De Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers heeft gisteren een kaart van Nederland online gezet met daarop links naar video’s op YouTube, waarop explosies van vuurwerkbommen te zien zijn. Via de Google Map kan nog doorgeklikt worden naar 120 verschillende video’s. 13 vuurwerkmakers hadden hun video gistermiddag verwijderd.
De Task Force vraagt via de website en de kaart aan de makers van de bommen en/of de uploaders van de video’s om zich te identificeren en te melden. In West-Brabant staan drie straten op de kaart, vanwaar doorgelinkt worden: de Kolfwei in Wouw (geplaatst door iemand die zich ‘TootopjeBeeldscherm‘ noemt), de Damstraat in Roosendaal (producent ‘Mischadbs‘) en het kruispunt van de Liesbosweg en Schoonhout in Etten Leur (ene ‘Flexebill‘).
Een andere bommenmaker in Etten-Leur, die zijn product aan de Lange Neerstraat in Etten-Leur liet ontploffen, heeft zijn video inmiddels verwijderd.
De Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers, een samenwerking van de politie en VeiligheidNL, is in 2011 opgericht. De instantie heeft het afgelopen jaar enkele honderden internetfilmpjes van vuurwerkexplosies opgespoord. De makers ervan wordt via de message-mogelijkheid op YouTube gevraagd om ze van internet te halen. In veel gevallen gebeurde dat ook. De filmpjes van de vuurwerkexplosies worden zijn te vinden op de website van de Task Force, die zich ook via de comments onder de oorspronkelijke video’s tot de makers richt.
“Dit jaar gaan gaan we een stap verder door de opgespoorde bommenfilms op de online waarschuwingskaart te zetten”, aldus Cees Meijer van VeiligheidNL. “We zien dat als een pressiemiddel, richting de vaak minderjarige vuurwerkbommenmakers, om hun filmpjes van YouTube af te halen.”
Google, de eigenaar van YouTube, hanteert volgens Meijer de Amerikaanse beleidslijn, en weigert daarom om dergelijke video’s te verwijderen.
Meijer denkt dat dat de filmpjes als inspiratie dienen voor anderen dienen. “Door ze weg te halen kunnen ze andere mensen niet op ideeÎn brengen.” Als iemand een filmpje van internet heeft gehaald, is daarmee de kous niet af. In sommige gevallen wordt alsnog geprobeerd makers van bommen te vervolgen.
Vrijwel alle video’s zijn zeer amateuristisch van aard. Schokkerige en donkere beelden, vrijwel allemaal met een smart phone opgenomen. Eindigend met knallen en vlammen, en regelmatig levensgevaarlijke situaties.
Op 1 januari 2011 kwam in Harderwijk een jongen van 13 jaar oud door een vuurwerkbom om het leven. Zijn vader en een bekende van zijn vader hadden een explosief ter grootte van een struisvogelei in een gietijzeren buis geplaatst. Scherven troffen de jongen die op slag dood was.
Een week geleden raakte een 11-jarige jongen in Amsterdam drie vingers kwijt bij het afsteken van verboden vuurwerk in een zandbak.
Vorig jaar zijn er rond de jaarwisseling 670 slachtoffers van vuurwerkongevallen behandeld op de afdeling spoedeisende hulp, van wie er 94 moesten worden opgenomen.
Legaal vuurwerk mag in Nederland alleen bij officiele verkooppunten verkocht worden, dit jaar alleen op 28, 29 en 31 december. Het mag alleen afgestoken worden op 31 december vanaf 10:00 uur tot 1 januari 02:00 uur.
Illegaal vuurwerk kan aangegeven worden bij de wijkagent, bij de Opsporingstiplijn op 0800 ñ 6070 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800ñ7000.
http://www.taskforceovb.nl/