Twee tips voor de professionele en amateur fotografen, maar ook voor iedereen die graag iets zoekt, maar het nog liever vindt. Twee fantastische archieven, dat van de Library of Congress, en van Google Life.
De afdeling ‘Prints and Photographs‘ bij the Library of Congress bevat bijna 16 miljoen afbeeldingen. Waaronder de grootste verzameling affiches ter wereld, de grootste verzameling afbeeldingen ter wereld over de Burgeroorlog, en een paar miljoen bestanden met betrekking tot historische architectuur. Van die collectie is inmiddels ruim één miljoen afbeeldingen online digitaal beschikbaar gesteld, en het aanbod groeit iedere dag.
Er zitten ook mega-bestanden tussen, bijvoorbeeld luchtfoto’s in een resolutie van 6000 bij 5000 pixels, als tif-bestand ruim 100 mb. Op deze pagina bijvoorbeeld, kun je zo’n foto van Las Vegas downloaden: loc.gov/pictures/item/2011636321/.
Het andere archief is dat van Google Life: images.google.com/hosted/life. Daar staan ‘enkele miljoenen’ historische foto’s die van 1750 en 2007 in de verschillende levens van het magazine Life verschenen zijn, voordat het in 2007 op papier verdween. En ook nog duizenden foto’s van dezelfde fotografen die het magazine nooit gehaald hebben.
Voor een overzicht van de geschiedenis van Life, zie Wikipedia/Live Magazine op: en.wikipedia.org/wiki/Life_(magazine).
Google heeft er als hoofdindeling blokken van tien jaar van gemaakt, met op de main page de hoofddirectories People, Places, Evenst, Sports en Culture, en daarin steeds drie sub-divisions. Maar het is Google, dus alles kan uiteraard op zoekwoord doorzocht worden.
Tip: vanuit de zoekbalk van Google Image Search kun je rechtstreeks in Google Life zoeken door voor of na een zoekwoord ‘source:life’ te tikken.
Diezelfde tip kun je uiteraard ook toepassen via het standaard site: commando van Google op Library of Congress.
Bijvoorbeeld het commando site:loc.gov baseball geeft duizenden baseball foto’s, krantenartikelen, spelerskaarten en wat dies meer retour als je dat commando in Image Search geeft en duizenden teksten als je dat in Web Search doet.