die de prijzen van Apple in de Amerikaanse en Nederlandse webstores weleens vergelijkt dat hier niks nieuws onder de zon is. Zolang de Euro er (nog) is, betalen we hier in Euros wat de Amerikanen er in dollars voor betalen.
Daarmee komen we er een bekaaider af dan die Australiërs, als je naar het prijsverschil op die iMac kijkt. Omgerekend betalen wij immers 611 Euro meer dan een Amerikaan, en een Australiër maar 273 dollar meer.
Nou kan je daar van alles van zeggen en denken, en dan hebben we het nog niets eens over import heffingen. Geen flauw idee wat die Australiërs, die als het hun uitkomt er altijd een handje van gehad hebben om hun eigen markt met enig fanatisme te beschermen, op die Macs aan import heffen. Ach, de bottom line is wat mij betreft dat je iets wat je te duur vind, niet koopt. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer de prijzen zakken. Je bent immers niet verplicht om een Mac te kopen. Dus ik begrijp ik eerlijk gezegd niet waar die Ed Husic zich mee bemoeit.
Hier in Nederland doet de Consumentenbond dat namens ons. Die legt bij iedere prijsvergelijkend warenonderzoekje altijd keurig uit dat de er behalve de prijs niks mis is met de producten van Apple. Dat er desondanks genoeg consumenten de prijs blijven betalen die Apple ervoor vraagt is de enige reden dat die prijzen op de stickers blijven staan.
De gang van zaken in Australië is een gevolg van een mooi sentiment dat uit de poriën van iedere Aussie druipt. Het volkslied heet niet voor niets ‘Advance Australia Fair’. Het maakt niet uit wát er gebeurt, áls het maar fair is. Sport, politiek, wetenschap, dagelijks leven; als iemand denkt dat er iets gebeurt wat niet helemaal in de haak schijnt te zijn brult de hele natie ‘That ain’t fair!’ We worden genaaid: ‘That’s a rip-off!’
Een Mac die Down Under duurder is dan wat die Bloody Yanks ervoor betalen? ‘That ain’t fair, that’s a rip-off!’