Doodzieke piloten, die met een kotszak op schoot van hot naar her vliegen. Omdat ze zich als zzp’er niet ziek durven te melden. Terwijl er intussen toeters en bellen afgaan omdat de laatste liters kerosine de tanks uit kolken. Zelf een paar keer met Ryanair zonder noodlandingen op en neer gevlogen, vraag ik me af hoe erg het is.
Gelukkig hebben we voor het antwoord de Rijksluchtvaartdienst, met de Amerikaanse FAA te boek staand als een van de strengste ter wereld.
Ik neem aan dat de RLD er nu helemaal bovenop zit, zodat we binnenkort horen hoe die Ierse prijsvechter hier verder mag vliegen. Of niet. Intussen snap ik niet goed waarom er minimaal getankt zou worden.
Prijsverschillen, gewichtsbesparing en rente zouden een rol kunnen spelen. Al zou het dan toch ook lonend kunnen zijn om af te tanken als kerosine ergens een dubbeltje goedkoper is.
Hoe dan ook, alles tot op de komma berekenen, vereist nogal wat gecijfer met prijzen, gewicht, afstanden en verbruik. Dat kunnen de piloten van Ryanair best zelf, maar op het hoofdkantoor vinden ze dat het nog scherper kan.
Het probleem met dit soort dingen is dat het geen probleem is zolang het geen probleem is.
Dat is het niet zolang geen van de ruim 300 Boeing’s 737 van RA uit het zwerk valt omdat de piloten flauw gevallen zijn of de tanks leeg zijn.
Intussen gebeuren er ook bij andere maatschappijen gekke dingen, waar je niks van hoort zolang het goed gaat.
Zo moest onlangs de Belgische gezagvoerder van een toestel van Alitalia zijn eigen creditcard trekken omdat de olieboer in Montenegro boter bij de vis wilde.
Het zou me niet verbazen als dat bij Ryanair snel standaard wordt: de vliegende zzp’ers de brandstof voor laten schieten.
Aan het eind van ieder kwartaal mogen ze declareren, maar alleen als ze een btw-bonnetje kunnen overleggen.