Krijnen.Com Krijnen.Com

De dashboard camera, mag dat eigenlijk wel?


Een rondje Breda ( en een beetje Mastbos en Ulvenhout ) op de eerste zonnige dag van 2013. DashCam: Digital Ixus 200iS. Achtergrondmuziek en het nieuws verzorgd door Stadsradio Breda.
Ze zijn razend populair in Rusland, waar zo ongeveer alles met vier wielen er mee uitgerust is: dashboard camera’s. Russische chauffeurs gebruiken ze om de schuldvraag te beantwoorden aan te tonen na een verkeersongeval. Of het ongelijk van de Russische politie als ze aangehouden worden voor een vermeende verkeersovertreding.

Het resultaat van die opnamewoede is een hit op YouTube, waar op dit moment ruim 70.000 filmpjes te vinden zijn, afkomstig van een camera op een Russisch dashboard. Met bizarre ongevallen en narrow escapes. Over de hele wereld worden ze gevolgd, becommentarieerd en gedeeld op de sociale netwerken.
Het fenomeen van de Russische dashboard camera’s kreeg drie weken geleden een flinke boost. Toen de opnames van het spoor van de meteoriet die in Siberië neerstortte in nieuwsprogramma’s over de hele wereld werden herhaald.
Web- en autoshops in Nederland zeggen een groeiende vraag te signaleren, maar landelijke cijfers zijn nog niet bekend. Die vraag zal dan gedeeltelijk aangetrapt worden door de advertenties die automatisch opduiken naast de artikelen en video’s over dashboard camera’s.
In Nederland worden ze ook wel als ‘verkeersrecorder’ aan de man gebracht. Woordvoerders van het Korps Midden en West-Brabant en de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie denken dat het mag, maar weten het niet zeker. “Als ze goed vast zitten en het zicht van de bestuurder niet belemmeren is er volgens ons geen reden om er iets van te zeggen.”
Dat het mag, daar gaat ook een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu van uit. “Als ze niet in het zicht van de bestuurder zitten en goed bevestigd zijn is er volgens ons geen wettelijke belemmering voor het gebruik van de camera’s. Maar wat de bestuurder dan later met de opgenomen beelden zou willen gaan doen, daar gaan wij niet over. Dat is een juridische kwestie.”
Maar ook de bevestiging van de camera op het dashboard is een juridische kwestie, met enige ruimte voor interpretatie, naast een gebrek aan jurisprudentie.
Volgens het Wetboek van Strafrecht – in artikel 441b – is opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd.
Met andere woorden: filmen met een dashboardcamera is toegestaan, maar als het om een vaste camera gaat dan zou er onder of naast een bordje opgehangen moeten worden dat er een camera opgehangen is.
Publicatie van een filmopname waar een persoon herkenbaar opstaat, zou een schending van het portretrecht kunnen zijn. De geportretteerde die vind dat zijn recht geschonden is moet dan wel een redelijk belang kunnen laten zien op grond waarvan het werk niet gepubliceerd mag worden.
Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet is de wet niet helemaal duidelijk om het begrip ‘aangebracht’ als het om een dashcam gaat.
“De vraag is inderdaad of een dashcam telt als ‘aangebracht’. De wet is hier niet duidelijk, en er zijn ook nog nooit rechtszaken over geweest. Afgaande op wat er bij invoering van de wet is gezegd denk ik dat een dashcam niet hieronder valt. De
bedoeling was om structureel cameratoezicht aan te pakken, oftewel camera’s die men ergens ophangt of neerzet en die de hele dag die ene plek filmen. Een camera in de hand was het voorbeeld van ‘niet aangebracht’. Een camera op je hoofd of op je dashboard lijkt me vergelijkbaar daarmee.”
Op de vraag of door dashcams opgenomen beelden als bewijs kunnen worden aangevoerd stelt Engelfriet: “Zelfs als de camera’s er illegaal staan zijn de beelden bruikbaar als bewijs. Zie daarvoor mijn site waar ik de Hoge Raad citeer over de bruikbaarheid.”
Meer op website Arnoud Engelfriet: Iusmentis.com: filmen en cameratoezicht

De vakantie Ixus op een anti-slipmatje op het dashboard van de W126 gezet. Op naar de Lidl in Terheijden. Na 10 minuten was het flashkaartje vol, maar wel een leuk experiment. De .mov op de iMac door Handbrake gehaald en er .mp4 van gemaakt, van 2 gigabyte naar 500 mb. Daarna met Quick Time 7 (moest wel even het internet op om uit te vogelen hoe dat ook al weer moest) de audio file vervangen door The Launch uit Apollo 13.