Zeg nooit ‘nooit’, maar lees en huiver. Hoe de Amerikaanse techblogger Mat Honan binnen een kwartier zijn hele digitale hebben en houden zag verdampen. Niet alleen zijn iCloud account, Gmail account en zijn Twitter, maar zelfs zijn iPhone, zijn iPad, zijn MacBook Air werden binnen 15 minuten gekraakt, geblokkeerd, gereset, gedumpt en weggegooid. Alles kwijt!
Honan is niet de minste, senior staff writer voor Wired, Gizmodo en Longshot Magazine, free lancer voor tientallen andere kranten en tech magazines. Hier zijn AboutMe.
Het is een lang verhaal, dat nu overal op het web opduikt, zie bijvoorbeeld de Sydney Morning Herald: Apple cloud burst: how hacker wiped Mat’s ‘life’.
Zijn eigen verhaal staat hier: Yes, I was hacked. Hard.
Ik ben niet van plan om er wakker van te gaan liggen, maar intussen ben ik wel bezig om in gedachten mijn eigen beveiliging na te gaan. De vraag is of dat zin heeft, als een mens bij Apple een hacker die zich telefonisch meldt met de boodschap dat hij iemand is, verder helpt vanwege een zogenaamd verloren password. Heb je netjes alle applicaties en website dichtgetimmerd met onbegrijpelijke wachtwoorden van minstens 64 karakters, is er een sufferd op de helpdesk van AppleCare die je password van iCloud op een telefonisch verzoek van een oplichter reset!
Apple weigert commentaar, maar zit er waarschijnlijk al drie dagen op hoog nivau over te vergaderen. Als u er in geïnteresseerd bent, zou ik u zeker aanraden om het hele verhaal van Mat Honan te lezen.
Voor wie daar geen zin in heeft: doe toch maar alles wat online staat en van enige waarde is, met wachtwoorden van minstens 64 karakters beveiligen.
Dat kan gewoon een Nederlandse zin zijn, die alleen voor jezelf betekenis heeft, of een random gegenereerd.
Heb je geen zin om die steeds opnieuw in te tikken, gebruik dan 1Password en zet daar een password op van . . . minstens 64 karakters.
Gewoon doen. Snel. Slaapt beter.
Heb ik al vaker beschreven, hier bijvoorbeeld: Wachtwoorden op reis, en Alle passwords in de kluis