Bij rode vlaggen denk ik aan links. Bij groen toch aan het midden, bij geel en blauw aan liberaal of rechts. Paars zien we na de verkiezingen vanzelf weer opduiken, als er misschien iets tussen VVD en SP gemengd en gebakken moet worden. Zwart en bruin zijn sinds 1945 in de politiek taboe, met dank aan de Italiaanse en Duitse nationaalsocialisten.
Jammer, want met zwart zouden mooie minimalistische ontwerpen en fantastische vlaggen gemaakt kunnen worden. Je kunt van Geert Wilders en de PVV denken wat je wil, het logo is een toppertje, die simpel gestileerde rood wit blauwe meeuw. Een PVV-vlag zou perfect kleuren bij de nationale driekleur, én bij de blauwe Europese vlag met de twaalf sterren.
Maar goed, Wilders gaat al over de rooie omdat de gemeente Amsterdam het Europese naast het Amsterdamse dundoek uitgestoken heeft. Geen idee wat op het provinciehuis in zijn thuisland Limburg wappert, maar het is hem kennelijk ontgaan dat op het Brabants hoofdkwartier al jaren drie vlaggen naast elkaar fier in top hangen: de Brabantse, de Hollandse en de Europese.
Lijkt me niet meer dan normaal, zolang we als Brabander Nederlander zijn en als Nederlander Europeaan. Gewoon laten waaien, zolang die status resteert, ook al vind Geert dat niks.
Van mij mogen ze in mijn woonplaats de Bredase naast de Brabantse vlag hijsen. Simpel en mooi, twee kleuren, een paar lijnen. De Bredase drie witte kruisen op een rood veld, de Brabantse zoals u hem wilt zien: twaalf rode blokken op een wit veld, twaalf witte blokken op een rood veld, of twaalf witte en twaalf rode om en om.
Jammer dat het rood is, maar het is geen omstreden rorschachtest. Maakt u zich verder geen zorgen om wat u ziet of waar u aan denkt: u bent hoogstwaarschijnlijk net zo normaal als ik.